plagiat strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku ania213
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania213

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej zleciłam wykonanie strony internetowej firmie, a teraz po kilku miesiącach dostałam pismo od innego osoby, że naruszam jej prawo autorskie i to nieuczciwa konkurencja. Strony są podobne, ale to dlatego, że mają taką samą tematykę. Czy mogę podać tej osobie firmę, która robiła mi tą stronę i niech ona się tłumaczy czy to ja ponoszę odpowiedzialność ?:mad:

ania213 napisał:
... Czy mogę podać tej osobie firmę, która robiła mi tą stronę i niech ona się tłumaczy czy to ja ponoszę odpowiedzialność ? ...
Oczywiście, że możesz ale roszczenia mogą również obciążać Ciebie.

Jednak na początek proponuję poprosić ową osobę o udokumentowanie posiadania praw autorskich majątkowych do owej strony (niezbędna odpowiednia umowa pisemna), a których jak sądzę nie posiada bo zapewne obie strony robione są na podstawie tego samego szablonu.

Mam umowę, ale chyba faktycznie odpowiem, aby udokumentowali posiadania praw autorskich majątkowych do owej strony (nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest). Bardzo dziękuje za pomoc

ania213 napisał:
... nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest ...
Zakładam, że nie są jej autorami, więc albo musieli nabyć prawa autorskie majątkowe, a to wymaga umowy w formie pisemnej, albo uzyskać licencje na szablon, a to w dzisiejszych czasach nie daje wyłączności. No chyba, że ...

Powrót