Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
@misiaczek1234 - A w jakiej wysokości masz zaliczkę na podatek?

mam tak 5400 958,44 312 takie kwoty mialam umowe zlecenie na 450 zl od listopada 800

Nie pisz co masz lub co miałaś, tylko napisz wyraźnie kwoty z PIT-11.

Witam, otrzymałam dwa pity 11 za 2013. Jeden od pracodawcy u którego przepracowałam cały rok z kosztami uzyskania przychodu 1668,72 drugi od byłego pracodawcy który na początku zeszłego roku wypłacił mi premie (koszty uzyskania przychodu 139,06). Czy w zeznaniu rocznym mogę zsumować koszty uzyskania przychodu i wykazać je w wysokości przekraczającej limit, tj. 1807,78?

Witam,
czy z ulgi prorodzinnej może skorzystać małżeństwo / osoba która prowadzi zawodowo pogotowie opiekuńcze dla dzieci ? Rozliczam moich teściów które właśnie jest w takiej sytuacji. Teść pracuje na pełen etat w prywatnej firmie. Teściowa prowadzi takie pogotowie na podstawie umowy z Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie, za co otrzymuje co miesięczne wynagrodzenie + świadczenia na dzieci. Teściowa jest opiekunem prawnym. Grzebie w internecie i nie mogę uzyskać konkretnej, 100 % informacji a nie daje mi to spokoju. Inna osoba, która ich wcześniej rozliczała nie wykazała ulgi prorodzinnej na dzieci będące w pogotowiu. Ustawa o PIT wprost mówi kto może korzystać z odliczenia :
1) wykonywał władzę rodzicielską;
2) pełnił funkcję opiekuna prawnego, jeżeli dziecko z nim zamieszkiwało;
3) sprawował opiekę poprzez pełnienie funkcji rodziny zastępczej na podstawie orzeczenia sądu lub umowy zawartej ze starostą.
Czy ktoś może pomóc ?

Witam,
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę ale potrzebuję porady w sprawie Pit. Mianowicie mamy dziś 4.03 a ja dalej nie mam pitu. Nie jest to kwestia poczty bo na poczcie mojego pitu nie ma. Sprawdzałam. Nie został jeszcze nawet wysłany.
A mianowicie opiszę od początku mają sytuację.
Pracowałam przez kilka miesięcy u byłego ( dzięki bogu) pracodawcy,rozstaliśmy się w zgodzie,nie została mi przedłużona umowa o pracę ale nawet gdyby była to bym jej nie podpisała. I tak szczęśliwie w styczniu tamtego roku uwolniłam się od tej osoby. Rotacja tam jest wielka bo nikt nie wytrzymuje dłużej jak pół roku. Krzyki,wrzaski,awantury przy klientach nawet,itd,nie wspomnieć już o nie uznawaniu zwolnień lekarskich (ściślej mówiąc na dziecko,wypadek,szpital)ale nie o to tu chodzi.
Potem zmieniłam miejsce zamieszkania i pracodawca o tym wiedział. Nie wysłał pit ani na stary ani na nowy adres,wiem bo monitoruje oba.
Dnia 28.02 około godz.11 dostałam sms ze mój pit jest przygotowany i mam zajść go odebrać. Nie poszłam bo byłam w pracy.
Zaszłam dzisiaj i go nie dostałam. Był tam pracownik który zadzwonił do swojego pracodawcy z informacja ze jestem po pit i gdzie on jest... co się okazało pitu nie ma. Zostałam poinformowana,ze mam przyjść po 15 odebrać mój pit,bo wtedy będzie pracodawca. Jak to jest z tym pit? Czy jak dostałam sms,to moim obowiązkiem jest go odebrać? czy pracodawca miał mi go wysłać do 28.02? Wiem,że ta osoba robi to po złości bo w tamtym roku było to samo,czyli tez był problem z odbiorem pit,zrobiła wielką awanturę że mam rzucić wszystko i odebrać ten pit,bo ona będzie musiała go pocztą wysłać... Może tym razem w końcu wyśle... Cyrk na kółkach. Nie mam przyjemności rozmawiać z tą osobą. Chyba zapomniała,że już u niej nie pracuję... Z góry przepraszam jeśli nie w tym miejscu co trzeba napisałam ale nerwów brak.

Kolejny problem: złożyłem już PIT-37 na podstawie PIT-11 od pracodawcy a właśnie dostałem PIT-8C z kwotą przychodu 50 zł. To jest nagroda za polecenie komuś konta bankowego o ile dobrze pamiętam.

Poczytałem, że muszę zrobić korektę, ale też - co mnie najbardziej martwi - że jeśli mam PIT-8C to muszę użyć PIT-36 a nie PIT-37. Czy ktoś może mi doradzić co zrobić? Skorygować na PIT-37 czy złożyć PIT-36?

Czy zawsze tak było, że jeśli PIT-8C to PIT-36 tylko i wyłącznie? 3 lata temu otrzymywałem stypendium i też dostałem PIT-8C ale wtedy rozliczyłem wszystko na PIT-37.

Proszę o sprawdzenie czy wszystko dobrze obliczyłem:

Umowa Zlecenie:

PIT 11:

Przychód - 8400
Koszty uzyskania przychodów - 1449,72
Dochód - 6950,28
Składka na ubezpieczenie społeczne - 1151,64
Składka na ubezpieczenie zdrowotne - 561,72

PIT 37:

Dochód po odliczeniu składek na ubezpieczenie społeczne - 5798,64
Dochód po odliczeniach - 5798,64
Podstawa obliczenia podatku - 5799
Obliczony podatek - 487,80
Podatek - 487,80
Składki na ubezpieczenie zdrowotne - 487,80
Podatek należny - 0
Suma zaliczek pobranych przez płatników - 480
Różnica pomiędzy sumą zaliczek pobranych przez płatników a podatkiem należnym NADPŁATA - 480

Czy to jest dobrze obliczone ? bo jeśli tak to wychodzi na to, że Urząd Skarbowy wraca mi 480 zł ?

Z góry dziękuję za pomoc ;)

Janusz M. napisał:
PIT-36 jako korekta.

Coś mi źle wychodzi:

PIT-11:
Przychód 25527,82
KUP 1668,72
Zaliczka 1462,00
ZUS 3499,86
Zdrowotne 1707,15

PIT-8C:
Przychód 50,00

i po wprowadzeniu tych liczb wychodzi mi w PIT-36 do zapłaty 1410,00 podczas gdy w PIT-37 miałem zwrot 61 zł a po korekcie wychodzi mi 52 zł.

Gdzie może być błąd? Trzeba w PIT-36 coś jeszcze wpisać lub zaznaczyć?

Pytanie dotyczące ulgi na dziecko.
Chłopak ma obecnie 21 lat. W 2013 ukończył 4-letnie technikum, data na świadectwie z technikum 26.04.2013, w czerwcu zdawał tylko egzaminy zawodowe, nie podchodził do matury. Wyniki miał około lipiec/sierpień. Moje pytanie: czy ulgę prorodzinną obliczyć za 4 msce (styczeń-kwiecień) czy za za 8 mscy (styczen-sierpien) ? W internecie są pewne wytyczne np "...na maturzyste, który nie kontynuuje nauki, ulga przysługuje również za miesiące wakacyjne ", przy czym w opisanym przeze mnie przypadku nie było egzaminu maturalnego. Dodam jeszcze, że w sierpniu chłopak zaczał pracować dorywczo jego dochod to 2056,11 zł więc nie przekroczył 3 089 zł.
Proszę o odpowiedź.

witam mam dwa pity 11
pit1
poz25 przychód 11494,4
poz26 kup 1029,05
poz27 dochód 10465,35
poz28 zaliczki 479
poz45 przychód 1158
poz46 kup 205,52
poz47 dochód 952,48
poz48 zaliczki 68
składki społeczne 1706,28
zdrowotne 829,26

pit2 umowa zlecenie
poz45 przychód 3960
poz46 kup 792
poz47 dochód 3168
poz48 zaliczki 263
składki społeczne 0
zdrowotne 306,91

jakie wpisać koszty uzyskania przychodu? dodam, że pracuję po za miejscem zamieszkania.

taki--jeden, dobrze wyliczyłeś. Z twojej "premii" 50 zł musisz zapłacić 18% podatku (jest to kwota 9 zł). Jak wcześniej wychodziło ci 61 zł (-9 zł), teraz będzie to kwota 52 zł zwrotu.

michalina598, wszystko sumujesz tak jak masz na PITach. Do zwrotu 184 zł.

isabel89 napisał:
Pytanie dotyczące ulgi na dziecko.
Chłopak ma obecnie 21 lat. W 2013 ukończył 4-letnie technikum, data na świadectwie z technikum 26.04.2013, w czerwcu zdawał tylko egzaminy zawodowe, nie podchodził do matury. Wyniki miał około lipiec/sierpień. Moje pytanie: czy ulgę prorodzinną obliczyć za 4 msce (styczeń-kwiecień) czy za za 8 mscy (styczen-sierpien) ? W internecie są pewne wytyczne np "...na maturzyste, który nie kontynuuje nauki, ulga przysługuje również za miesiące wakacyjne ", przy czym w opisanym przeze mnie przypadku nie było egzaminu maturalnego. Dodam jeszcze, że w sierpniu chłopak zaczał pracować dorywczo jego dochod to 2056,11 zł więc nie przekroczył 3 089 zł.
Proszę o odpowiedź.

Pomoże ktoś ?

Wiecie czy rehabilitację odlicza się od podatku czy od składek zdrowotnych?

Witam, chciałabym się dowiedzieć jak powinnam rozliczyć swoje dochody nie otrzymując od pracodawcy formularza PIT? Pracuję jako niania na podstawie umowy uaktywniającej. Mój dochód miesięczny to 800 zł brutto. Będę wdzięczna za odpowiedź, bo szczerze mówiąc jestem w tym temacie totalnie zielona. Z góry wielkie dzięki.

Wypełniasz PIT-36. Rozumiem, że nie odprowadzałaś zaliczek na podatek?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót