płacenie alimentów przez komornika

• Autor wątku Autor wątku KRÓLU
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KRÓLU

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam wszyskich,jestem nowy na forum,mam problem z komornikiem,rok temu zalegałem z alimentami,komornik zajął moje rancho,spłaciłem to i teraz jestem na czysto,ale moja ex chce żebym płacił alimenty przez komornika to kosztuje 150 zl miesięcznie,co mam zrobić żeby nie płacic przez niego,dzięki za poradę

jeśli nie masz żadnych zaległości w płaceniu alimentów,to nie musisz płacić przez komornika,gdyż ten działa na podstawie tytułu egzekucyjnego.Brak zaległości to brak tytułu.Skarga na czynności komornika powinna rozwiązać problem.Należy ją złożyć do sądu,któremu podlega komornik

Możesz w Sądzie złozyć depozyt w wysokości 6-cio krotności miesięcznych alimentów.

Przepis prawny:
Art. 883. § 1. Zajęcie jest dokonane z chwilą doręczenia wezwania dłużnikowi zajętej wierzytelności.
§ 2. Jednakże dłużnik może żądać umorzenia egzekucji co do świadczeń wymagalnych w przyszłości, jeżeli uiści wszystkie świadczenia wymagalne i złoży do depozytu sądowego sumę równającą się sumie świadczeń periodycznych za sześć miesięcy, z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy. Komornik skorzysta z tego umocowania, gdy stwierdzi, że dłużnik popadł w zwłokę z uiszczeniem świadczeń wymagalnych; równocześnie wszczyna z urzędu egzekucję.

Przepis prawny:
Art. 692. W sprawach o złożenie przedmiotu świadczenia do depozytu sądowego właściwy jest sąd miejsca wykonania zobowiązania. Jeżeli miejsca tego nie da się ustalić, właściwy jest sąd miejsca zamieszkania wierzyciela, a gdy wierzyciel jest nieznany lub gdy nie jest znane miejsce jego zamieszkania - sąd miejsca zamieszkania dłużnika. Jeżeli zobowiązanie jest zabezpieczone wpisem w księdze wieczystej, właściwy jest sąd miejsca położenia nieruchomości.

Art. 693. We wniosku o złożenie przedmiotu świadczenia do depozytu sądowego należy:
1) określić zobowiązanie, przy wykonaniu którego składa się przedmiot;
2) przytoczyć okoliczności uzasadniające złożenie;
3) dokładnie oznaczyć przedmiot, który ma być złożony;
4) wskazać osobę, której przedmiot ma być wydany, oraz warunki, pod którymi wydanie ma nastąpić.

marian206 napisał:
jeśli nie masz żadnych zaległości w płaceniu alimentów,to nie musisz płacić przez komornika,gdyż ten działa na podstawie tytułu egzekucyjnego.Brak zaległości to brak tytułu.Skarga na czynności komornika powinna rozwiązać problem.Należy ją złożyć do sądu,któremu podlega komornik
Bzdura.
marian206 - jeżeli nie masz bladego pojęcia na temat egzekucji - a Twój post na to wskazuje - to zamilcz i nie pisz bzdur.
Takimi bezsensownymi postami możesz komuś wyrządzić krzywdę.

Kanas - jedynie pod warunkiem, że egzekucja prowadzona jest z wynagrodzenia dłużnika.

ok kolego.Jeżeli jest to forum to każdy może pisać.Ale trudni Ci nie przyznać racji, dlatego nie będę się wypowiadał w sprawach innych użytkowników.Mam wystarczająco dużo własnych problemów.Ale jeśli blokujesz mnie na innych forach czy na tym,to informacja o tym na koncie prywatnym byłaby mile widziana.Nie złamałem zasad,które są w regulaminie ani nikomu nie zaszkodziłem swoją wypowiedzią.Jeżeli zaś uważasz inaczej,to czekam na odpowiedź.Pozdrawiam

marian206 - jakie blokowanie ?
Na czym polega Twój problem ?
Nie masz pojęcia o temacie - nie pisz. To nie jest onet.
Zaszkodzić możesz - o czym juz pisałem.
I tyle.

Witam.Próbowałem zalogować się na innym forum prawnym,mój adres mailowy jest zablokowany.Nie wiem z jakiego powodu.Jeśli zaś chodzi o mój problem to na pewno nie ma on związku z tym forum,ani z żadnym innym.Co do pisania to chyba już wyjaśniłem.Popełniłem błąd i nie mam zamiaru więcej się z tego tłumaczyć,ani nikomu odpisywać,bo jak słusznie zauważyłeś fachowcem nie jestem. Jestem na forum początkujący i potraktowałem go jako miejsce służące również do wymiany opini wśród uzytkowników.I temu miała służyć moja odpowiedź na pytanie innego uczestnika forum. Zamierzam z tego forum korzystać,bo w ciągu kilku tygodni dowiedziałem się więcej niż przez kilka lat odwiedzając różnych adwokatów,radców prawnych i uczestnicząc w kilkunastu rozprawach sądowych.Za to jestem Wam i Tobie również wdzięczny i myślę ,że bedziecie odpowiadać na moje pytania.Pozdrawiam

Rośnie nam kolejny mega pieniacz:D??

michupocichu: ów przepis przez analogie traktowany jest co do każdej egzekucji, a przynajmniej powinien co najmniej do egz. z rachunku bankowego, ale oczywiście nie umorzy całej, a tylko stosowną jej część

Powrót