Płatne WC

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian xxx

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 901
Witam
Jak w temacie , może trochę śmieszne , ale mnie interesuje odpowiedź na poniższe pytanie.
Spotkałem się z taką sytuacją pierwszy raz , i zdziwiłem się .
Do rzeczy w Zakopanem w pewnej restauracji , gdzie podaje się również alkohol (piwo , wino , alkohole cięższe ) są ubikacje , ale aby z nich skorzystać trzeba zapłacić 2 zł. (zamek z blokadą na monety dwuzłotowe )
Czy jest to zgodne z prawem ?
Przecież w takich lokalach dostęp do WC powinien być bez ograniczeń .
Dodam że wydaliśmy w kilka osób 16 zł.

Przepisy jedynie nakazuja, ze taka toaleta musi w lokalu byc ale kwestia oplaty za dostep do niej niestety nie jest regulowane.

Więc jeśli jest płatna , czy nie powinienem mieć to uwzględnione na paragonie ?
Lub inaczej , prosiliśmy o FV za posiłki oraz napoje (zwrot kosztów wyjazdu) oraz o wpisanie kosztu WC , skoro płaci się za to .
Niestety kosztów WC nie wpisano na FV , kobieta poinformowała nas że nie ma takiej możliwości .
Skoro jest to zgodne z prawem , pozostaje ostrzegać znajomych , aby omijali ten lokal .

Przez takie działania lokal może stracić klientów, ale to nie problem prawny.

Prawnie:
1. Trzeba sprawdzić, czy te kwestie są uregulowane w prawie lokalnym, gminnym.
2. Czy wydano Wam paragon na te 16 zł?

damian xxx napisał:
Czy jest to zgodne z prawem ?

W McDonaldzie, zeby skorzystac z wc musisz kupic cos wczesniej na paragon. Na paragonie zas masz kod do toalety.

Co w tym dziwnego ze musisz dodatkowo zaplacic? :o

arturoooo napisał:
Co w tym dziwnego ze musisz dodatkowo zaplacic?
A jest to problem , i to nie mały , osoba płacąca kartą nie posiadająca gotówki , nie ma możliwości skorzystania z WC .
Regand napisał:
Przepisy jedynie nakazuja, ze taka toaleta musi w lokalu byc ale kwestia oplaty za dostep do niej niestety nie jest regulowane.
Więc wychodzi na to że musi być , ale nie musi być dostępna dla klientów , tak ?
Równie dobrze mogła by być całkowicie zamknięta , a otwierana tylko podczas kontroli np. SANEPIDU , a klienci niech za przeproszeniem leją na mur.
arturoooo napisał:
W McDonaldzie, zeby skorzystac z wc musisz kupic cos
wczesniej na paragon. Na paragonie zas masz kod do toalety.
Bywam w MCD i nie spotkałem się z taką praktyką , no chyba że nie wszystkie MCD tak mają.
Niech tak będzie jestem klientem , mam dostęp do WC , jestem tylko by skorzystać nie ma sprawy płacę 2 zł.

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
A jest to problem , i to nie mały , osoba płacąca kartą nie posiadająca gotówki , nie ma możliwości skorzystania z WC
To jest problem klienta. Żaden przepis nie nakazuje posiadania terminali płatniczych. Podobna sytuacja, chcesz kupić bułkę, sklep nie akceptuje kart, masz pecha, noś gotówkę :)
damian xxx napisał:
Więc wychodzi na to że musi być , ale nie musi być dostępna dla klientów , tak ?
Jw. Przecież jest dostępna.
damian xxx napisał:
Niech tak będzie jestem klientem , mam dostęp do WC , jestem tylko by skorzystać nie ma sprawy płacę 2 zł.
Nie odpowiadają Ci warunki, możesz iść do innej restauracji :)

Kanas napisał:
Nie odpowiadają Ci warunki, możesz iść do innej restauracji
Tak też zrobimy
Pozdrawiam
Przeszukałem internet , w opisywanej miejscowości jest to nagminne , widocznie tak ma tam być .
Wiele osób skarży się na (i ty przepraszam) obsrane krzaki , oraz nie przyjemne zapachy w miejscach mniej widocznych.

Ostatnia edycja:
Znalazłem taką wypowiedź :
Złotówka, nie złotówka, paragon ma być

O sprawę zapytaliśmy w rzeszowskim Urzędzie Kontroli Skarbowej.

- Czyn jest karalny niezależnie od wysokości transakcji (w tym wysokości uszczuplenia podatku), gdyż przedmiotem ukarania jest sam fakt dokonania sprzedaży z pominięciem kasy rejestrującej lub nie wydanie paragonu – czytamy w mailu otrzymanym od Teresy Piechowicz, rzecznika prasowego UKS. – Czynność pobierania opłaty przez restauratorów za korzystanie z toalety przez osoby nie będące ich klientami jest rodzajem usługi, która w przypadku świadczenia na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej podlega obowiązkowi ewidencjonowania na kasie rejestrującej – w identyczny sposób jak każda inna usługa wykonywana w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Przyjęcie należności za usługę powoduje powstanie obowiązku podatkowego, który w przypadku nie zarejestrowania transakcji na kasie fiskalnej, nie jest realizowany
Źródło :!:

:brawo:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
damian xxx napisał:
Złotówka, nie złotówka, paragon ma być
To się zgadza. Pamiętasz jak kiedyś było głośno o pewnej pani która została ukarana za brak wystawienia paragonu od ksero za 50 groszy ?:)

damian xxx napisał:
S.... nowości 24
Tytuł :Mandat dla kelnerki za… brak paragonu z toalety
Autor :Katarzyna Szczyrek
Miasto : ŁAŃCUT
Podobna wypowiedź
źródło: iswinoujscie
Toaleta płatna, a gdzie paragony?
- Każdy kupujący towary bądź usługi powinien otrzymać dokument potwierdzający dokonanie zakupu. Jak bowiem wynika z art. 111 ust. 3a pkt 1 ustawy o VAT, podatnicy prowadzący ewidencję obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących mają obowiązek dokonywać wydruku paragonu fiskalnego lub faktury z każdej sprzedaży oraz wydawać wydrukowany dokument
nabywcy. Biorąc paragon, konsument zapewnia sobie prawo do reklamacji, wspiera uczciwą konkurencję, ułatwia sobie porównanie cen, zyskuje pewność, że nie został oszukany, a przede wszystkim zmniejsza szarą strefę. Należy wspomnieć też o konsekwencjach leżących po stronie sprzedawcy wiążących się z niewydaniem paragonu kupującemu. Mianowicie ten, kto nie wyda paragonu potwierdzającego dokonanie sprzedaży, naraża się na odpowiedzialność karną skarbową. Czyn ten może być zakwalifikowany jako przestępstwo skarbowe albo wykroczenie skarbowe. Stanowi o tym art. 62 § 4 i § 5 Kodeksu karnego skarbowego. Mając powyższe na względzie, Czytelnik powinien zgłosić ten fakt do Urzędu Skarbowego, który jest uprawniony do kontroli takich sytuacji.
Wychodzi na to że jednak trzeba interweniować w podobnych sytuacjach , prosić o paragony za płatną ubikację , w razie nie otrzymania ? zgłaszać gdzie trzeba.

Ostatnia edycja:
Powrót