Płatność za oc auta którego nie mam - windykacja

• Autor wątku Autor wątku M3mphiS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M3mphiS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.
Mam taki problem mianowicie od czerwca firma windykacyjna domaga sie ode mnie zaplacenia dosc wysokiej kwoty za ubezpieczenie samochodu z 2004 roku ktorego nigdy nie posiadalem. Od tego momentu co pare tygodni dzwonia i groza sadami ,wpisem do KRD i windykatorem terenowym. Poniewaz byłem ciekawy skad ten zarzut ze posiadam taki samochod i mam zapłacic pojechalem do urzedu i zapytalem jedna z kierowniczek dzialu jakie samochody rejestrowalem oczywiscie wymienionego w tej sprawie nie bylo na tej liscie. Byłem równiez w ubezpieczalni ktora zglosila sprawe do windykacji i tam okazalo sie ze to jest zakup na fakture i rzeczywiscie widnieje tam moje nazwisko ale tylko one a imie i adres zamieszkania jest inny od mojego, a sam dług na ten samochod został juz dawno anulowany i wykasowany. Na nic oczywiscie tłumaczenia i moje prosby o zgloszenie sprawy do sadu wola tylko dzwonic i pytac czy zaplace i dawac kolejne nieprzekraczalne i ostatnie terminy płatnosci. Ale niestety nic nie robia tylko dzwonia i groza.
Aby zazegnac ta sprawe kazali mi wziasc z urzedu gminy spis samochodow ktore posiadalem ale ta przyjemnosc kosztuje a ja nie chce płacic za ich błedy a oczywiscie nie zwroca mi tych kosztow.
Teraz moje pytania sa nastepujace:
1. Czy mam obowiązek na ich prosby i grozby jezdzic po urzedach i prosic o dokumenty ktore mi kaza przedstawic ?
2. Czy moga mnie zglosic do KRD bez twardych dowodow ze to ja jestem dłuznikiem i powinienem zaplacic ?
3. Czy w razie rozprawy sadowej po przedstawieniu dokumentu od urzedu gminy ze owego auta nie posiadam/ nie posiadalem sprawa bedzie bez problemu od razu na moja korzysc?
4.Czy moge ja zgłosic sprawe do sadu o nekanie straty morlane czy inny paragraf?

A inne dane? Przecież do umowy OC podaje się np pesel, on się zgadzał? Bo rozumiem że windykacja ma tylko Twój telefon i nazwisko?

Nie do umowy OC tylko faktura sprzedazy tego samochodu. Umowy OC wogole nie widzialem na oczy

Powrót