Plagiat nazwy

• Autor wątku Autor wątku visienaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

visienaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Mam problem, mianowicie zostałam oskarżona o plagiat i nie wiem co o tym myśleć.
Założyłam bloga o nazwie : Kosmetyki Niebieskimi Oczami. Jest to blog, na którym pisze recenzje kosmetyczne.
Dostałam dzisiaj wiadomość, że moja strona jest plagiatem, ponieważ w 2014r została założona strona Niebieskimi Oczami - jest to strona fotografa.
Rozmawiałam z osobą, która zajmowała się zakładaniem mojego bloga oraz stworzeniem logo i dowiedziałam się, że domena była wolna i jest przeze mnie wykupiona, a to jest blog a nie firma i że mam się nie przejmować, bo nie jest to plagiatem. Natomiast osoba prowadząca tą drugą stronę uważa że jest i dała mi tydzień na zmianę nazwy strony oraz loga.
Nie wiem już co o tym myśleć, czy jest to plagiat czy nie. Tematyka zupełnie różna, nazwa też nie identyczna chociaż faktycznie podobna. Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam.

Nazwa bez powiązania z treścią nie jest w zasadzie chroniona prawem autorskim. Zatem żądania fotografa są bezpodstawne.

visienaa napisał:
... czy jest to plagiat czy nie. ...
Prawo autorskie nie posługuje się terminem "plagiat", w nim mówi się o przywłaszczeniu autorstwa. Zatem jeśli nie jest to znakiem chronionym to nie mamy tutaj do czynienia z żadnym naruszeniem.

Ostatnia edycja:
Dziękuję, czyli mogę z czystym sumieniem i bez obaw nadal prowadzić swojego bloga?

Powrót