Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bardzo dziękuję za pomoc.

Serdecznie pozdrawiam.

Proszę o pomoc. W 2013 roku otrzymywałem tylko świadczenie rehabilitacyjne z ZUS-u. Otrzymałem PIT-11A. Czy muszę złożyć zeznanie podatkowe? Z moich obliczeń wynika nadpłata 557 zł. Czy jest to możliwe?
Informacje z PIT-11A:
Przychód(dochód): 14442,76
Zaliczka na podatek: 2601

Witam, Mam pytanie odnośnie kosztów uzyskania przychodu.
W 2013 roku pracowałam w firmie po za miejscem zamieszkania, więc miałam podwyższone koszty uzyskania przychodu. 18.01 zmieniłąm pracę jednak dalej miałam podwyższone koszty. 25.03 ponownie zmieniłam pracę i w tym przypadku juz pracowałam w swojej miejscowości. Czy powinnam zsumować koszty uzyskania przychodu ze wszystkich 3 pitów-11 czy wyliczyc je proporcjonalnie do przepracowanych dni?

A jakie KUP masz wpisane w PIT-ach?

Powinnaś zsumować.
Rozumiem, ze w kilku miesiącach wypłata wynagrodzenia się zazębiała?

Ag_Maz napisał:
Powinnaś zsumować.
Rozumiem, ze w kilku miesiącach wypłata wynagrodzenia się zazębiała?

Tak ponieważ 10 lutego 2013 otrzymałam wynagrodzenie ze starej pracy i już za pare dni nowej. Podobna sytuacja była w miesiącu kwietniu.

Czyli prawidłowo. Zaznaczasz również, że KUP są dla więcej niż jednego stosunku pracy.

Ag_Maz napisał:
Czyli prawidłowo. Zaznaczasz również, że KUP są dla więcej niż jednego stosunku pracy.

Okres tych umów nie nakładał sie na siebie. Jedną pracę zakończyłam, a nastepnie podjełam drugą. Czy mimo to mogę zaznaczyć opcję "dla więcej niż jednego stosunku pracy" ?

Tak, ponieważ wypłaty się zazębiały.

Proszę o wyliczenie czy będę mieć jakiś zwrot posiadam dwa pity od dwóch pracodawców
I
Przychód 14 757,00
koszty uzyskania przychodów 445,00
dochód 14 312,00
dochód zwolniony od podatku 0,00
zaliczka pobrana przez platnika 1040
skladki na ubezpieczenie spoleczne 2 023,19
skladki na ubezpieczenie zdrowotne 986,87

II
Przychód 2.563,20
koszty uzyskania przychodów 333.75
Dochód 2.229,45
dochód zwolniony od podatku 40.898,29
zaliczka pob.przez platnika 103
skladki na ubezp.spoleczne 3.481.42
skladki na ubezpieczenie zdrowotne 1.896.81

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam.

Czy ktoś mógłby obliczyć ile dostane zwrotu (PIT11) ?

UMOWA ZLECENIE student
Przychód 18966,61
Dochód 15173,27
zaliczka pobrana przez płatnika 2729,00
Składki społ, zdrowotne itp - 00 zł (brak)

Bede wdzieczna

Czy za rok 2013 mogę rozliczyć się z żoną, która nie zarobiła nic (wszędzie w PIT-37 będą przy niej puste pola)?

jeśli przez cały rok byliście małżenstwem to tak

Witam, dostałam właśnie PIT-11 od pracodawcy u którego byłam zatrudniona na umowę zlecenie (jako student). Pit dotyczy tylko jednego miesiąca, który przepracowałam i otrzymałam za niego 2138 zł netto. Zastanawia mnie dlaczego owa kwota nie widnieje na moim picie - w rubryce przychód jest kwota 2498, a w rubryce dochód 1998,40, a koszty uzyskania to 499,60. Jak mam to rozumieć? Czy pracodawca popełnił błąd? Rozliczam się po raz pierwszy. Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
A wzięłaś pod uwagę zaliczkę na podatek?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót