Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeszcze jedno pytanie. jesli wysle poprzez edeklaracje (e-pity) to chcialbym zwrot na konto bankowe, gdzie taka informacje zamiescic?

Witam

Rozliczyłam pit 37 z mężem tydzień temu, ale teraz dostałam jeszcze z firmy drugi pit 8c 590zł bonów, jak to teraz rozliczyć zrobić korektę? na jakim picie i gdzie to uzupełnić?

Korekta na PIT-36. Z PIT 8c przenieść na "inne".

witam po raz pierwszy mam problem.
otóż syn rozlicza sie z żoną, mają jedno dziecko.
dochód po odliczeniach wynosi dokładnie 119 439,19. (połowa 59,720) czy mogą odliczyć ulge za dziecko?
bardzo proszę o pomoc. z góry dziękuje.

Ostatnia edycja:
Witam, od dwóch lat rozliczam się przez internet w urzędzie skarbowym miasta X w którym mieszkam. Jestem zameldowana w innym mieście. Jeden z mych pracodawców, pomimo mojego oświadczenia, iż chcę rozliczać się z urzędem w mieście X w którym mieszkam, wystawił mi pit na urząd miasta w którym jestem zameldowana, twierdząc, że inaczej się nie da. Co mam zrobić, czy mogę się normalnie rozliczyć przez e-deklaracje jak zwykle przesyłając pity do urzędu miasta X w którym mieszkam czy muszę coś dodatkowo wyjaśniać z urzędem w którym jestem zameldowana ?? Dodam, ze pozostałe pity mam na miasto X, tylko jeden różni się lokalizacją urzędu. Proszę o odpowiedź.

Bardzo prosze o sprawdzenie raz jeszcze. Otrzymałam 2 pity.
Pierwszy z umowy o prace
Przychód 18 347,21
Kup 1 668,72
Dochod 16678,49
zal.pob.przez płatnika 771
skł.społ. 2 454,82
skł.zdr. 1 231,67

Drugi pit za staż co zaliczyłam do "inne przychody"
przychod 1 397,90
dochod 1 397,90
zal.pob.przez pł. 51
skł.zdr. 107,64

Witam

Mam takie pytanie jaki adres mam wpisać w PIT 37 ? opiszę jak wygląda sytuacja:

Od urodzenia i do dzisiaj mieszkam w miejscu o nazwie A, od maja 2012 roku mam zameldowanie o adresie B. Jak rozliczałem PIT za rok 2012 to księgowa firmy wpisała mi adres A za rok 2013 wpisała mi adres B.

Z tego co wiem to US nie interesuje adres zameldowania tylko adres zamieszkania w umowie, ZUS jak i w PIT 11 mam wpisane adres B, bo tak spisywali z dowodu osobistego. Nadmieniam również, że odległość między adresem A i B to 5 km i podlega to pod ten sam Urząd Skarbowy.

Więc jak mam wpisać w PIT 37 adres zamieszkania czy adres zameldowania ? bo jeśli wpiszę adres zamieszkania a w PIT 11, ZUS i umowa o pracę jest wpisany adres zameldowania to mogą mnie wezwać ? wszystkie swoje pity zawsze składałem na adres A, czyli zamieszkania i było OK. Z góry dziękuję za pomoc.

Broszura informacyjna do zeznania pit-37 o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w 2013 roku

Część B
DANE IDENTYFIKACYJNE I AKTUALNY ADRES ZAMIESZKANIA

W tej części należy podać dane identyfikacyjne podatników składających zeznanie, tj. nazwisko, pierwsze imię, datę urodzenia, oraz aktualne miejsce zamieszkania***),

***) Zgodnie z art. 9 ust. 1d ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2012 r. poz. 1314), w przypadku zmiany miejsca zamieszkania przez podatnika będącego osobą fizyczną objętą rejestrem PESEL nieprowadzącą działalności gospodarczej lub niebędącą zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług, za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym.

hmm to wg. Pani powinienem wpisać adres zamieszkania czy adres zameldowania ?

witam,

już pisałam na forum, ale sytuacja się trochę zmieniła...
okazało się bowiem, że syn nie będzie się rozliczał ze swoim synem bo nie ma żadnego dochodu...stąd moje pytanie kolejny raz...
syn ma 28 lat, nie pracuje nie studiuje jest na moim utrzymaniu czy teraz należy mi się za niego ulga?

Witam.
Po za PITem z pracy otrzymałem jeszcze jakiś z UP. Także muszę się rozliczyć z obydwu. Zacznę od tego z pracy

Przychód - 29 554,15
Koszty uzyskania przychodu - 1 335,00
Dochód - 28 219,15
Zaliczka pobrana przez płatnika - 1 819,00
Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne - 4 043,91
Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne - 1 977,06
Źródła przychodu - umowa o pracę

PIT z UP:
5. Świadczenie wypłacone z funduszów:
Pracy i Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych
b) Przychód - 145,70
d) Dochód - 145,70

Prawdopodobnie chodzi o pieniądze z dodatku aktywizacyjnego

Podejrzewam, że muszę pozycję z UP dopisać do rubryki 5. inne źródła... i zsumować.

Po moich obliczeniach wychodzi, że muszę oddać 228zł. Proszę mnie sprawdzić, ponieważ mam wrażenie, że błądzę.

Dziękuję i pozdrawiam

Jesli wysle poprzez edeklaracje (e-pity) to chcialbym zwrot na konto bankowe, gdzie taka informacje zamiescic?

Rafiooza napisał:
gdzie taka informacje zamiescic?
Należy wypełnić ZAP-3 i w wersji "papierowej" złożyć w US.
O ile numer konta bankowego nie został podany w latach wcześniejszych.

Proszę o pomoc w wyliczeniu zwrotu, rozliczenie wspólne (mąż pracuje, żona nie).
Emerytura
Dochód: 31882,78
Zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika: 2152
Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne: 2470,94

Odliczenie za dziecko, które w październiku miało 18 lat, ale nadal uczęszcza do szkoły.
Mi wyszło: 1108 nadpłaty

Cześć mam pytanie. Otrzymałem dwa pity 11. Praca nie była równoczesna. Pierwszy na umowa zlecenie, drugi natomiast umowa zlecenie a potem umowa uległa zmianie na umowę o pracę.

I mam zsumować wszystkie liczby podane w pitach od komórki 25 do 69?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót