Planuje przejść na nauczenie eksternistyczne, co z alimentami

• Autor wątku Autor wątku Misia1323
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Misia1323

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, planuje przejść na nauczenie eksternistyczne (liceum w rok) za miesiąc czyli jak skończę 18 lat lub dopiero od września żeby zdążyć na tę szkołę zarobić.

Nigdy nie miałam problemów z nauką, zawsze zdawałam, ale ze względu na słabą sytuację finansową i sytuację, że mieszkam z mamą, która nadużywa alkoholu chcę się wyprowadzić i podjąć pracę.

Czy w tej sytuacji dalej przysługują mi alimenty?

Alimenty są niezależnie od wieku ani nauki, tylko od tego, czy masz możliwość się samodzielnie utrzymać.

Należy podkreślić słowo możliwości, a nie faktyczne chęci podjęcia pracy.
Nauka eksternistyczna pozwala na podjęcie pracy i samodzielne utrzymanie, sąd oceni czy alimenty się dalej należą. Ważne aby powiadomić niezwłocznie rodzica płacącego o zmianie sytuacji najlepiej pisemnie oraz powinna liczyć się Pani z obowiązkiem zwrotu nadpłaconych alimentów jeśli rodzic zarządu zniesienia obowiązku z datą wsteczną i Sąd się do tego przychyli.

robinsonik napisał:
Należy podkreślić słowo możliwości, a nie faktyczne chęci podjęcia pracy.
Nauka eksternistyczna pozwala na podjęcie pracy i samodzielne utrzymanie, sąd oceni czy alimenty się dalej należą. Ważne aby powiadomić niezwłocznie rodzica płacącego o zmianie sytuacji najlepiej pisemnie oraz powinna liczyć się Pani z obowiązkiem zwrotu nadpłaconych alimentów jeśli rodzic zarządu zniesienia obowiązku z datą wsteczną i Sąd się do tego przychyli.

Czyli jest jakiś paragraf określający ile pieniędzy starczy na utrzymanie się? I jeżeli nie będę przekraczać tej sumy to dalej będą mi przysługiwały alimenty?

No niesteyty nie ma określonej kwoty. Sąd będzie brać pod uwagę kwestie utrzymania obu stron. Wiadomo jeśli ojciec jest milionerem, a Pani dokłada starań, podjęła pracę ale i np bardzo trudne studia to sąd może pozostawić alimenty lub je nieco okroić. Natomiast jeśli ojciec zarabia średnia krajową i nie stać go na wypoczynek to szanse na zniesienie obowiązku będzie mieć duże. Oczywiscie zależy to od indywidualnego nastwienia sędziego do tematu, bo kryteria są tak rozmyte, że co do zasady sędzia może wszystko i to w majestacie
prawa. Proszę poczytać forum, dział prawa rodzinnego.

Powrót