Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
marzycielka120, dobrze pani czytała. W tym roku osobno, w następnym będziecie mogli razem :)

Według tych cyferek, które podałaś/eś, to dochód wynióśł 251,07, więc jest to kwota, wolna od podatku.
Nie musisz się rozliczać, ale lepiej dla Ciebie, jeżeli złożysz PiT-37, bo będzie on podkładką, że w 2013 roku, miałeś tylko taki mały dochód.

Ostatnia edycja:
w-chmurach
Według tych cyferek, które podałaś/eś, to dochód wynióśł 251,07, więc jest to kwota, wolna od podatku.
Nie musisz się rozliczać, ale lepiej dla Ciebie, jeżeli złożysz PiT-37, bo będzie on podkładką, że w 2013 roku, miałeś tylko taki mały dochód.

Witam, mam pewne pytanie.
W 2013 r. nie pracowałam przez ok 5 miesięcy. W tym czasie nie miałam ubezpieczenia zdrowotnego itd, nie byłam też zarejestrowana w urzędzie pracy.
Teraz pracuję na umowę o prace , więc wszystkie składki odprowadzam.
Więc moje pytanie, czy przy rozliczeniu PIT za 2013r, będę płaciła jakąś kare za brak tego ubezpieczenia przez te kilka miesięcy ? Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi.

karszu napisał:
Więc moje pytanie, czy przy rozliczeniu PIT za 2013r, będę płaciła jakąś kare za brak tego ubezpieczenia przez te kilka miesięcy ?
Nie. US to nie obchodzi.

mrozirma napisał:

Nie w PIT-cie 11 pisze dochód 0,00 jak rozliczałam to w programie do rozliczania PIT-ów to nie mogłam nawet wpisać składek na ubezpieczenie społeczne które wynosi 5,30 bo wyskakiwała informacja o błędzie

Witam. Takie pytanie. Skąd bierze sie kwota w pozycji 113 pita 37? Nijak nie mogę do tego dojść. Ostateczne kwoty chyba dobre bo sprawdzałem na e-deklaracjach i kilku innych programach oraz na kalkulatorze podatkowym na stronie mf.gov ale skąd się to bierze?

Mam 3 pity 11 i tak:
(umowa o pracę/pół etatu)
przychód 1 600,00 /koszt 222,50/ dochód 1 377,50/zaliczka 8
(umowy zlecania łacznie kwoty z dwóch pitów )
przychód 9 417,00/ koszt 1 671,34/ dochód 7 745,66/ zaliczka 553
(całość)
składki społeczne 1 279,72
składki zdrowotne 754,62
Możecie mi to obliczyć? tak dla pewności.

Zwrot 424.
Czytałeś instrukcję do PIT?

Własnie chyba za duzo wersji w necie jak to w smietniku masa info tylko nie na temat.
Generalnie wiem co i jak wypełnić ale teraz mnie cos tknęło skąd się bierze...
Jesli jakas konkretna aktualna instrukcja jest to prosiłbym o linka zawsze się przyda.
...te 424 to z wyliczenia? bo u mnie wszędzie wychodzi 460 gdzie bym nie liczył i jak.

Witam
W programie "Aktywny Samorząd" otrzymałam dofinansowanie do zakupu komputera i akcesoriów dla mojej niepełnosprawnej córki. Czy mogę kwotę mojej dopłaty odliczyć w rozliczeniu PIT za 2013 rok?

proszę o pomoc !
przychód 32121,68
koszty uzyskania przychodu 890
dochod 31231,68
zaliczka 3225
składki społeczne 2502,38
składki zdrowotne 1392,39
byłam na zwolnienie od czerwca do listopada płatne 100 % pit z pracy tylko dostałam .

Kto wypłacał świadczenie za zwolnienie lekarskie? Pracodawca czy ZUS?

A z czym sobie nie możesz poradzić?

w obliczeniu zwrotu wychodzą dziwne kwoty.

2 zł zwrotu.
Ale US Ci ich nie odda, tylko zaliczy na poczet przyszłych zobowiązań.

Od 17 lipca do 9 grudnia byłem na stażu z Urzędu Pracy, z którego dostałem PIT do rozliczenia. Od 16 grudnia jestem zatrudniony w firmie w której odbywałem staż. Czy powinienem dostać również z PIT z firmy za te 2 tygodnie pracy?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót