płatność za dostarczone urządzenie

• Autor wątku Autor wątku AGHT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AGHT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie,
Mój klient zamówił u mnie urządzenie które wykonałem dla niego po otrzymaniu uzgodnionej zaliczki. Urządzenie to zostało dostarczone na miejsce instalacji i prawdopodobnie zostało zainstalowane - wchodziło ono w skład większej inwestycji którą mój klient wykonywał dla klienta finalnego. W tej chwili minął termin płatności pozostałej części należności za dostarczone przeze mnie urządzenia a kontakt z moim klientem jest utrudniony.

Chciałbym wiedzieć czy w przypadku gdy mój klient nie rozliczył się ze mną do końca za dostarczone urządzenie i prawdopodobnie sprzedał je do klienta finalnego jako całość instalacji to
- czy urządzenie to jest w dalszym ciągu moją własnością i czy mogę je zdemontować u klienta finalnego i zabrać
- czy mogę domagać się od klienta finalnego aby zapłacił mi za to urządzenie w przypadku gdy wykonawca instalacji który je u mnie zakupił przejął pieniądze i nie za bardzo chce się nimi podzielić

Dodam tylko, że ja prowadzę działalność na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Mój klient również a klient finalny to osoba prawna.

Będę wdzięczny za informację.

Jeżeli nie zastrzegłeś własności do chwili zapłaty ceny, to własność rzeczy przeszła na kupującego z chwilą wydania. Klient finalny nie odpowiada za takie długi (wyjątki są tylko w robotach budowlanych). Nie pozostaje nic innego jak wszczęcie windykacji.

Po prostu klient zamówił urządzenie zgodnie z przedstawioną ofertą oraz na warunkach które zaoferowałem. Wystawiłem fakturę zaliczkową która została opłacona i po wydaniu urządzeń miałem otrzymać płatności po 21 dniach od daty wydania. Nie podpisywaliśmy umowy . Nie mam również zapisu na umowie o prawie własności - np. do chwili pełnej zapłaty za urządzenie zostają one własnością sprzedawcy.
Czyli teraz czeka mnie normalna windykacja - proces sądowy idt ? Czy są jeszcze jakieś inne możliwości ?

Umowa została zawarta, pozostaje tylko ustalić jej treść, czyli umówioną cenę (to przeważnie jest problemem).

Co do windykacji - obawiam się, że tak. Proszę zacząć od wezwania do zapłaty.

Co do wezwania to zrozumiałe. Ale powyższych pozwów wynika, że mogę wezwać tylko do zapłaty pozostałej należności. Nie mogę jednak wezwać do wydania mi urządzenia gdyż prawo własności przeszło na zamawiającego w dniu wydania urządzenia .
Czy dobrze wszystko zrozumiałem ?

Tow wielka lipa :confused:
Dziękuję za wyczerpującą pomoc.

Powrót