Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ag_Maz nie wykluczam mojego błędu bo jak juz mówiłem pierwszy raz takie coś liczę samodzielnie. spróbuje w innym programie i napiszę jak mi wyszło tylko powiedz mi proszę co zrobić z pozycją KUP. trzeba ją zsumować tyle wiem, a w programach do liczenia pitów jest limit 1335 zł który wynika z jednego stosunku do pracy a ja mam jakies 1500 i nie chce mi tego przepuścic jako jeden stosunek do pracy. Nie pracowałem w 2 firmach równocześnie tylko jedna po drugiej

teemo napisał:
ja mam jakies 1500
Należy zastosować kup 1335 zł o ile zakład pracy znajduje się w tej samej miejscowości co miejsce zamieszkania.

W tym przypadku nie sumujemy kup z poszczególnych PIT-11.

teemo napisał:
Nie pracowałem w 2 firmach równocześnie tylko jedna po drugiej
A wypłata wynagrodzenia się nie zazębiła?

Nie wyplata się nie zazębia. liczyłem w innym programie i wyszło mi 88 do zwrotu przy zaznaczeniu KUP na 1335 (bo obydwa zakłady pracy na miejscu)więc jest ok :) dziękuję za pomoc :)

Pracuję w słuzbach mundurowych. Mam 25 lat. Proszę o wyliczenie czy mam dopłacić coś czy zwrot jakiś

1. Przychód - 31 413, 98
2. Koszty uzyskania przychodu - 1 335
3. Dochód 30 078, 98
4. Zaliczka pobrana przez płatnika - 2 620
5.Składki na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od dochodu - 2 632, 32
6. Składki na ubezpieczenia zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku - 1 284

mam problem z rozliczeniem poprzez e-deklaracjie,rozliczam pit ze zmarłym małżonkiemi system mnie odrzuca, mimo poprawnych danych,prosze o wskazówki

A jaki jest komunikat?
Generalnie, je jesteśmy wsparciem technicznym e-deklaracji.

http://uszakopane.ehost.pl/us_j107pe/index.php?option=com_content&task=view&id=72&Itemid=65
Status dokumentu 414 - Weryfikacja negatywna - błąd danych identyfikacyjnych PDF Drukuj E-mail
1.) Urząd skarbowy, do którego wysyłasz zeznanie nie posiada Twoich
danych identyfikacyjnych lub są one nieaktualne, ponieważ:

a.) W ciągu roku zmieniłeś właściwość miejscową dla składania zeznania
(zmiana miejsca zamieszkania) lub zmieniłeś dane identyfikacyjne i nie
złożyłeś właściwego formularza celem ich aktualizacji, np. NIP-3
b.) Na zeznaniu wybrałeś niewłaściwy urząd skarbowy, do którego
adresowane jest zeznanie.

2.) Popełniłeś błąd w danych identyfikacyjnych przenoszonych do sekcji danych autoryzujących w zeznaniu:

a) Wpisałeś nieprawidłowy NIP podatnika - np. NIP pracodawcy lub NIP współmałżonka
b) Błędnie wpisałeś Nazwisko podatnika np. Kowalska Nowak zamiast Kowalska-Nowak
c) Błędnie wpisałeś Pierwsze imię podatnika np. Jaeck zamiast Jacek (literówka)
d) Błędnie wpisałeś Datę urodzenia podatnika np.: zamienione miesiące z dniami, niewłaściwy format daty (prawidłowy format daty: DD-MM-RRRR)
e) W przypadku, gdy w składanym do US zgłoszeniu identyfikacyjnym/ aktualizacyjnym w danych identyfikacyjnych podany był numer PESEL, należy go również wpisać w danych identyfikacyjnych podatnika na formularzu elektronicznym zeznania.
f) W danych autoryzujących wpisałeś błędną kwotę przychodu z zeznania za 2009 rok - np.: 99,00 lub 99,10 zamiast 99,14 (kwota zaokrąglona),
g) Sumę przychodów podatnika i małżonka (powinna być tylko i wyłącznie kwota przychodu podatnika)
h) Błąd ten może wynikać z niezgodności danych identyfikacyjnych podatnika. Adres na druku „PIT” i adres w urzędzie musi być dokładnie taki sam. Najczęściej dotyczy to znaku spacji w adresie, literek O "o jak Olga" lub 0 "zero", literek l „el małe” i „ i duże" oraz "czeskich" błędów w słownictwie ulic. Dość typowymi błędami są adresy z numerem ulicy np. „3/5” i „3-5", adresy z numerem ulicy zakończone literką, powodujące największą ilość takich błędów np. „23D” i „23 D" (spacja) oraz znaków ś, ć, ń, ż, ź.

sprawdzałam dane dokładnie krok po kroku kilka razy i nie popełniłam żadnego z tych błędów,
umieściłam siebie jako podatnika ,mój mąż zmarł w maju zeszłego roku być może ma to jakieś znaczenie, przekopołam sie przez wszystkie przepisy i nie znajduje rozwiazania twgo problemu,prosze o pomoc

Najczęściej jest to błąd w kwocie przychodu w roku 2012.
Jeśli jest prawidłowa, to proszę zwrócić się do pomocy technicznej programu PIT.

kwota przychodu jest prawidłowa,Us odpowiedział ,że mam przesłać formę papierową ,pytanie co wpisać w rubryce podpis małżonka -datę śmierci

Nic nie wpisujesz, wystarczy, ze Ty podpiszesz.

Witam,

Jestem zameldowana w mieście X. Pracuję i mieszkam w mieście Y.

W którym Urzędzie Skarbowym powinnam się rozliczyć?

Witam, jestem zatrudniona w firmie która ma swoją siedzibę w Niemczech, ale swoją pracę wykonuje w Polsce, w umowie o dzieło firma zastrzegła sobie ,że podatek od dochodu mam sama odprowadzać do Urzędu Skarbowego, moje pytanie brzmi na jakich zasadach powinnam się rozliczyć z Urzędem Skarbowym, jak wyliczyć podatek który powinnam odprowadzić do Urzędu Skarbowego na podstawie rachunków miesięcznych, jak wyliczyć koszt uzyskaniu dochodu (umowa o dzieło) na podstawie wartości samego dochodu bo tylko takie dane posiadam. W roku 2013 również uzyskiwałam dochód w Polsce. Jakie formularze PIT muszę wypełnić i w których rubrykach. Z góry dziękuje za pomoc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót