Plagiat plagiatu... kuriozalna sprawa

• Autor wątku Autor wątku veetech
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

veetech

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Mam problem z organizacją, która ukradła moje artykuły ze strony www i opublikowała je jako swoje własne teksty w opracowaniu, na które otrzymali dofinansowanie z samorządu. Po spotkaniu ze mną zmienili treść swoich publikacji, ale w ten sposób że teraz jest to kopia prac kilku osób a nie tylko mojej. I teraz najlepsze - przekazali mi, że to nie jest mój tekst bo wzięli go z książki innego autora. No i faktycznie - okazało się, że wcześniej ktoś inny ukradł moje artykuły i je wydrukował w swojej książce.

Pytanie do Was - czy organizacja kopiując mój artykuł z cudzej książki narusza moje prawa czy prawa autora książki? Inna sprawa, że dobrze wiedzieli iż tekst jest mój, gdyż mieliśmy już spotkanie w tej sprawie.

Twoje, nie zależnie czy wiedzieli czy też nie. narusza to Twoje zarówno osobiste jak i majątkowe prawa autorskie za wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami. Pokrzywdzony może wysuwać roszczenia wobec wszystkich naruszycieli. Użyj też opcji - szukaj bo temat naruszeń był wielokrotnie omawiany.

PS.
W polskim prawie autorskim nie ma pojęcia plagiatu jest przywłaszczenie autorstwa.

Powrót