PITy za 2018

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Korekta PIT-36 w niewlasciwym roku

Witajcie! Popełniłem dwa błędy w trakcie korekty pit. Sam w to nie mogę uwierzyć, ale... jednak. Udało się.
W 2016 przez 2 miesiące pracowałem w Niemczech na umowie o pracę. Nie dostałem nigdy żadnego pisma od tamtego pracodawcy z informacją o przychodach, cokolwiek. Najzwyczajniej w ogóle nie rozliczyłem tego okresu, zapomniałem o tym zupełnie. Końcem listopada dostaje wezwanie do US. Mam złożyć korekte PIT-36 a 2016 rok. Dostaje informacje o przychodzie 3141,06 E oraz info od pana, że mogę odliczyć od tego 88,2 E. Przy mnie to policzył i pokazał wynik. Wrociłem do domu, wysłałem korekte. Koncem grudnia dostaje pismo o niedopłace w wysokosci 339+ upomnienie + odsetki - 367zł.
Kwotę wpłaciłem w piątek 4 stycznia. To nie koniec.
Dzisiaj sprzątam biurko i na upomnieniu wyraźnie widzę rok za który płacę ten podatek to 2017.Na dodatek PIT 37. Wchodzę w podatnik. info i faktycznie. Wysłałem sobie to za 2017. Błąd pierwszy. Drugi to dieta. Na jakiej stronie bym nie czytal i nie podstawiał danych wychodzi mi 882E, nie 88,2. Gdzie źle podzieliłem?
(ilosc dni x 49 x 0,3) - 60 x 49 x 0,3 = 882E
Tak wiem, mogłem poprosić o pomoc kogoś mniej upośledzonego przed faktem.
Proszę, podpowiedzcie mi jak rozwiązać tą sytuację. Wiem, ze musze zlozyc osobna koretke za 2016 i tam wpisac poprawne dane. Jak tylko odkrecic to zamieszanie z 2017 i odzyskać tamtą kwotę?
Z góry dziękuje za pomoc

Rozliczenie wynagrodzenia z zagranicy

Witam, od razu chciałbym powiedzieć, że nie znam się na prawie podatkowym i od razu przejdę do rzeczy.

Mieszkam w Polsce. Wykonałem pracę dla jednej firmy z Kanady. Dostałem za to wynagrodzenie przelewem bankowym wykonanym przez księgowość tej firmy. Nie podpisałem żadnej umowy o pracę ani o dzieło, ani o nic. Po prostu wykonałem pracę i dostałem pieniądze. Na co dzień mam umowę o pracę w innej firmie, i ta umowa o pracę jest niezwiązana z tym, co zrobiłem dla zagranicznej firmy.

Jak mogę to rozliczyć tak, żeby urząd skarbowy mnie nie wsadził do więzienia?

@ dylan216
Są gorsze rzeczy ......

Dieta, będzie oczywiście 882 euro....

Złóż korektę korekty za 2017 r.
Złóż korektę rozliczenia za 2016 r.

Napisz pismo do US o przeksięgowanie należności do korekty rozliczenia za 2016r .
Najlepiej uzgodnij i wyjaśnij z US-em telefonicznie lub osobiście...... będzie OK.

RE: Rozliczenie wynagrodzenia z zagranicy

@ Pudeuko...

...Jak mogę to rozliczyć..............

Rozlicz to na PIT-36, PIT/ZG., jako umowa o dzieło.
Dochody z Kanady są rozliczane wg umowy/metody wyłączenia z progresją.
Są zwolnione z opodatkowania w PL jednak uwzględniamy je do wyliczenia stopy procentowej, jaką liczymy dochód do opodatkowania uzyskany w PL.

Kwoty wpisujesz do ZG poz. 15 /po przeliczeniu na złote/.
PIT-36 poz. 199

Dochód z PL doliczasz wg rodzaju dochodu do poszczególnych wierszy/rubryk.

Prosze o pomoc.
Pracowałem w Niemczech od 1.09.2018 czyli równo 4 miesiące. Zarabiałem tak średnio po 2700 brutto miesięcznie. Jak to wygląda w mojej sytuacji ? opłaca mi się rozliczać z podatku ? słyszałem, że jeżeli pracowałem mniej niż 180 pare dni to mam chyba większy zwrot, to prawda ?. Proszę o pomoc bo nie wiem czy się rozliczać

RE: Rozliczenie wynagrodzenia z zagranicy

juhas56 napisał:
@ Pudeuko...

...Jak mogę to rozliczyć..............

Rozlicz to na PIT-36, PIT/ZG., jako umowa o dzieło.
Dochody z Kanady są rozliczane wg umowy/metody wyłączenia z progresją.
Są zwolnione z opodatkowania w PL jednak uwzględniamy je do wyliczenia stopy procentowej, jaką liczymy dochód do opodatkowania uzyskany w PL.

Kwoty wpisujesz do ZG poz. 15 /po przeliczeniu na złote/.
PIT-36 poz. 199

Dochód z PL doliczasz wg rodzaju dochodu do poszczególnych wierszy/rubryk.

Wielkie dzięki, juhas56!

Przeliczenie z dolarów kanadyjskich na złotówki mam zrobić na podstawie kursu dolara kanadyjskiego w dniu poprzedzającym przelew?

Tak - jeśli było więcej, to kurs z każdego przelewu.

Witam, w sierpniu rozpoczęłam swoją pierwszą pracę - najpierw 3 miesiące okresu próbnego a teraz umowa na czas nieokreślony. Dojeżdżam do pracy codziennie pociągiem i autobusem- moje miejsce zamieszkania jest inne niż miejsce pracy. Dziś otrzymałam pit 11. Przychód 16212,80zł, koszty uzyskania 695,30 zł, zaliczka 1077 zł, składki na ub.społ. 2222,78zł a na zdrowotne 1084,23 zł. Czy otrzymam jakikolwiek zwrot? Lub czy mogę jakoś doliczyć do kosztów kwotę, jaką wydaję na bilety? Czy może mi to jakoś pomóc?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Przy KUP jaki masz na PIT-11 masz nadpłatę podatku=324,00 zł.
Jeśli wydatku na bilety były wyższe od 695,30 = możesz je wpisać w wyższej kwocie,
takiej jaka jest wartość sumaryczna biletów,
będzie większy zwrot nadpłaty podatku.

Witam, rozliczam siostrę i szwagra, w ubiegłym roku doradziliście aby rozliczyć ich osobno bo to było korzystniejsze. Jedno dziecko do odliczeń. Od czego zależy czy lepiej razem czy osobno?bo szwagier ma już pit i mogłabym mu wysłać, odliczenie na dziecko i 2 zł nadpłaty mu wyszło czyli 1115 zł, siostra ma małe zarobki. Czekać na jej pit czy zrobić im osobno. Bo niewiem od czego to zależy.

Dzień dobry, prowadzę jednoosobową działalność, jestem na ryczałcie. Każdego roku wypełniałem PIT 28 bezproblemowo ale w tym roku pojawiła się niejasność, otóż za jeden miesiąc przez przypadek czy też błąd systemu, zapłaciłem o ok 12zł podatku więcej niż faktycznie powinienem. Jak mam wykazać tą nadpłatę w PIT 28, tak aby w końcowym rozrachunku wszystkie pola się zgadzały? Dziękuję bardzo za porady. Pozdrawiam

@ pytaania
Art. 27
1a. Kwota zmniejszająca podatek, o której mowa w ust. 1, odliczana w rocznym obliczeniu podatku, o którym mowa w art. 34 ust. 7 lub w zeznaniu, o którym mowa w art. 45 ust. 1, wynosi:

1) 1440 zł - dla podstawy obliczenia podatku nieprzekraczającej kwoty 8.000 zł;

2) 1440 zł pomniejszone o kwotę obliczoną według wzoru: 883 zł 98 gr × (podstawa obliczenia podatku - 8.000 zł) ÷ 5.000 zł, dla podstawy obliczenia podatku wyższej od 8.000 zł i nieprzekraczającej kwoty 13.000 zł;

3) 556 zł 02 gr - dla podstawy obliczenia podatku wyższej od 13.000 zł i nieprzekraczającej kwoty 85.528 zł;

4) 556 zł 02 gr pomniejszone o kwotę obliczoną według wzoru: 556 zł 02 gr × (podstawa obliczenia podatku - 85.528 zł) ÷ 41.472 zł, dla podstawy obliczenia podatku wyższej od 85.528 zł i nieprzekraczającej kwoty 127.000 zł.

Jak z tego wynika jest zmienna wielkość kwoty zmniejszającej podatek, i np:
-mąż ma dochód do opodatkowania 32000,00 - kwota zmniejszająca=556,00
-żona dochód do opodatkowania 8000,00 - kwota zmniejszająca =1440,00
razem kwota zmniejszająca = 1440+556,02=1996,02 zł

jeśli się rozliczą razem, to :
-dochód do opodatkowania - 32000+8000=40000/2=20000 w związku z czym
kwota zmniejszająca podatek = 2*556,02=1112,05

są więc stratni 883,98 zł.......

Muskris napisał:
Jak mam wykazać tą nadpłatę w PIT 28, tak aby w końcowym rozrachunku wszystkie pola się zgadzały?

W części L w tabeli do pól 126-136 wpisujesz ryczałt należny /wynikający z ewidencji/
w poz. 123 faktycznie wpłacony......i już wszystko wiadomo.
Do zapłacenia będzie ryczałt wynikający z rozliczenia rocznego, czyli ryczałt wynikający z przychodu pomniejszony o nadpłatę i ew, zaokrąglenia.

Witam
Mam mega problem z pitami z 2018 roku nie do końca wiem jak to ogarnąć.
Przez 4/5 miesięcy 2018 roku bylem zatrudniony w Polsce, a potem od lipca wyjechałem za granicę do Niemiec z innej firmy jako " delegacja ", czyli mam Polską umowę na Niemieckich warunkach.
Czyli bede mial pit z polski z poprzedniej firmywersji i pit niemiecki z obecnej.
Sprawa wygląda tak że nie mam pojęcia jak się rozliczyć, wystarczy że zaniose do pierwszego lepszego biura u mnie w mieście pity i się wszystkim zajmą włącznie z wysłaniem ich do odpowiednich placówek?, a ja teoretycznie będę czekał tylko na zwrot jeśli owy wgl będzie oraz jak myślicie należę do 1 grupy podatkowej wiecr moge spodziewać sie zwrotu mimo to ?..., ktoś wie ile kosztuje takie rozliczenie pitów, jeszcze ich nie otrzymałem mają byc do końca lutego
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź jeśli ktos jest w stanie pomóc :)

Ostatnia edycja:
Witam, a ja mam pytanie:
1) Czy można odliczyć jakoś OC i AC, jeśli chodzi o ludzi, którzy są w stowarzyszeniu i jak to dokładnie wygląda? oraz
2) Czy można odliczyć rehabilitację prywatną?
Dziękuję.

proszę o pomoc w wyliczeniu pit - kwoty do zwrotu
student, umowa zlecenie, bez opłacanych składek na ub. społeczne i zdrowotne.
przychód 11.746,00 zł
KUP 2.349,20 zł
dochód 9.396,80 zł
podatek 1.692 zł

czy podczas kontroli potrzebne jest zaświadczenie o statusie studenta ?

`justyna` napisał:
proszę o pomoc w wyliczeniu pit - kwoty do zwrotu
student, umowa zlecenie, bez opłacanych składek na ub. społeczne i zdrowotne.
przychód 11.746,00 zł
KUP 2.349,20 zł
dochód 9.396,80 zł
podatek 1.692 zł

czy podczas kontroli potrzebne jest zaświadczenie o statusie studenta ?

Nadpłata 1 194zł.

Nie. Student rozlicza się ze zlecenia na podstawie PIT-11. To zleceniodawca musi się ewentualnie tłumaczyć dlaczego nie zgłosił osoby do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego a podejrzewam, że taki papier mu przedstawiliście.

Serdecznie dziękuję, tak do kadrowej było przedstawione zaświadczenie o statusie studenta.

Wirusisko napisał:
Nadpłata 1 194zł.

Nie. Student rozlicza się ze zlecenia na podstawie PIT-11. To zleceniodawca musi się ewentualnie tłumaczyć dlaczego nie zgłosił osoby do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego a podejrzewam, że taki papier mu przedstawiliście.

Powrót