Plagiat utworu zależnego

• Autor wątku Autor wątku tonfa_bot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tonfa_bot

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, mam takie pytanie: Czy jeśli ktoś wykonał model 3D robota z elementów dwóch modeli pewnego artysty (łącząc je w nowy sposób w całość), to czy ten artysta ma prawo po zapoznaniu się z takim wykorzystaniem jego utworów wykorzystać w podobny sposób swoje utwory, czy naruszy prawa autorskie do tego modelu 3D?

W polskim prawie autorskim nie ma pojęcia "plagiat", występuje przywłaszczenie autorstwa.

Prawo nie zabrania tworzenia kolejnych opracowań utworu pierwotnego.

Jak rozumiem zarówno sam autor modelu 3D jak i artysta mają prawo je tworzyć, ale jak ma się sprawa z dysponowaniem tymi utworami? Czy to jest tak, że autor utworu zależnego potrzebuje zgody artysty, a artysta zgody autora na dysponowanie podobnym utworem zależnym?

tonfa_bot napisał:
... a artysta zgody autora na dysponowanie podobnym utworem zależnym?
Przecież wykonuje opracowanie własnego utworu.

To znaczy, że jeśli np. ktoś wziął kadłub z mojego modelu robota i wieżę z innego mojego modelu robota i stworzył z tego nowego robota, to bez pytania go o zgodę mogę takim utworem (wykonanym podobnie samodzielnie) swobodnie dysponować?

Ty nie, autor opracowania o ile można to nazwać opracowaniem. Autor opracowania ma samodzielne prawa do swojego utworu, to że są to prawa zależne nie oznacza, że autor utworu pierwotnego może nimi dysponować i rozporządzać.

Autor utworu pierwotnego może swój utwór również opracowywać, a kwestia podobieństwa opracowań wynika z utworu pierwotnego.

Powrót