Plagiat poezji w internecie

• Autor wątku Autor wątku dom100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dom100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witajcie.

Wiele lat temu (ok. 2000 roku) założyłam stronę internetową z własnymi wierszami. "Wisiała" ona w internecie przez parę lat, aż odkryłam, że moje wiersze można znaleźć wszędzie, często poprzerabiane, albo podpisane innym autorem. Usunęłam stronę i w sumie trochę machnęłam na to ręką.
Dzisiaj oczywiście mam świadomość, że taki obrót sprawy był możliwy do przewidzenia :) ja niestety wtedy na to nie wpadłam. Byłam młodą dziewczyną i chciałam mojemu chłopakowi (dzisiaj mężowi) zrobić prezent. :)

Niestety do dzisiaj w wielu miejscach te teksty wciąż się znajdują i nieraz są wykorzystywane w celu zarobkowym (na przykład w treści kartek okolicznościowych). Szczerze mówiąc, zaczyna mnie to mocno irytować. Co mogę zrobić z tym stanem rzeczy? Jestem w stanie udowodnić autorstwo wierszy, gdyż mam zrzut strony internetowej, na której zostały opublikowane po raz pierwszy. Jeden z wierszy był też kiedyś wykorzystany w programie telewizyjnym (za moją wiedzą i zgodą).

Będę wdzięczna za wskazówki.

pozdrawiam,
Dominika

Prawdopodobnie doszło do przedawnienia roszczeń majątkowych, zarówno z tytułu naruszenia praw autorskich majątkowych ja i osobistych, zastosowanie ma Art. 118. Kodeksu cywilnego. Jedna roszczenia związane z uznaniem autorstwa nie przedawniają się nigdy.

Przywłaszczenie autorstwa jak i rozpowszechnianie cudzego utworu zarówno w oryginale jak i opracowaniu to przestępstwa (Art. 115,. Art. 116. UoPAiPP), których karalność też ulega przedawnieniu - Art. 101. Kodeksu karnego.

Naruszycieli możesz wezwać do zaprzestania naruszania Twoich praw autorskich osobistych, wskazania Ciebie jako autora lub autora utworu pierwotnego. Przy braku reakcji pozostaje Ci tylko droga sądowa.

Powrót