Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Moja mama cały rok pracowała umowę o dzieło.

Proszę o wyliczenie czy ma coś dopłacić czy jakiś zwrot:

Przychód - 15894,83
Koszty uzyskania przychodu - 3178,95
Dochód - 12715,88
Zaliczka pobrana przez płatnika - 2288

Dziekuje bardzo za odpowiedz. A czy ktos moglby mi powiedziec do czego dodać lub ewentualnie wpisac ww pozycje? Mam zamiar rozliczyc sie przy pomocy programu epity obsluga jest bardzo prosta jednak nie wiem jak wyglada sytuacja przy rozliczeniu z tytulu umowy o prace + umowa zlecenie o ktorej jest wyżej mowa.

Witam.

Dostałam z pracy PIT - 11. Pracowałam w roku ubiegłym na umowę zlecenie jednak inaczej niż za lata ubiegłe płaciłam składki. W zeszłym roku nie miałam problemu z rozliczeniem, jednak w tym po wpisaniu w PIT - 37 składek na ubezpieczenie społeczne i próbie wpisania składek na ubezpieczenie zdrowotne wyskakuje błąd ponieważ kwota ta przekracza pozycje z kwoty wyżej (czyli podatek - 71,46). Czy w PIT - 11 jest błąd czy powinnam go rozliczyć inaczej?

a) Przychód - 4910,00
b) Koszty uzyskania przychodu - 871,42
c) Dochód - 4038,58
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek - 289
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne - 552,86
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne - 337,67

Katarzyna8904 napisał:
(czyli podatek - 71,46).

Tak ma być - składka zdrowotna została skorygowana do wysokości podatku z poz.115.

Nadpłata 289 zł.

Witam. Mam pewien problem z korektą pit. Pit 37 złożyłam 12 lutego. 19 dostałam jeszcze jeden pit 11. pit-a wysyłałam przez program "pit ekspert 2013". po edytowaniu formularza złożenia zeznania numer referencyjny się nie zmienił. korektę zeznania także wysłałam przez internet. Chcąc pobrać potwierdzenie UPO wprowadziłam numer referencyjny z formularza, ale data złożenia jest z dniem 12 lutego br. a nie dwa tygodnie później tak jak złożona była korekta zeznania. w dodatku złożyłam ją przed południem a po południu dostałam pieniądze z rozliczenia pierwszego złożonego zeznania. Co teraz? Może mogłam wypełnić formularz od nowa a nie edytować już wysłany. Jak sprawdzić status doręczenia korekty? co będzie ze zwrotem podatku? Nie wiem co teraz robić, dodam ze US powinien zwrócić mi jeszcze 90 zł, a status złożenia z tym samym numerem referencyjnym jest poprawny i został dostarczony.

PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ.

Ostatnia edycja:
Proszę jeszcze o sprawdzenie Pit 11 mojej mamy. Ulga? Osoba samotnie wychowująca dziecko zwrot na jedno dziecko.

a) Przychód - (25.) 25 875
b) Koszty uzyskania przychodu - (26.) 1335,00
c) Dochód - (27.) 24 540,49
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek (29.) 1569
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne (66.) 3279,99
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne (68.) 1702,57

Czy umowa zlecenie wykonywana u innego pracodawcy ale w czasie zatrudnienia z tytułu umowy o pracę jest innym stosunkiem pracy? Czy w deklaracji pit-37 zaznacza sie jeden stosunek pracy?

Witam,
pierwszy raz korzystam z e-deklaracji. Rozliczam młodszego brata i mam kilka pytań.
Otrzymałam 2 PITy 11.
W pierwszym PIT11:
NALEZNOSCI ZE STOSUNKU Pracy... przychod: 566,82 / KUP: 111,25 / Dchod: 455,57 /Zaliczka: 0 / społeczne 77,71 / zdrowotne 21,71
W tym samym PIT: DZIALALNOSC WYKONYWANA OSOBISCIE: przychod:150 / KUP 30 / Dochod 120 / Zaliczka: 22

W drugim PIT:
przychod 1800 / KU 319,46 / 1480,54 / zaliczka 106 / społeczne 202,68 / zdrowotne 123,79

Moje pytania:
1) wszystkie pozycje odpowiednio sumuje w PIT 37 ? tzn tam gdzie ze stosunku pracy to ze stozunku pracy, tam gdzie zlecenie to zlecenie, rówież społeczne i zdrowotne ?
2) czy kwotę 150 PLN przychod wpisany w dzialanosc wykonywana osobiscie mam wykazywac w pit 37, czy jednak nie bo jest kwota poniżej 200 zł brutto ?
3)dlaczego zaliczka w pierwszym picie jest rowna zero ?
4) rozumiemiem ze zap3 nie mozna skladac przy edeklaracjach i musze wyslac go poczta?
5) Czy to mozliwe ze obliczon zwrot yo 128 PLN?
Dodam,że powyższy stosunek pracy i zlecenia nie nakladaly sie.

Dziekuje za pomoc!

1,2,4,5/ tak
3/ z wyliczenia wychodzi, że zaliczka jest "0"

przepraszam znowu ja.. umowa o pracę +umowa o dzieło, inny pracodawca (przelew- 160zł netto) oba źródła w picie 37?Wyczytałem że nie trzeba w takim przypadku umowy o dzieło uwzględniać ale czy napewno?
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
pit-11 umowa o dzieło

w pozycji 54- 88 zł/ 55- 16 zł
56 -176zł /57-88zł
pozostałe pozycje po "0"

czy to oznacza że przychód czyli wynagordzenie bruttno wynosi 176 zł? czy może jednak nie..

już naprawdę nie ogarniam.. wynika mi, że przychód to 176 zł czyli poniżej 200 brutto i nie powinienem wgl otrzymać pitu 11 ani go uwzględnić w picie 37, jednak czy mam rację?

DonKamillo napisał:
nie powinienem wgl otrzymać pitu 11 ani go uwzględnić w picie 37, jednak czy mam rację
Ale otrzymałeś. I musisz się rozliczyć.
Możesz w przyszłości opisywać pozycje?

Siisii napisał:
1,2,4,5/ tak
3/ z wyliczenia wychodzi, że zaliczka jest "0"

Ślicznie dziękuję za odpowiedź.
Co do pytania nr 2 - kwota 150 pln "dzialalnosc wykonywana osobiscie..zlecenie/dzielo"z jakiego powodu mam ją wykazać w PIT 37 ? Dlatego że jest wykazana w PIT 11 czy dlatego, że suma zleceń z dwoch PIT 11 przekracza 200 pln... ?

I drugi temat, który mnie nurtuje. Brat do czerwca uczył się w technikum. Czy rodzicom przysługuje ulga na dziecko ? Jest jakiś limit zarobków dziecka uczącego się ? Jeżeli przysługuje im ulga na dziecko to w jakiej wysokości za niepełny rok ?
Dziękuję!

1) Przychód 19253.65
2) Koszty uzyskania przychodu 1112.50
3) Dochód 18141.15
4) Zaliczka pobrana przez płatnika 1310
5) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne 1945.97
6) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne 1048.33

Zwykły pracownik sklepu, pracowałem niepełny rok do 20.11.2013r

Ostatnia edycja:
Ag maz przepraszam i postanawiam poprawę, ostatnie pytanie moje w tym temacie, umowa o prace+umowa o dzieło u innego pracodawcy w czasie zatrudnienia z tyt uop nie zmienia nic w stosunku pracy i rozliczam się z jednego stosunku?
pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót