PKP mandat po 18 latach komornik

• Autor wątku Autor wątku Sluk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Moze Ty kolego bedziesz w stanie mi pomóc . Mandat tak jak pisałam był z 2001 a klauzura wykonalności była nadana w lipcu 2018 przez referendarza sądowego , czyli wtedy kiedy mandat był juz przedawniony. Pismo od firmy windykacyjnej dostałam w pt a pieniądze z konta komornik pobrał mi przed ich dostarczeniem . W związku z tym tak jak kolega niżej pisał nie mogę napisać do sądu pisma przywrócenie terminu sprzeciwu bo ze względu na to ze pisma nie dostałam w lipcu a komornik juz ściągnął należność to mi to nie przysługuje .
Sprzeciw od nakazu zapłaty mam wyslac do sadu , czy do firmy windykacyjnej , a potem.gdzie

Syphar napisał:
Teraz za dużo nie zrobisz, bo jest weekend. Natomiast w najbliższy dzień roboczy skontaktuj się z komornikiem i dowiedz, jaki sąd wydał ten nakaz zapłaty - oraz kiedy go wydał. 2001 to nie jest odpowiedź - data, a nie rok.

Pani komornik rzeczywiście więcej powiedzieć nie może przez telefon, ale tyle powinnaś się dowiedzieć. Jak dowiesz się, jaki sąd wydał nakaz zapłaty, to możesz dowiedzieć się w tymże sądzie, na jaki adres poszedł nakaz. Jeśli okaże się, że nie był to Twój rzeczywisty adres zamieszkania - możesz nawet teraz złożyć sprzeciw od tego nakazu.

A z jakimi zarzutami ten sprzeciw - to za wcześnie pisać jak nie wiemy jaki sąd, kiedy, jaki adres.

Moze Ty kolego bedziesz w stanie mi pomóc . Mandat tak jak pisałam był z 2001 a klauzura wykonalności była nadana w lipcu 2018 przez referendarza sądowego , czyli wtedy kiedy mandat był juz przedawniony. Pismo od firmy windykacyjnej dostałam w pt a pieniądze z konta komornik pobrał mi przed ich dostarczeniem . W związku z tym tak jak kolega niżej pisał nie mogę napisać do sądu pisma przywrócenie terminu sprzeciwu bo ze względu na to ze pisma nie dostałam w lipcu a komornik juz ściągnął należność to mi to nie przysługuje .
Sprzeciw od nakazu zapłaty mam wyslac do sadu , czy do firmy windykacyjnej , a potem gdzie mam sie odezwać zeby mi kasę oddali .
Co właściwie ma zawierać ten sprzeciw , jakie paragrafy?
Wyczytałam jeszcze ze mogę złożyć skargę na renerendarza sądowego tylko ni gdzie nie ma wzorów pism i nie bardzo wiem co mam napisać . W pt najpóźniej musze wyslac pismo . Co byś poradził ?

Syphar powiedział Ci co masz zrobić. Odpowiedź jego należy uznać za wyczerpującą jak na aktualny etap twojej sprawy.

Jeremypitbull napisał:
Syphar powiedział Ci co masz zrobić. Odpowiedź jego należy uznać za wyczerpującą jak na aktualny etap twojej sprawy.
Twoja odpowiedź jak i jego jest wyczerpująca i jestem za nia wdzięczna !! Tylko chciałam wiedzieć gdzie mam ten sprzeciw od nakazu zapłaty wysłać , do sądu czy do firmy windykacyjnej? I co mam zamieścić jakie zarzuty? I czy na piśmie urzędowym czy normalnie na kompie? Pytam bo w necie są podzielone opinie a Wy jesteście bardzo dobrze zorientowani i poradzicie tak jak faktycznie ma być .
Czytałam ze sprzeciw ma być napisany dokładnie bo inaczej sąd tego nie uzna ! Dlatego nie chce popełnić błędu zeby nie stracić możliwości odzyskania tego długu.

Ostatnia edycja:
DO SĄDU! Wskaż, że Powód podał nieaktualny twój adres, a także podnieś zarzut przedawnienia roszczenia,

Jeremypitbull napisał:
DO SĄDU! Wskaż, że Powód podał nieaktualny twój adres, a także podnieś zarzut przedawnienia roszczenia,
a jaki jest paragraf na przedawnienie? Tak jak pisałam nigdy nie mialam długów wiec jestem zielona!! Adres musze udowodnić , podać dokument meldunku , albo wyciągi za rachunki , dokument meldunku mam wiec myślę ze wystarczy!! I napisać na kompie , nie na dokumencie urzędowym?

Jesli bylo w postępowaniu uproszczonym to na formularzu , ktory mozna znaleźć na stronie ministerstwa sprawiedliwosci

Jeremypitbull napisał:
Jesli bylo w postępowaniu uproszczonym to na formularzu , ktory mozna znaleźć na stronie ministerstwa sprawiedliwosci
bylo w postępowaniu upominawczym ( nakaz zapłaty w z 2001 roku ) natomiask klauzura wykonalności była nadana w postępowaniu niejawnym. Tak mam na postanowieniu referendarza sądowego.
I klauzura wykonalności zatwierdził sad rejonowy a nie e-sad

Ostatnia edycja:
Sluk napisał:
bylo w postępowaniu upominawczym

Uproszczone nie wyklucza upominawczego. Musisz ustalić u komornika na podstawie jakiego tytułu wykonawczego toczyła się egzekucja - ustal sygnaturę akt to wystarczy. Gdy ustalisz , który sąd wydał nakaz oraz sygnaturę, złóż wniosek o doręczenie nakazu zapłaty wraz z pozwem na prawidłowy adres - wskaż aktualny. PO doręczeniu nakazu zapłaty złóż od niego sprzeciw - jesli okaze sie ze było postępowanie w post. uproszczonym to sprzeciw rowniez na formularzu, jesli tylko upominawczy to normalnie.

Jeremypitbull napisał:
Uproszczone nie wyklucza upominawczego. Musisz ustalić u komornika na podstawie jakiego tytułu wykonawczego toczyła się egzekucja - ustal sygnaturę akt to wystarczy. Gdy ustalisz , który sąd wydał nakaz oraz sygnaturę, złóż wniosek o doręczenie nakazu zapłaty wraz z pozwem na prawidłowy adres - wskaż aktualny. PO doręczeniu nakazu zapłaty złóż od niego sprzeciw - jesli okaze sie ze było postępowanie w post. uproszczonym to sprzeciw rowniez na formularzu, jesli tylko upominawczy to normalnie.
mam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawcze i sygnature akt z 2001r i sygnatura akt z klauzury wykonalności która była ustalona w 2018 r na jednym i drugim jest ten sam sąd rejonowy .
Postepowanie upominawcze z 2001 stan. Akt INC 1810/01 , Klauzura wykonalności z 2018 sygn. Akt VII CO 1119/7 i jeszcze inna sygnatura akt od komornika
Czyli jeszcze raz wniosek o doreczenie nakazu zapłaty , który był opatrzony klauzura wykonalności , który był wysłany w lipcu na inny adres( udowodnić ze tam.nie mieszkam ) jak mi ten nakaz zapłaty przyjdzie to sprzeciw o przedawnieniu .
A co z tym co mi komornik pobrał ? Jak sad ustali przedawnienie to pismo o zwrot pieniedzy ?

Ostatnia edycja:
Sluk napisał:
mam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawcze i sygnature akt z 2001r i sygnatura akt z klauzury wykonalności która była ustalona w 2018 r na jednym i drugim jest ten sam sąd rejonowy .
Postepowanie upominawcze z 2001 stan. Akt INC 1810/01 , Klauzura wykonalności z 2018 sygn. Akt VII CO 1119/7 i jeszcze inna sygnatura akt od komornika
Czyli jeszcze raz wniosek o doreczenie nakazu zapłaty , który był opatrzony klauzura wykonalności , który był wysłany w lipcu na inny adres( udowodnić ze tam.nie mieszkam ) jak mi ten nakaz zapłaty przyjdzie to sprzeciw o przedawnieniu .
A co z tym co mi komornik pobrał ? Jak sad ustali przedawnienie to pismo o zwrot pieniedzy ?
https://bip.ms.gov.pl/pl/formularze/formularze-pism-procesowych-w-postepowaniu-cywilnym/ To jest to pismo a raczej wzór który musze wypełnić ... Sprzeciw od nakazu zapłaty ? Innych nie znalazłam ?

https://bip.ms.gov.pl/pl/formularze/formularze-pism-procesowych-w-postepowaniu-cywilnym/

https://bip.ms.gov.pl/pl/formularze/formularze-pism-procesowych-w-postepowaniu-cywilnym/

Ostatnia edycja:
Tylko: akta mogą być już zmielone. To raz. A jeśli nie, to trzeba ustalić na jaki adres był wysyłany nakaz zapłaty w 2001 roku. Wyprowadziłaś się wtedy już? A potem trzeba ustalić kiedy był ów "mandat". Bo jak złożyli pozew w terminie, to na samym końcu, sąd zasądzi z żądaniem pozwu. Ale tego już na forum nie napiszesz, tylko będziesz na "złe" prawo narzekać.

digiton napisał:
Tylko: akta mogą być już zmielone. To raz. A jeśli nie, to trzeba ustalić na jaki adres był wysyłany nakaz zapłaty w 2001 roku. Wyprowadziłaś się wtedy już? A potem trzeba ustalić kiedy był ów "mandat". Bo jak złożyli pozew w terminie, to na samym końcu, sąd zasądzi z żądaniem pozwu. Ale tego już na forum nie napiszesz, tylko będziesz na "złe" prawo narzekać.

mandat by z 04-12-2000 a nakaz zapłaty 19-10-2001 . Na stary adres i wtedy jeszcze tam mieszkałam. Czyli jak to mam to ten sam sprzeciw plus cos jeszcze ?

Jeremypitbull napisał:

mam ostatnie pytanie , ściągnęłam ten formularz sprzeciw od nakazu z ministerstwa i tam jest napisane , sad do którego jest składany pozew , i tu pytanie czy ten sad który jest podany w klauzurze wykonalności przez referenta? Nie chce źle wypełnić i musze być pewna !! Wiem ze truje i z góry dziekuje za odpowiedz.

Sluk napisał:
mam ostatnie pytanie , ściągnęłam ten formularz sprzeciw od nakazu z ministerstwa i tam jest napisane , sad do którego jest składany pozew , i tu pytanie czy ten sad który jest podany w klauzurze wykonalności przez referenta? Nie chce źle wypełnić i musze być pewna !! Wiem ze truje i z góry dziekuje za odpowiedz.

i jeszcze jedno głupie pytanie !! Sygnature akt w formularzu wpisuje z klauzura wykonalności czyli VII Co cos tam , czy tą z 2001 r kiedy to był nakaz zapłaty . Pliiiis pomóżcie .

digiton napisał:

proszę pomóż , ja jestem zielona w tych sprawach !!! głupie pytanie !! Sygnature akt w formularzu z ministerstwa sprawiedliwości sprzeciw od nakazu zapłaty wpisuje z klauzura wykonalności czyli VII Co cos tam , czy tą z 2001 r kiedy to był nakaz zapłaty . Pliiiis pomóżcie . Tu sa dwa inne sądy i nie wiem do kogo mam wysłać!!

Sluk napisał:
Pomóż prosze , mam problem a mianowicie chodzi mi o sygnature akt . W sprzeciwie od nakazu zapłaty wpisuje sygnature akt z 2001 kiedy to był nadany nakaz zapłaty , czy tą ktora jest przypisana do klauzury wykonalności ? Tu sa dwa inne sądy i jak wpisze źle to cały ten sprzeciw od nakazu i zarzut przedawnienia i wysłania na zły adres pójdzie na marne.

Jeremypitbull napisał:
Jeśli cała należność została wyegzekwowana niestety nie masz prawa wytoczyć powództwa przeciwegzekucyjengo. Radziłbym więc iść drogą sprzeciwu od nakazu zapłąty. Po złożeniu sprzeciwu wezzwij wierzyciela do zwrotu bezpodstawnie wyegzekwowanych pieniędzy - sprzeciw ma charakter kasatoryjny, z dniem złożenia sprzeciwu , nakaz zapłaty przestaje istnieć.

Pomóż prosze , mam problem a mianowicie chodzi mi o sygnature akt . W sprzeciwie od nakazu zapłaty, wpisuje sygnature akt z 2001 kiedy to był nadany nakaz zapłaty , czy tą ktora jest przypisana do klauzury wykonalności z 2018r. Tu sa dwa inne sądy i jak wpisze źle to cały ten sprzeciw od nakazu i zarzut przedawnienia i wysłania na zły adres pójdzie na marne . Jutro chciałabym to wysłać a nie mam pojęcia gdzie mam to kierować , choć formularz jakoś udało mi.sie wypełnić .

Jeżeli nakaz poszedł na adres pod którym mieszkałaś, to sprzeciw będzie odrzucony.

digiton napisał:
Jeżeli nakaz poszedł na adres pod którym mieszkałaś, to sprzeciw będzie odrzucony.
no ok moze tak mandat był w 2000 roku , nakaz zapłaty z 2001r na adres pod którym mieszkałam pare lat temu. Od 2001 nie egzekwowano ode mnie należności a nakaz zapłaty za mandat pkp przedawnia sie chyba po 10 latach , a nadanie klauzury wykonalności bylo w 2018 w lipcu i pismo poszło na adres pod którym nie mieszkam 5 lat , wiec tu sprzeciw od zapłaty jest zasadny bo klauzura wykonalności była nadana po przedawnieniu . Tylko pytanie brzmi czy mam.wpisać sygnature akt z nakazu wykonalności i wyslac do tego sadu w którym orzekł referendarz czy inna sygnature akt ? I czy mozna do sprzeciwu zapłaty powołując sie na przedawnienie i zły adres napisać tez zażalenie na referendarza ewentualnie zażalenie na klauzulę wykonalności?

Powrót