Plagiat nazwy strony.

• Autor wątku Autor wątku lukas22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, ostatnio zauważyłem że ktoś założył strunę o tej samej nazwie co moja. Moja strona powstała w 2009r a ta w 2010 czy mogę coś z tym zrobić? Czy podchodzi to pod jakieś prawo?

Rożnica jest w nazwie domeny ja mam nazwa-strona a oni mają nazwastrony.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Czy ta strona jest o podobnej / tej samej tematyce? Bo jeżeli tak, to polecam zapoznać się z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Sam to przerabiałem.

W dużym skrócie, konkurent nie ma prawa użyć loga, bądź też zbliżonej nazwy do tej już istniejącej.

Decyduje data rejestracji domeny.

pozdrawiam

Witaj, jeśli wasza działalność (charakter stron) odnosi się do tego samego zakresu działalności (rynku) to takie działanie może stanowić czyn nieuczciwej konkurencji w świetle USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji" - w zakresie takiej samej (lub podobnej) nazwy przedsiębiorstwa mogącej wprowadzić w błąd klientów. Oczywiście mówimy o działalności komercyjnej.

Ta sama tematyka ta sama nazwa.. Problem jest taki że to tylko zwykła strona/forum nie jest to działalność komercyjna.

bez reklam, sms-ów, dotacji czy kont premium..? Jeśli tak, to i nie ma nieuczciwej konkurencji.

Powrót