Plakat. Prawo do plików otwartych i ich modyfikacja.

• Autor wątku Autor wątku Empetrzy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Empetrzy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Jestem projektantem graficznym i stworzyłem dla firmy kilka plakatów. Współpraca opierała się na umowę o dzieło, która została podpisana, prawa majątkowe przeniesione. Ja mam wynagrodzenie, firma otrzymała konkretny projekt w pliku zamkniętym.
W świetle prawa nie mogę już dysponować tym konkretnym projektem.
I tu pytanie 1.: czy jeśli dysponuję plikiem graficznym otwartym (nie przekazałem praw do niego), będąc pomysłodawcą i wykonawcą dzieła zmodyfikuję projekt usuwając np. logotypy, jakieś napisy, czy zmienię znacząco kolorystykę, to czy wtedy mogę jako autor tego dzieła dysponować nim włącznie ze sprzedażą?

Pyt. 2.: W związku z powyższym, czy jest możliwość zadbania o to by w przyszłości nie tracić praw majątkowych do plakatów i w umowie o dzieło zawierać właściwy zapis (ewent. na jaki paragraf mogę się powołać?)., czy np. lepiej udzielać licencji na korzystanie?

Jeśli dubluję temat to proszę mnie odesłać pod właściwą odpowiedź. Dziękuję.

1. Jeśli w umowie nie było odpowiedniej regulacji, wykonywanie praw zależnych pozostało przy Tobie. Możesz opracowywać swój utwór i dowolnie opracowaniem dysponować.

2. W Twoim interesie lepszym rozwiązaniem jest udzielanie licencji na korzystanie.

Powrót