Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
W tym roku po raz pierwszy postanowiłem odliczyć ulgę internetową. Wypełniłem wszystkie potrzebne pola i złożyłem wniosek. Dzisiaj dostałem zwrot podatku(nie spodziewałem się że tak szybko). Niestety wydaje mi się że nie dostałem zwrotu ulgi za internet..
Jestem studentem i w 2013 pracowałem na umowę zlecenie.
Dane z rozliczenia pit 37:
Przychód: 3104 zł
Koszty uzyskania przychodów: 620,8 zł
Dochód: 2483,2 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 444 zł
Składki na ubezpieczenia społeczne: 0 zł
Składki na ubezpieczenia zdrowotne: 0 zł

Opłata za internet: 662,01 zł

Zwrot podatku jaki mi przyszedł dzisiaj na konto to 444 zł. Stąd moje pytanie czy to że pracowałem na umowę zlecenie przyczyniło się do tego że nie dostałem zwrotu ulgi za internet czy coś źle wypełniłem?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
pb0678 napisał:
Stąd moje pytanie czy to że pracowałem na umowę zlecenie przyczyniło się do tego że nie dostałem zwrotu ulgi za internet czy coś źle wypełniłem?
Bez sensu odliczałeś ulgę. Nie dostaniesz więcej zwrotu niż zapłacone zaliczki, a te całe były nadpłacone ponieważ dochód miałeś mniejszy niż kwota wolna od podatku.

Witam chciałam rozliczyć ciocie ale pierwszy raz rozliczam emerytkę stąd problem prosze o sprawdzenie :

pit 11

Działalnośc wykonywana osobiście o której mowa w art.13 pkt2,4,6 - 500 zł
KUP 100 zł
ZALICZKA 33 ZŁ
składki na ub. zdrow 38,75 zł

pit 11

Swiadczenia wypłacone z funduszu pracy i gwarantowanych św pracowniczych 1022,80 zł
zaliczka 30 zł
składki na ub. zdrow 60,99 zł

pit 40A

Emerytury renty oraz inne krajowe świadczenia 10325,67 zł
zaliczka pobrana 552 zł (poz 34), 502 zł (poz 45)
składki na ub. zdrow 800,21 zł

z góry dziekuje za odpowiedz ! wychodzi mi zapłata i troche nie wiem dlaczego :(

wychodzi mi 94 zł do zapłaty czy dobrze ?

Witam mam problem z wypełnieniem pitu 37 pozycja F odliczenia od podatku rubryka 116 skladki zdrowotne kwota większa niż w rubryce 115 czyli podatek obliczony od podstawy jest mniejszy. Dlaczego tak wyszło jezeli składki zdrowotne wpisane są zgodnie z pitem 11 a podatek obliczony zgodnie od podstawy opodatkowania.

Tak ma być. Składki zdrowotne zostały skorygowane do wysokości podatku. Poz.116 nie może być wyższa od podatku poz.115.

No tak tylko jak je mam odliczyć co tam wpisać jeżeli składki zdrowotne przewyższają obliczony podatek nie można je odpisać co wpisać tam 0??(wychodzi liczba ujemna)

Mam następujące pytanie:

DG na ryczałcie i praca na etacie - trzeba złożyć PIT-28 i PIT-37? Na jakim formularzu można podać nr konta do zwrotu nadpłaty?

pogodno napisał:

Jesteś pewien? Znalazłem taki opis i dlatego pytam:

Formularz ZAP-3 "Zgłoszenie aktualizacyjne osoby fizycznej będącej podatnikiem" przeznaczony jest dla osoby fizycznej, spełniającej łącznie następujące kryteria:
a) jest objęta rejestrem PESEL,
b) nie prowadzi działalności gospodarczej,
c) nie jest zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług,
d) nie jest płatnikiem:
- podatków,
- składek na ubezpieczenia społeczne oraz ubezpieczenia zdrowotne.

witam, pomagam rozliczyc sie kuzynowi z roku poprzedniego, jednak mam problem z wpisaniem adresu, gdyz kuzyn aktualnie przebywa w zakladzie karnym, dostal pit od poprzedniego pracodawcy, byl to areszt sledczy ( tez prosba czy wpisac w pierwsza rubryke przychod?potraktowalam to jak normalna prace nie jakies inne zrodla), na chwile obecna jest on zameldowany w domu rodzinnym, adres zamieszkania na picie jest nieaktualny, gdyz wynajmowal to mieszkanie do czasu aresztu, jaki aktualny adres zamieszkania mam wpisac ( adres meldunku, czy adres zakladu karnego), i gdzie moge przekierowac pieniadze, czy na adres meldunku moga przyjsc, czy na adres zakladu karnego? on nie ma konta wiec nie moga przyjsc np na jego matke, jaki adres tam podac? prosze bardzo o pomoc, z gory dziekuje

Witam. Moja córka w maju zdawała maturę a w czerwcu miała zakończenie roku szkolnego. W październiku rozpoczęła studia zaoczne. Córka ma 20 lat, jest na moim utrzymaniu, nie pracuje. Czy mogę odliczyć ulgę na dziecko za cały rok kalendarzowy od stycznia do grudnia czy tylko za okres nauki wraz z okresem wakacyjnym czyli tylko od stycznia do sierpnia? Proszę o poradę

Witam ,mam takie pytanie. Jestem osobą bezrobotną nie mam żadnego swojego dochodu,jedynie otrzymuję na 2 letnią córkę rentę rodzinną po zmarłym tacie. Moje pytanie tyczy tego jak mam rozliczyć pit i czy przysługuję mi ulga na dziecko?

taki--jeden napisał:
Mam następujące pytanie:

DG na ryczałcie i praca na etacie - trzeba złożyć PIT-28 i PIT-37? Na jakim formularzu można podać nr konta do zwrotu nadpłaty?

Aktualizacja CEIDG w części dotyczących rachunków bankowych.

DorotaP30 napisał:
Witam ,mam takie pytanie. Jestem osobą bezrobotną nie mam żadnego swojego dochodu,jedynie otrzymuję na 2 letnią córkę rentę rodzinną po zmarłym tacie. Moje pytanie tyczy tego jak mam rozliczyć pit i czy przysługuję mi ulga na dziecko?

PIT-37 na podstawie PIT-40 otrzymanego z ZUS, ulgę możesz odliczyć.

Witam, nie sposób przeczytać całe te forum ale przypuszczam że podobny temat pojawia się rzadko. Rozliczam się z PITu sama, ponieważ mąż pracuje za granica i nie wykazuje dochodu w Polsce, nie opłaca żadnych składek, nie otrzymuje w Polsce żadnego wynagrodzenia. Mamy 1 dziecko i wobec nowych przepisów o uldze podatkowej mam dylemat, moje zarobki nie przekraczają górnej granicy, niestety nie wiem ile dokładnie rocznie zarabia mój mąż, ponieważ nie żyjemy razem (ale nie ma rozwodu). Obawiam się jednak że nasze wspólne dochody mogą przekroczyć te 112 tys zł. Pytanie moje jest takie czy mogę skorzystać z tej ulgi jeśli rozliczam się sama i czy US będzie w stanie to skontrolować? Nie chcę nikogo wykorzystywać ani tym bardziej robic sobie problemów, ale dla mnie te 1112 zł to naprawdę duża kwota.

Witam mam następujący problem.

Teść jest podatnikiem w roku 2013 pracował na umowe o pracę i przebywał na chorobowym. Na koncu podam kwoty. Rozlicza się wspólnie z nim zona która nigdy nie pracowała. Gdy rozliczam pit 37 wpisując skladke zdrowotną wyskakuje mi ZERO nie wiem dlaczego tak jest. Co trzeba zaznaczyć gdy teściowa nie ma żadnych przychodów?

Stosunek pracy:
Pit 11
Przychód 5760
KUP 556,24
Zaliczka na PD 223
SPołeczne 789,7
Zdrowotna 385,2 (to ona po wpisaniu pokazuje zero)

Chorobowe Pit 11A
Przychów 957,32
Zaliczka na PD 172

NIE WIEM DLACZEGO TAK JEST Z TĄ SKŁADKĄ ZDROWOTNĄ, ROLICZAŁAM SIEBIE I MĘŻA (OBOJE PRACUJEMY) I KWOTA SKŁADKI ZDROWOTNEJ WCHODZIŁA NORMALNIE... PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.

KINGA

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót