Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Musisz wypełnić PIT-37 na postawie PIT-11.

Proszę o obliczenie pit

Przychód 8140,74
koszty uzyskania przychodów 834,36
zaliczka pobrana przez płatnika 371
składki na ubezpieczanie społeczne 1009,92
składki zdrowotne 549,97

dodam ze pracowałam tylko do sierpnia

Witam. Mam pytanie. Od 2.12.2013 r. odbywam staż z urzędu pracy. Pierwsze wynagroszenie - stypendium otrzymałem 10.01.2014. Czy mam je wykazywać w Pit-37 ?

Witam,
otrzymalam pit 11 z zusu i up,w kwietniu urodzilam coreczke wiec odliczylam sobie ulge za dziecko i wyszedl mi caly zwrot pobranej zaliczki czyli 1074zl, powiedzcie mi czy korzystniej bedzie mi rozliczyc sie z mezem (dochody stale od stycznia do grudnia, 1700 brutto) czy to i tak nie zmieni zbyt wiele? pytam ponieważ szef męża daje pity zawsze na ostatnia chwile i nie wiem czy jest sens czekac?
Bardzo proszę o radę i z góry dziękuje :)

Czy cała ulga na dziecko została odliczona, czy było ograniczenie do wysokości zapłaconego podatku?

Za 9 m-cy ulgi prorodzinnej należy się zwrot 834 zł.

Cała ulga została odliczona, czyli 834zł.
Może podam moje pity:

PIT 11A z zusu:
zasiłki z ubezpieczenia społecznego, przychód 5 672,48, zaliczka 1020,00

PIT 11 z Urzędu Pracy:
przychod: 2171,20
dochod: jw
zaliczka: 58
składki na ubez zdrowotme: 149,53

do tego ulga prorodzinna za dziecko urodzone w kwietniu: 834,00

Za 9 m-cy ulgi prorodzinnej należy się zwrot 834 zł.
Tak, ale przy zasiłkach chorobowych płatnych przez ZUS nie uwzględnia się kwoty wolnej od podatku, która w pierwszej kolejności jest rozliczana (odejmowana) w zeznaniu rocznym, a ulga prorodzinna dopiero później.
Z moich wyliczeń wynika że ulga została "okrojona" o 470 złotych.
Nie wiem jakie są zarobki meza, ale korzystniej będzie rozliczyć się wspólnie.

Ostatnia edycja:
parasoll.ka napisał:
Tak, ale przy zasiłkach chorobowych płatnych przez ZUS nie uwzględnia się kwoty wolnej od podatku, która w pierwszej kolejności jest rozliczana (odejmowana) w zeznaniu rocznym, a ulga prorodzinna dopiero później.
Z moich wyliczeń wynika że ulga została "okrojona" o 470 złotych.
Nie wiem jakie są zarobki meza, ale korzystniej będzie rozliczyć się wspólnie.

zarobki męża przez caly rok 1700 brutto, zazwyczaj musial doplacac ok. 40-50 zl jak nie mielismy dziecka i osobno sie rozliczalismy i stad moje pytanie czy bedzie wiekszy zwrot przy rozliczaniu razem :)
dziękuje bardzo

mam jeszcze jedno pytanko czy w ogole dobrze rozliczylam ten pit, ze wyszedl mi zwrot 1078?

Tak dobrze rozliczyłaś, cały zapłacony podatek do zwrotu no i "troszkę" zostało z ulgi prorodzinnej do odliczenia. Wspólne opodatkowanie z mężem będzie korzystniejsze.

o dziękuje bardzo :) a mogłabym wiedzieć ile tak mniej wiecej bedzie? wiem ze to ciezko okreslic bez pitu męża ale może chociaz tak mniej więcej ;)?

Witam,

Proszę o poradę, dochody z umowy o pracę za cały rok, dojazd z innej miejscowości:

Przychód: 15329,15
KUP: 1112,50
Dochód: 14216,65
Zaliczka: 714
US: 1893,44
UZ: 1041,27

1. Co może być powodem, że KUP wychodzi jako 10 x 111,25?
2. Czy można wpisać w rozliczeniu koszt 1668,72?

Ag_Maz napisał:
A wszystkie wypłaty dostałeś?

Tak, ponadto umowa obowiązywała cały rok. Może przez to, że stawka w umowie była godzinowa i nijak się miała do płacy minimalnej?

taki--jeden napisał:
Tak, ponadto umowa obowiązywała cały rok. Może przez to, że stawka w umowie była godzinowa i nijak się miała do płacy minimalnej?
Nie.
Możesz wpisać podwyższone koszty. I podpytaj w kadrach jak im to wyszło.

Mam jeszcze jedno pytanie - część 2013 była przechorowana w związku z ciążą, czy z ZUSu PIT-11 też będzie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót