Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Janusz M. napisał:
Przecież jest podana

Nie jest napisane zaliczka więc skąd mam wiedzieć, że to jest to. Nie znam się na tych rzeczach. Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam

Witam:)
Mam takie pytanie jesli muszę zapłacić US to gdzie mam to wpłacić możn na jakieś konto czy tylko u nich w kasie? Przeslą mi jakieś druczki czy samemu trzeba?

Numer kont (jest kilka) Urzędu Skarbowego można znaleźć w necie na stronie danego US.
Druki wpłat podatku można dostać na poczcie.

Witam

Moja siostra ma rozdzielność majątkową z mężem, rozliczam ją indywidualnie i chce skorzystać z ulgi na dziecko. Wypełniam PIT za pomocą kreatora i wszystko jest ok, tylko dochodzę do takie punktu jak ULGI i ODLICZENIA i pojawia mi się taka opcja:
- chcę wpisać dane małżonka na PIT/0, PIT/D - podatnik był w związku małżeńskim cały rok 2013
Czy ja to powinnam zaznaczyć i wpisać jego dane???

Oczywiście oni cały rok 2013 byli w związku małżeńskim?

Proszę o pomoc.

Witam,
Mam do rozliczenia pit 11 oraz 11a, wspólnie z mężem. Program wyliczył nadpłatę 2558. Wydaje mi się że jest to za dużo. Proszę o przeliczenie danych:

pit 11:
przychód: 23405,20
koszty uzyskania przychodu: 1668,72
dochód: 21736,48
zaliczka: 2109
składki na ubezp. społeczne: 2445,55
skł. na ubezp. zdrowotne: 1189,42

pit 11a:
przychód (dochód): 21470,88
zaliczka: 3865

pit 11 męża:

przychód: 29694,50
koszty uzyskania przychodu: 1335
dochód: 28359,50
zaliczka: 1927
skł. na ubezpieczenia społeczne: 3831
skł. na ubezpieczenia zdrowotne: 1933,13

odliczenia:

odliczenie za internet: 240
ulga na 2 dzieci
1. cały rok 1112,04
2. 11 miesięcy 1019,37

Wg moich obliczeń - 2 dzieci to 2131,41 + 18% z 240 to 43,2 co razem daje 2174,61.
Program wylicza zapewne dobrze 2558. Bardzo proszę o informację co sprawia, że nadpłata jest większa. Czy ma to coś wspólnego z zaliczką pobraną przez ZUS od przychodu z pitu 11A?

Za odpowiedź serdecznie dziękuję.

Ciekawski georg

ciekawski georg napisał:
co sprawia, że nadpłata jest większa.
Jeszcze przed uwzględnieniem ulg nadpłata to 383 zł... Wynika to zapewne ze wspólnego opodatkowania- dochody małżonka są niższe.
ciekawski georg napisał:
Program wyliczył nadpłatę 2558.
Zgadza się.

Dzień Dobry!
Dziękuję Ci Ag_Maz za błyskawiczną i rzeczową odpowiedź. Teraz już rozumiem w czym sęk ;) No i oczywiście cieszę się z wielkości nadpłaty:brawo:

Pozdrawiam
Ciekawski Georg

Witam
Koleżanka poprosiła mi o rozliczenie jej PITa jednakże utknąłem na pewnych rzeczach. Otrzymała ona dwa pity 11 na umowę zlecenie. Z tego co wyczytałem po prostu w takiej sytuacji sumuje się sumy z obu i wpisuje w PIT 37, jednakże dowiedziałem się wczoraj że można dołączyć załącznik który umożliwi wprowadzenie jej różnego rodzaju ulg ze względu na dziecko. Nie jestem w stanie stwierdzić które informację są istotne więc w skrócie rozpisze sytuację. Ma ona 5 letnią córkę nad którą ma pełną władzę rodzicielską a ojciec dziecka poprzez sprawę sądową miał ograniczone prawa. Pogodzili się więc co drugi weekend spędza ona u ojca. Jako że ojciec wcześniej nie płacił alimentów dostaje ona miesięcznie z "funduszu alimentacyjnego" 350 zł. Chciałbym dowiedzieć się które informacje muszę uzupełnić na PIT-O oraz ile "ulg" ona otrzyma. Chciałbym dowiedzieć się jakie ulgi jej przysługują w takiej sytuacji gdyż wiem że pozostało nam mało czasu a każdy grosz się jej przyda. Jak również co muszę wpisać dodatkowo w PIT 37.

PIT 11 Pierwszy
a) Przychód 701,00
b) Koszty uzyskania przychodu 140,20
c) Dochód 560,80
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek 101
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne 0
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne 0

PIT 11 Drugi
a) Przychód 15 362,50
b) Koszty uzyskania przychodu 2 726,52
c) Dochód 12 635,98
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek 905
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne 1 729,82
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne 1 056,54

Pozdrawiam Adrian Andrzejewski

Po pierwsze, koleżankę rozliczasz jako osobę samotnie wychowującą dziecko.
Zwrot to 1006 zł.
Jeśli nie rozliczysz jej jako samotnie wychowującej- wpisujesz 451,50 zł w PIT-O

zakupiłam piec gazowy dwufunkcyjny ,jak mogę go odliczyć od podatku?

Witam

Moja siostra ma rozdzielność majątkową z mężem, rozliczam ją indywidualnie i chce skorzystać z ulgi na dziecko. Wypełniam PIT za pomocą kreatora i wszystko jest ok, tylko dochodzę do takie punktu jak ULGI i ODLICZENIA i pojawia mi się taka opcja:
- chcę wpisać dane małżonka na PIT/0, PIT/D - podatnik był w związku małżeńskim cały rok 2013
Czy ja to powinnam zaznaczyć i wpisać jego dane???

Oczywiście oni cały rok 2013 byli w związku małżeńskim?

Proszę o pomoc.

Czyli nie trzeba wpisywać ?
Siostra ma rozdzielność ale w związku małżeńskim nadal jest i chciała skorzystać z ulgi na dziecko, więc rozliczam ją indywidualnie i PIT/O dołączam do jej zeznania ale tylko wpisuję jej dane.

To załącznik do jej zeznania, więc dane męża nie są potrzebne.

Do fiola1.
Witam! Z jaką datą ma Pani wystawioną fakturę VAT na zakup pieca, jeśli jest to data od 01.05.2004r. do 31.12.2013r. można odzyskać VAT na zakup materiałów budowlanych składając do urzędu skarbowego wniosek VZM-1.
Pozdrawiam!

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie odpisu pieca CO,czy zaznaczam ten odpis w pit 37 jako ulga budowlana?

Ulg budowlanych w rocznych zeznaniach już od dawna nie ma.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót