Płatność tylko kartą płatniczą

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Janusz.C.M.

Janusz.C.M.

Administrator
Odpowiedzi
36 617
Apteka odmawia przyjęcia zapłaty gotówką. Wywieszono informację, że płacić można tylko kartą płatniczą.
Seniorzy nie mogą wykupić leków z recept, gdyż nie posiadają kart.
Czy to zgodne z prawem ? Uważam, że nie.

RE: Karta płatnicza.

Oczywiście, że nie. Nie ma przepisu ograniczającego możliwość płacenia gotówką w walucie PLN.

Wykroczeniem jest odmowa sprzedaży bez uzasadnionej przyczyny (135 KW). Czy strach przed wirusem to uzasadniona przyczyna?

I nie ma nawet żadnych technicznych przeciwwskazań do realizacji takiej płatności, szczególnie w aptece.

Ewentualne ograniczenia techniczne to byłby problem sprzedawcy. Problem pozostający bez związku z prawem do płacenia gotówką.

Jak ktoś się boi prowadzić DG to niech idzie na zasiłek. Jego miejsce zajmą odważniejsi.

Obowiązkiem sprzedawcy jest wydanie rzeczy i przeniesienie prawa własności, a obowiązkiem kupującego jest zapłacić umówioną cenę. Dopóki znaki pieniężne emitowane przez NBP są u nas środkiem płatności, tak długo kupujący może domagać się przyjęcia zapłaty ceny gotówką, i tyle w temacie.

I to każdą gotówką, nawet grzywnę w sądzie monetami 1gr musieli przyjąć po interwncji policji.

Ciekawostka :) - dziś w naszych aptekach pozdejmowano informacje o zapłatach wyłącznie kartą.

Jednak należy pamiętać aby mieć odliczoną kwotę. Co, jeśli sprzedawca nie będzie miał wydać reszty ? :)
Pozostaje zakup kartą, bądź nie będzie zakupu.

Słaby to sprzedawca, co nie wyda reszty. Kupuję nieraz w *** i zawsze wołają końcówkę, a w *** nigdy, zawsze mają pełną szufladę drobnych i nigdy nie zapytano mnie o końcówkę, albo "będę 5 gr winna" - stwierdzenie.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:

obser napisał:
Słaby to sprzedawca, co nie wyda reszty
Faktycznie pozytywnej reklamy sobie nie robi, co nie zmienia faktu, że nie ma żadnego obowiązku który nakładałby na sprzedawcę obowiązek posiadania kwot do wydawania reszty.

No, a jak jest z inkasentami np. płatnych parkingów, chcę odjeżdżać, podchodzi jegomość, podaje kwotę, nabija na kasę, a ja mu daję 200 zł, bo inaczej nie mam? Albo przy wyjeździe ze szpitala z płatnym parkingiem, czy autostrada? Co nie wypuszczą mnie? Albo pójdę pieszo parę km ( w wypadku autostrady) do najbliższego miasteczka spróbować rozmienić kasę? Zresztą rozmienić też nie jest tak łatwo, każdy handlowiec chce trzymać drobne. I może nie uwierzysz, ale naprawdę nie mam karty płatniczej, bo im nie wierzę. Mam konto w Banku, ale bez karty.

Nie praw wywodów, ale podaj konkretny przepis nakładający na sprzedawcę posiadania gotówki do wydawania reszty.

prawo tego jednoznacznie nie reguluje. Ale zamiast się odnieść do moich "wywodów" atakujesz? Za trudna dla Ciebie sprawa, to nie odpisuj.

Nie atakuję, jak już, to Ty to robisz, jedynie zwracam uwagę, że mylisz pojęcia, tu rozmawiamy o przepisach, Ty zaczynasz dyskusję na temat prowadzenia biznesu. Wiadomo, że jak ktoś nie chce stracić klienta, to stara się mieć środki na wydawanie reszty. Jednak nie o tym jest dyskusja, tylko czy jest przepis który nakłada na niego taki obowiązek. Stąd zwróciłem uwagę abyś nie opisywał gdzie i jak ktoś Ciebie obsługuje bo to nie ma najmniejszego znaczenia. Co mam się wdać w dyskusję, że w sklepie xxx zawsze wydają reszty, a w sklepie yyy wysyłają mnie abym sobie rozmienił ?
Do czego taka dyskusja ma prowadzić ? Do niczego.
Najzwyczajniej zacząłeś zbędną polemikę w poście #11 opisując w jakim sklepie co i kto, a to bez znaczenia.

Przypominam, że temat dotyczy aptek odmawiających przyjmowania zapłaty gotówką. Co jest wykroczeniem!

Wykroczenie? - niekoniecznie bo sprawa dotyczy nie tyle odmowy sprzedaży a jedynie formy realizacji umowy kupna - sprzedaży.

Na stronie jednej z redakcji zajmującej tematyką prawniczą się jest artykuł (datowany na 26 marca) poświęcony temu zagadnieniu. Przywołuje się tam opinię jednej z kancelarii która z kolei powołuje się na przepis art. 353(1). Zadaniem tej kancelarii taka sytuacja jest dopuszczalna pod warunkiem, że sprzedający uprzedzi klienta, np. w formie wywieszki, o wyłącznie takiej formie płatności a więc stanie się to częścią składową oferty. Ze stanowiskiem takim zgada się NBP ale nie wiem jak do tego ustosunkowało się Ministerstwo Finansów aczkolwiek zapytanie w tej kwestii zostało do ministerstwa skierowanie .

Rzeczony przepis:
Strony zawierające umowę mogą ułożyć stosunek prawny według swego uznania, byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiały się właściwości (naturze) stosunku, ustawie ani zasadom współżycia społecznego.

Ostatnia edycja:

"Zgodnie z art. 31 Znakami pieniężnymi Rzeczypospolitej Polskiej są banknoty i monety. Natomiast według art. 32. Znaki pieniężne emitowane przez NBP są prawnymi środkami płatniczymi na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

Oczywiście ustawa z 19 sierpnia 2011 r. o usługach płatniczych konstytuuje również obrót innymi środkami płatniczymi (kartami), jednak ustawa o NBP jest tu aktem bezwzględnie obowiązującym na terytorium RP."

Z czym chcesz dyskutować?.

Ostatnia edycja:

bodzio2 napisał:
... Z czym chcesz dyskutować? ...
Najwyraźniej kompletnie nie zrozumiałeś intencji przedmówcy. Strony umowy mogą ustali konkretną formę zapłaty tylko, że to ustalenie musi być obustronnie zaakceptowane. Tutaj w żaden sposób nie miało to miejsca.

Powrót