E
Empetrzy
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dzień dobry. Jestem projektantem graficznym i stworzyłem dla firmy kilka plakatów. Współpraca opierała się na umowę o dzieło, która została podpisana, prawa majątkowe przeniesione. Ja mam wynagrodzenie, firma otrzymała konkretny projekt w pliku zamkniętym.
W świetle prawa nie mogę już dysponować tym konkretnym projektem.
I tu pytanie 1.: czy jeśli dysponuję plikiem graficznym otwartym (nie przekazałem praw do niego), będąc pomysłodawcą i wykonawcą dzieła zmodyfikuję projekt usuwając np. logotypy, jakieś napisy, czy zmienię znacząco kolorystykę, to czy wtedy mogę jako autor tego dzieła dysponować nim włącznie ze sprzedażą?
Pyt. 2.: W związku z powyższym, czy jest możliwość zadbania o to by w przyszłości nie tracić praw majątkowych do plakatów i w umowie o dzieło zawierać właściwy zapis (ewent. na jaki paragraf mogę się powołać?)., czy np. lepiej udzielać licencji na korzystanie?
Jeśli dubluję temat to proszę mnie odesłać pod właściwą odpowiedź. Dziękuję.
W świetle prawa nie mogę już dysponować tym konkretnym projektem.
I tu pytanie 1.: czy jeśli dysponuję plikiem graficznym otwartym (nie przekazałem praw do niego), będąc pomysłodawcą i wykonawcą dzieła zmodyfikuję projekt usuwając np. logotypy, jakieś napisy, czy zmienię znacząco kolorystykę, to czy wtedy mogę jako autor tego dzieła dysponować nim włącznie ze sprzedażą?
Pyt. 2.: W związku z powyższym, czy jest możliwość zadbania o to by w przyszłości nie tracić praw majątkowych do plakatów i w umowie o dzieło zawierać właściwy zapis (ewent. na jaki paragraf mogę się powołać?)., czy np. lepiej udzielać licencji na korzystanie?
Jeśli dubluję temat to proszę mnie odesłać pod właściwą odpowiedź. Dziękuję.