plagiat stylu druk na tkaninie

• Autor wątku Autor wątku jjbu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jjbu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Projektuję wzory na tkaniny użytkowe. Spotkałam się z wątpliowściami co do możliwości wydrukowania mojej tkaniny z uwagi na możliwość popełnienia plagiatu. W celu ograniczenia kosztów tkaninę zadrukowuje się jednym kolorem i najczęściej jest to kolor czarny. Ułożyłam na pasach stworzone przez siebie grafiki zwierząt i okazało się, że podowbny wzór już jest, a producent skutecznie blokuje możliwość wykonania jakichkolwiek stworów na pasach twierdząc, że ma prawa do stylu, którego nie wolno plagiatować. Nie powołu się tu na prawo autorskie, bo oczywistym jest , że grafiki nie są przerysowane, ale twierdzi są plagiatem ,gdyż stył umieszczenia głów na pasach jest pomysłem grafika tego producenta. Proszę o opinię czy można rościć sobie prawo do tak oczywistego wzoru jak pasy i głowy dowolnych stworzeń ?

Moje projekty:
***mod***
Projekt producenta który rości sobie prawa do stylu:
***mod***
Projekt wstrzmany w druku innego grafika z uwagi na plagiat:
***mod***

No niestety linki zostały zmoderowane i zostałam poproszona o opisanie grafik. Nie sądzę, ze to się uda, ale oczywiście uczynię to. Moje grafiki to czarne głowy zwierząt na czarnych pasach (tygrys, panda, lew, antylopa, zebra). Producent wyprodukował głowę zebry na czarnych pasach. Wstrzymana produkcja innego grafika to cała zebra na czarnych pasach.

Ostatnia edycja:
jjbu napisał:
... że ma prawa do stylu, którego nie wolno plagiatować. ...
Nie ma czegoś takiego. Prawa mogą istnieć do konkretnego utworu lub wzoru przemysłowego. W drugim przypadku należy zażądać podania numeru rejestracji wzoru.

PS.
Nasza ocena konkretnych rozwiązań nie ma znaczenia.

Ostatnia edycja:
Nie piszę tu o prawie autorskim, wzorze zastrzeżonym czy patencie. Producent powołuje się na plagiat i inspirowanie pomysłem jego grafika, na co powinnam mieć zgodę. Grafiki to pasy, inspiracja tak oczywistymi kształtami geometrycznymi jak koło czy prostokąt moim zdaniem jest dozwolona.

jjbu napisał:
Nie piszę tu o prawie autorskim, ....
W takim razie zupełnie nie wiesz o czym piszesz. Czytaj uważnie posty a zrozumiesz.
jjbu napisał:
... Producent powołuje się na plagiat i inspirowanie pomysłem jego grafika ....
Takie zagadnienia dotyczą właśnie prawa autorskiego czy też prawa własności przemysłowej. Co do zasady na inspirację nie ma potrzeby uzyskiwania niczyjej zgody.

Faktycznie, źle ujęłam swoją myśl pisząc o prawie autorskim. Może inaczej.
Producent sugeruje, że czarne pasy i głowa zwierząt to część utworu ich grafika. Domyślam się, że producent tkanin twierdzi, że mój projekt jest opracowaniem,albo plagiatem ukrytym. Z uwagi na to, że użyłam koloru czarnego i głów zwierząt na pasach.
Czy użycie tak oczywistych geometrycznych kształtów może być powodem do oskarżeń o plagiat?

jjbu napisał:
... plagiatem ukrytym. ...
Co do zasady w prawie polskim nie ma pojęcia plagiatu jest tylko przywłaszczenie autorstwa części lub całości utworu.
jjbu napisał:
... Producent sugeruje, że czarne pasy i głowa zwierząt to część utworu ich grafika. ...
Umieszczenie jakiejś głowy zwierzęcej w tle jakiś pasów bardzo trudno nazwać opracowaniem. Częścią utworu owego producenta jest konkretna głowa wkomponowana w konkretny sposób.

Nie ma jasno określonej granicy między opracowaniem a inspiracją.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję. Wrócę do postu jeśli sprawa będzie miała dalszy bieg.

Powrót