planuję wyjazd do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku cocojasmin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cocojasmin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam kilka pytań związanych z moim wyjazdem do Niemiec...
Jakie mogę uzyskać zabezpieczenia socjalne jesli wyjechałabym do Berlina i wzięła ślub (przed wyjazdem, w Polsce) z osobą, która mieszka w Berlinie od 20 lat, ma swoją działalność gospodarczą, niemniej jednak nie przyjęła obywatelstwa niemieckiego. Zameldowanie miałabym gwarantowane. Kuzynka mieszkająca w Hamburgu dowiadywała się o zabezpieczenia socjalne, naukę języka, kindergeld (mam 6 letniego syna) i zasady dotyczące przyjazdu obywatela Unii i okazuje się, że mogą się one różnić od landu... Czy będąc po ślubie nabywam jakiś praw do pomocy państwa/miasta... bezpłatny kurs językowy..., niewielkie zabezpieczenie finansowe? Czy przyszły małżonek jest zobowiązany zapewnić wszystko? Pytam gdyż, nie chciałabym się całkowicie uzależniać od innych. Na dzień dzisiejszy pracuję w Polsce w Banku i samotnie wychowuję dziecko...

Ostatnia edycja:
duzo pytan, ale po kolei...
zabezpieczenie socjalne? co ma pani na mysli ?
zasady pobytu na terenie brd moga roznic sie w zaleznosci od landu a nawet kreisu
- nie
- nie (kurs jest platny)
- nie
- tak
w przyszlosci prosze troche uporzadkowac swoje posty i w przypadku wiekszej ilosci pytan , numerowac je , bedzie latwiej do nich sie odniesc ;)

Powrót