Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak właśnie mi wyszło i zwątpiłam czy czegoś nie przekombinowałam wpisując kwotę zaliczki na podatek z pitu 11a.

artur94 napisał:
Pracowałem na umowę zlecenie. Oprócz tego rozliczałem się z obrotu papierów wartościowych, jednak rok podatkowy zakończyłem stratą. Podczas wypełniania dokumentów myślałem, że zwrot jaki dostanę będzie wynosić 270 zł. Co powinienem z tym zrobić?
12172078110787898764.jpg

96413974096647075262.jpg

07026793237971543093.jpg
.//

Załączyłem na zdjęciu przelew z Urzędu Skarbowego na moje konto w wysokości 163,60 zł. Z tego co zrozumiałem podczas wypełniania deklaracji podatkowej, że należy mi się zwrot w wysokości 270 zł.

Witam !
Chciałbym prosić o pomoc w obliczeniu wysokości zwrotu z PIT11.

a) Przychód - 21.510,81
b) Koszty uzyskania przychodu 1.223,75
c) Dochód 20.287,06
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek 1.172
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne 2.949,10
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne 1438.53

Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam !

artur94 napisał:
Załączyłem na zdjęciu przelew z Urzędu Skarbowego na moje konto w wysokości 163,60 zł. Z tego co zrozumiałem podczas wypełniania deklaracji podatkowej, że należy mi się zwrot w wysokości 270 zł.

US musiał potrącić jakąś opłatę, albo niedopłatę z lat poprzednich. Zadzwoń i dowiedz się dlaczego dostałeś mniej niż wynikało z zeznania rocznego

Witam. Dostałem rozliczenie PIT-11 za umowę - zlecenie w Niemczech. Chciałbym zapytać, ile muszę dopłacić, bo nie jestem pewien.
Przychód: 6404,25zł
Koszty uzyskania przychodów: 5,60zł
Dochód: 6398,65zł
Zaliczki pobrane: 0zł
Składki na ubezpieczenia społeczne: 708,31zł
Składki na ubezpieczenia zdrowotne: 345,50zł.

Jest do łączny dochód z pracy w Niemczech oraz w Polsce.

Dziękuję i pozdrawiam.

jeszcze jedno:
Dochód zwolniony od podatku: 3296,39zł

Witam,
Chciałam się również zapytać. Mam dwa PITy 11 na jednym koszt uzyskania przychodu jest przyjęty w kwocie podstawowej z jednego stosunku pracy natomiast na drugim koszt uzyskania przychodu w kwocie podwyższonej ze względu na adres firmy poza miejscowością zamieszkania również z jednego stosunku pracy. Jaką kwotę powinnam przyjąć. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Witam serdecznie,
w których pozycjach wiersza 4 "Prawa autorskie i inne o których mowa w art.18 ustawy" należy wpisać wartość umowy o dzieło z przekazaniem praw autorskich, o wartościach kwota brutto:1300, koszty uzyskania: 650, zaliczka na podatek 117.
Wprowadziłam w pozycję 52-przychód i 53-koszty,poz.56 117 podatek ale z tego co wyczytałam należy te kwoty wprowadzić w 57-przychód i 58-przychód, poz.56 podatek 117, przy próbie zrobienia korekty program krzyczy że musi być wypełniona pozycja 52?
Bardzo proszę o wskazówkę jak to prawidłowo rozliczyć

Kochani! Mam pytanie - rozliczam sie w Polsce, ale pracowalam w ubieglzm roku rowniez w Niemczech, gdzie pobieralam Kindergeld. Czy ten Kindergeld rowniez wpisuje jako dochod uzyskany w Niemczech? Czy wpisuje go do PITa, czy nie? Pozdrawiam - Marta

Mam jeszcze jedno pytanie do PITa - tym razem kwestia dochodow w Polsce. Dostalam PITa 11, gdzie w pozycji 56 PITa 11 mam kwote za prawa autorskie: 1299, ale koszty (pozycja obok - poz 57) nie wynosza 50%, ani 20% tylko jakos inaczej - znajduje sie tam kwota: 560,45. Jak mam to ujac w rozliczeniu rocznym? W ktora rubryke mojego PITa 36 mam wpisac te dochody? Na razie wpisalam to w pozycje 79 i 80, z innymi "prawami autorskimi 50%" ale nie wiem czy slusznie... Jak to ujac? Pomozcie Drodzy Forumowicze! Pozdrawiam - Marta

Witam

Mój:
Przychód: 5 512.36
Koszty uzyskania: 222.50
Dochód: 5 289.86
Pobrana zaliczka : 375

Składki na ubezp. społeczne podlegajace odliczenu od dochodu: 725.57
Składki na ubezp. zdrowotne podlegajace odliczeniu od podatku: 353.93
Faktury za internet 552.74

Moje pytania są następujące:
1)Czemu jak sobie liczę zwrot podatku w programie to internet się nie dolicza i wychodzi tylko 375zł?
2)Jeżeli ktoś by mi mógł wytłumaczyć od czego zależy, że internet zwiększa zwrot podatku i podać jakiś przykład?
Sorry jestem totalnym laikiem pierwszy raz składam pita
Dzięki za pomoc

1) Bo nie masz do zapłaty podatku. Nie ma sensu korzystać z ulgi.

Witam, mam 2 pytania odnośnie rozliczenia pit 2013, a mianowicie:

1) od kwietnia 2013 pracowałam w firmie Kogucik w mieście X, a od sierpnia 2013 pracuję w tej samej firmie jednak w mieście Y. Moja umowa nie uległa zmianie, siedziba firmy jest w mieście Z. Po przeprowadzce mieszkam w mieszkaniu wynajętym, nie posiadam meldunku, nie zgłosiłam tego faktu do US w mieście Y. Czy powinnam rozliczyć podatek w mieście X ze względu na meldunek, czy w mieście Y ze względu na zamieszkanie. Czy jeśli w Y to najpierw powinnam w jakiś sposób zaktualizować dane w US?

2) w 2013 moje nazwisko brzmiało X, od marca 2014 moje nazwisko brzmi X-Y. PIT-11 za 2013, który posiadam są wystawione na nazwisko X, ze względu na to, że byłam jeszcze niezamężna. PIT jest jeszcze nierozliczony, jestem w trakcie wymiany dokumentów. Na jakie nazwisko powinnam wypełnić PIT-37?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)

1) Y. Nic nie wpisujesz, zeznanie jest aktualizacją.
2) Aktualne. PESEL jest ten sam.

Witam

Umowa o pracę

Przychód - 11111,21
Koszty uzyskania przychodów - 695,30
Dochód 10415,91
Zaliczka pobrana przez płatnika - 658
Ubezpieczenia społeczne - 1476,64
Ubezpieczenia zdrowotne - 720,28

Wychodzi mi nadpłata w wysokości 325 zł, ale wolę się upewnić.

Witam,sprawa jest następująca:mogę rozliczyć internet ale mam dwie różne kwoty na fakturze,tzn:na fakturze ogólnej przy usługach internetowych jest kwota 39zł,a na fakturze szczegółowej kwota 49zł,którą kwotę muszę obliczyć???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót