Plagiat i kradzież własności intelektualnej.

• Autor wątku Autor wątku Miramama
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miramama

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem nowa na forum. Mam pytanie - chodzi mi o plagiat. Jakiś czas temu prowadziłam bloga. Ostatnio natknęłam się na innego bloga i zaobserwowałem ze autorka korzysta z moich pomysłów. Opisuje podobne wątki aczkolwiek swoimi słowami. Skontaktował się ze mną właścicielka jeszcze innego bloga i okazało się, że od niej również czerpie wiele pomysłów. Przepuściłam treść bloga przez stronę www.plagiat.pl ale ta strona wyszukuje tylko identyczne zdania. A dziewczyna parafrazuje, zmienia nazewnictwo, imiona bohaterów. Czy takie "podbieranie" pomysłów z innych stron jest legalne? Czy można to w ogóle nazwać plagiatem? Co powinnam w takiej sytuacji zrobić? Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam ciepło!

Miramama napisał:
... autorka korzysta z moich pomysłów. ... Czy takie "podbieranie" pomysłów z innych stron jest legalne? ...
Pomysł nie podlega ochronie prawnoautorskiej.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli nic się nie da zrobić jeśli treść jest uderzająco podobna?

Jeśli przedmiot opracowania jest identyczny można spodziewać się podobieństw treści.

Powrót