Pkp intercity

• Autor wątku Autor wątku TempestLady
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TempestLady

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, dziś tzn. 17 sierpnia, wracałam z siostrą z Gdańska, przy kontroli biletu Pani konduktor stwierdziła, że nie mogę jechać na bilecie z ulgą na legitymację szkolną - ważną, ponieważ przekroczyłam 24 lata. Gdy pytałam w okienku na dworcu o to, powiedziano mi, że mogę, do wygaśnięcia ważności legitymacji. W drodze do Gdańska problemu nie było.. a tez był to pociąg intercity.
Pani oburzona, poszła po 2 konduktora, który wyskoczył do mnie z pytaniem 'dlaczego przekroczyła Pani wiek'... na co cały przedział po prostu zaczął się śmiać a Ja oniemiałam, bo pytanie jest dziwaczne.. postraszono wszystkich śmiejących mandatem 650 zł - tylko nie wiem, za co niby... Pan zaginął z moją legitymacją i biletem na ponad godzinę, po czym przyszedł jeszcze inny konduktor, powtórzyłam to samo co już mówiłam, ze 3 razy, że to nie moja wina, że mnie wprowadzono w błąd.. nie posiadałam przy sobie gotówki by dopłacić.. miał mi wystawić druczek, że mam dopłacić w swoim mieście, po czym sobie gdzieś poszedł i wrócił po jakiś 15 minutach wypisując mi mandat na 195 zł.. a jak nie zapłacę go w ciągu 7 dni to zapłacę ponad 700 zł..
Ja będę płacić za to, że panie w pkp wprowadzają w błąd..
Jak się mogę od tego odwołać? Dodam, że konduktorzy byli bardzo nieuprzejmi, szczególnie Pani, która przyszła jako pierwsza..

Nałożona opłata dodatkowa jest jak najbardziej zasadna.
Proszę się zapoznać z wykazem ulg ustawowych i zasadami ich stosowania:

http://www.intercity.pl/pl/dokumenty/Przepisy%20i%20taryfy/Ulgi%20ustawowe/Ulgi-ustawowe-05-03-2015.pdf

Logiczne, że chcąc skorzystać z ulgi należy sprawdzić, czy na pewno ma się do niej prawo.

Natomiast odrębnym tematem jest zachowanie pracowników Intercity.
Jeżeli jest Pani zdania, że było ono niewłaściwe - należy złożyć skargę -choćby tu: reklamacje@intercity.pl

jak to się mówi. nieznajomość prawa szkodzi. na dworach są powywieszane tablice informnujące o ulgach.
poza tym logiczne jest, że nie będziesz jeździć na zniżkę studencką czy szkolną do końca życia, bo studiować czy uczyć się to sobie możesz do śmierci.
opłata jest zasadna

Pytałam się w informacji w intercity, pokazałam legitymacje, powiedziałam ile mam lat. Pani poinformowała, że do konca waznosci legitymacji MOGĘ jezdzic na ulgowym. Także dla mnie ta opłata nie jest uzasadniona, ponieważ po kilkukrotnym pytaniu wprowadzono mnie w błąd. Jechałam w jedną stronę, też intercity i nie było problemu, w drodze powrotnej już tak. Nie miałam przy sobie gotówki żeby dopłacić, miał zostać wystawiony druk do dopłaty do biletu, konduktor sobie gdzieś poszedł po czym wrócił już z mandatem, więc tu chyba jest coś nie tak.
To nie moja wina, że Ci ludzie sami nie wiedzą jak w końcu jest. Miałam wątpliwości wiec poszłam zapytać, wprowadzono mnie w błąd. A wystawienie mandatu to już była złośliwość pani konduktor, która jako pierwsza przyszła, nie miała humoru więc musiała sobie poprawić na kimś.

Bilety były zakupione przez internet, przed zakupem byłam kilkukrotnie pytać o ulgę na legitymację, za każdym razem była ta sama odpowiedź.

ok, pytałaś, ale jesteś w stanie udowodnić, że pani Cię źle poinformowała?
poza tym, wsiadając do pociągu akceptujesz jego regulamin. a regulamin wyraźnie wskazuje, że zniżka na legitymację obowiązuje do 24 r.ż. jak ktoś wcześniej wskazał w linku

Ja to wszystko rozumiem... tylko gdybym miala przy sobie gotówkę, żeby doplacic nie byloby problemu..

Miałam miec wystawiony druczek ze doplace na miejscu, a dostalam mandat.. bo pan konduktor po tym jak powiedzial ze wystawi o doplate, gdzies sobie poszedl i wrocil z mandatem.. mam dziwne wrazenie, ze ktos z wczesniejszych poczuł się urazony, ze osoby z przedzialu smialy sie jak padlo pytanie 'dlaczego przekroczyła pani wiek'... wiec oberwalo sie mi :)

Jutro idę do biura intercity u siebie w miescie, bo na infolini poinformowano mnie ze mozna anulowac mandat, że w ogole nie powinien byc wystawiony skoro powiedziałam ze doplace na miejscu i tak mialo byc wystawione do zaplaty..
Niestety nie odnalazlam na stacji przesiadki zadnego z konduktorów.. po prostu się rozplyneli.. wiec nie moglam tego zalatwic z nimi.

TempestLady napisał:
jak powiedzial ze wystawi o doplate, gdzies sobie poszedl i wrocil z mandatem..
to nie mandat tylko właśnie opłata dodatkowa.

To jest mandat....

Dopłata miała być.. czyli miałam w kasie dopłacić do biletu normalnego a nie jeszcze jakies dodatkowe koszty. Kiedys mi zly bilet wystawili, zorientowalam sie dopiero w pociagu.. i jakos konduktor nie robil problemu z wymianą.. a tu jakies cyrki.. i do tego darcie do mnie przez Panią konduktor.. jakbym specjalnie chciała ich oszukać..

To jest wezwanie do opłaty dodatkowej. Mandat może wystawić policja

Powrót