Plagiat projektu domu

• Autor wątku Autor wątku piastunka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piastunka

Użytkownik
Odpowiedzi
224
Witam, w tym roku zrobiłam sobie projekt domku 35 metrowego. Mam zrobionych kilka projektów na bazie tego projektu, różniących się nieco centymetrami. W tym tygodniu na stronie lokalnej firmy z mojej miejscowości sprzedającej takie oto domki pojawił się łudząco podobny projekt domu. Zawiera on taki sam układ pomieszczeń, z czego z jednego pomieszczenia są dokładnie identyczne wymiary jak w moim projekcie, zaś w drugim pomieszczaniu jest jedynie nieznacznie powiększona szerokość (odpowiadająca szerokości w moim drugim projekcie przygotowanym na podstawie tej samej bryły) Nawet położenie okien na trzech ścianach budynku oraz schodów na poddasze jest prawie identyczne. Jedno okno jest idealnie tyle samo centymetrów od zewnętrznej ściany budynku, a pozostałe okna różnią się tylko kilka centymetrów. co więcej ułożenie toalety i prysznica w łazience jest w tych samych miejscach. Co o tym myślicie? W dodatku wygląd elewacji ogrodowej i bocznej jest identyczny jak ja założyłam w lokalnym starostwie. Włam na konto, czy jakieś przecieki z urzędu? Dodam, że rzut mojego projektu nie był nigdzie uwidaczniany. Czy da się tym coś zrobić, bo wątpię aby ktoś w tej samej gminie w tym samym czasie przygotował łudząco podobny projekt domu. Co więcej osoba ta sprzedaje ten projekt i zakazuję jego kopiowania, tak więc co mogę zrobić ze swoją wersją?

Ostatnia edycja:
piastunka napisał:
... Czy da się tym coś zrobić, bo wątpię aby ktoś w tej samej gminie w tym samym czasie przygotował łudząco podobny projekt domu. ...
Wątpię, skoro nigdzie swojego projektu nie rozpowszechniałaś, a jak sama piszesz, autor podobnego nie miał możliwości wglądu w Twój. W doktrynie przyjmuje się, że mogą równocześnie powstać podobne utwory, bez wpływu na siebie szczególnie w zakresie podstawowych projektów architektonicznych, zatem Twoje wątpliwości są mało znaczące, bo w tym przypadku musiała byś udowodnić fakt skopiowania. Każdy z Twórców zachowuje prawa do swojego projektu, reszta jak w Art. 6. Kodeksu cywilnego.

PS.
W prawie autorskim nie ma pojęcia plagiatu jest przywłaszczenie autorstwa.

Ostatnia edycja:
Na bazie tego projektu zbudowany jest już domek w stanie surowym otwartym. Projekt widziała firma, która go budowała. Pierwotny projekt, przed drobnymi zmianami mam w komputerze, które są skopiowane. Działka jest nie ogrodzona, tak więc może właściciel tej firmy był na działce, mieszka w tej samej gminie?
Tak więc mogą swobodnie korzystać ze swojego projektu, bez obaw? Właściciel tej formy zakazuje kopiowania i straszy sądem za kopiowanie.

Jeśli uważasz i masz na to dowody, że ów architekt przywłaszczył sobie autorstwo Twojego projektu to pozwij go o naruszenie Twoich praw autorskich majątkowych i osobistych. Również możesz złożyć wniosek o ściganie za przestępstwo z Art. 115. oraz Art. 116. UoPAiPP. Co z tego wyjdzie w Twoim przypadku nie mam pojęcia.

Powrót