Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja mam pytanie innego rodzaju, a ostatnie 30-40 stron z poprzedniej dyskusji przeglądałam i nie zauważyłam, by ktoś je zadał. :)

Od tego roku akademickiego rozpoczęłam studia stacjonarne. Obecnie jestem na etapie rozważań na temat podjęcia 2. kierunku od przyszłego roku akademickiego albo tego za 2 lata. Z racji, że są to dwie filologie, sytuacja z planem może być dosyć nieciekawa. Powiedzmy, że zrekrutowałabym się na tę 2. filologię za rok, ale zrezygnowała tuż po tym, jakbym miała plan po obu kierunkach i nakładałyby się na nim dwie "praktyczne nauki języka". Czy wobec tego byłabym zmuszona do jakichś płatności? Bo, o ile pamiętam, umowę dostajemy dopiero w dniu przyjścia na uczelnię, a plany pojawiają się wcześniej. I gdybym zrezygnowała za rok, czy mogłabym spróbować raz jeszcze za 2. lata bez konieczności opłaty? Rozchodzi się także o to, do jakiego dnia trzeba będzie składać prośby o możliwość nieodpłatnego studiowania - od tego zależy jak to wszystko zorganizuję. I oczywiście zdaję sobie sprawę z faktu, że od przyszłego roku 2. kierunek będzie płatny z wyjątkiem 10% najlepszych. Chociaż po cichu liczę, że gdzieś tam powinie im się noga i znów to przełożą... raczej marne szanse ;)

I jeszcze pytanie co do tej puli ECTS: skoro jestem teraz na licencjacie to rozumiem, że dostałam pulę na licencjat, a magisterka jest po prostu przedłużeniem licencjatu, który nie pożera punktów ECTS. Ale co w wypadku, gdy z pierwszego kierunku zrobię tylko licencjat, a z tego który zacznę za rok zrobię zarówno licencjat, jak i magisterkę? Będzie płatny przez okres wszystkich 5 lat jeśli nie załapię się na 10% najlepszych? Bo nie jestem pewna czy dobrze rozumiem te przydzielane ECTSy. Z początku wydawało mi się, że dostajemy ECTSy które wystarczą zarówno na licencjat, jak i magisterkę - wtedy, wydaje mi się, musiałabym płacić tylko za 3 lata drugiego kierunku. Ale na obecną chwilę nic już z tego nie zrozumiem :)

Dziękuję za wszelką pomoc :)

kalina89 napisał:
Jeju, przeczytaj sobie pierwszy post na tym forum. Nie wierzysz? To zapraszam do lektury reformy o szkolnictwie wyższym, to jest chyba wiarygodne źródło?
Można ją pobrać stąd
Dla ulżenia lenistwu dopiszę, że jest to strona 49, zapisane na czerwono. Jako, że prawo nie działa wstecz, nie może obejmować studentów, którzy rozpoczęli studia przed 2011 rokiem.
A tutaj odpowiedź, którą uzyskałam od ministerstwa:

"Szanowna Pani,
w związku z tym, że ustawa o zmianie ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz o zmianie niektórych innych ustaw weszła w życie 1 października 2011 r. osoby, które ukończyły studia pierwszego stopnia, studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie przed 1 października 2011 r. lub kontynuowały w roku akademickim 2011/12 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. mają prawo do podjęcia studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat.
Z poważaniem"

Teraz Ok? Proponuję samemu do nich zadzwonić, ja pewnie tak zrobię, bo nie mogę się z nimi mailowo dogadać o tych specjalizacjach unijnych :/

Nie jestem przekonana czy masz rację. W odpowiedzi, którą otrzymałaś z Ministerstwa jest mowa o osobach, które ukończyły studia I lub II stopnia bądź kontynuowały studia zaczęte przed wejściem w życie ustawy. Moim zdaniem w mowie o "kontynuowaniu studiów zaczętych przed wejściem ustawy" nie chodzi o kontynuowanie studiów I stopnia na studiach II stopnia, tylko o normalną kontynuację bycia studentem kolejnych lat: 1, 2 lub 3. Wtedy możesz rozpocząć kolejny kierunek, który nie będzie płatny.
Również w artykule ustawy, do którego się odwołujesz nie jest jasno napisane, że można kontynuować na studiach II stopnia studia I stopnia bez "zjadania" ECTS'ów. Myślę, że zapis w art.99 1a 1) mówi o tym, że studiów II stopnia nie traktuje się jako drugiego kierunku w stosunku do studiów I stopnia.
Moim zdaniem z ustawy wynika, że jeśli przykładowo: rozpoczynasz studia II stopnia w semestrze letnim 2013 (są one kontynuacją studiów I stopnia rozpoczętych przed wejściem w życie ustawy) to one są traktowane jako pierwszy kierunek (nie płacisz za nie, ale zjadają one pulę 90 ECTS'ów, którą otrzymujesz na studia II stopnia). Jeśli następnie rozpoczynasz kolejne studia II stopnia w semestrze zimowym 2013/2014 to musisz za nie płacić.

Nie bardzo cię rozumiem, to studia II stopnia w końcu zjadają te ECTSy czy nie? Ja skończyłam w 2011 studia I stopnia i w 2011 zaczęłam studia II stopnia, z tego, co było wcześniej napisane w tym temacie wynika, że studia II stopnia są traktowane jako kontynuacja studiów I stopnia, więc powinny być zupełnie bezpłatne i nie zjadać żadnych ECTSów. W 2013 roku kończę studia II stopnia.
A nawiązując jeszcze do Twojego postu, ok, załóżmy że studia II stopnia zaczęłam w 2011 i zjadają ECTSy. Nie powinny przypadkiem zjadać ich z puli punktów na studia magisterskie, a pula punktów na licencjackie powinna zostać nienaruszona i mogłabym studiować kolejny kierunek ale tylko do poziomu licencjatu? Ale tak nie jest.
A teraz NOWOŚĆ, wspaniała wiadomość z ostatniej chwili. Jeśli ktoś tak jak ja zaczął magisterkę w 2011 roku wraz z wejściem w życie ustawy, to ma prawo do podjęcia studiów na kolejnym kierunku. Ale będą one bezpłatne tylko wtedy, gdy będzie się miało średnią kwalifikującą do zdobycia stypendium naukowego. Jeśli nie, to trzeba opłacić cały poprzedni rok i wszystkie kolejne.
Czyli złudzenia prysły jak bańka mydlana, właśnie otrzymałam maila z ministerstwa. Jest to absolutnie niesprawiedliwe, ponieważ zaczynałam studia w 2008 roku (I stopień) kiedy nikt nie słyszał jeszcze o tym, że komuś mądremu za 3 lata przyjdzie do głowy pozbawić studentów prawa do studiowania na kolejnym kierunku. Załamana jestem :(

Mi chodziło o przypadek, w którym zacznie się studia II stopnia po wejściu w życie ustawy, a studia I stopnia zaczęło się przed jej wejściem.
W Twoim przypadku rozpoczęłaś studia II stopnia jeszcze przed wejściem w życie ustawy czyli chyba nie naruszasz przyznanej puli ECTS'ów. Ja rozumiem to tak, że dopiero studia rozpoczęte po obowiązywaniu ustawy uszczuplają przyznaną pulę. Czyli mogłabyś rozpocząć teraz kolejne studia od I stopnia i ukończyć je II stopniem bez jakichkolwiek opłat.
W moim przypadku jest gorzej dlatego, że II stopień inżynierskich chce zacząć w lutym 2013 (czyli ustawa już obowiązuje), a potem we wrześniu 2013 równolegle zacząć II stopień na innej uczelni. I nie wiem czy w tym przypadku studia II stopnia będące kontynuacją I stopnia zaczętego w 2009 roku zjadają mi ECTSy z puli magistra i za drugie studia II stopnia będę musiała płacić? Bo przecież zaczynając studia w 2009 roku nie wiedziałam nic o takich planach ustawowych więc chyba powinnam móc zakończyć te studia stopniem magistra bez żadnych konsekwencji?
Też pisałam maila do Ministerstwa jeszcze w wakacje i żadnej odpowiedzi nie otrzymałam...

A mogłabyś wkleić jeśli masz jeszcze treść z tego maila ostatniego z Ministerstwa? :)

Ech, mam wrażenie, że oni sami nie mają zielonego pojęcia, co się u nich w ustawach dzieje :(. Dostałam pierwszy mail od nich, że jak najbardziej mogę podjąć studia na drugim kierunku, w drugim już było, że nie mogę, ale jeśli spełnię warunki do stypendium i w ostatnim też to samo.
Ustawa weszła w życie w październiku 2011 roku, więc moje studia magisterskie zaczęły się tak jakby już po wejściu w życie ustawy... :/

Dla zainteresowanych wklejam oba maile. Przypominam, że odnoszą się one do sytuacji, kiedy studiowałam na licencjacie od 2008 do 2011 i od 2011 do 2013 ten sam kierunek na magisterce.
E-mail pierwszy już wkleiłam powyżej, teraz mail 2:
Szanowna Pani,
odpowiadając na Pani e-mail, uprzejmie informujemy, że zgodnie z komunikatem zamieszczonym na stronie ministerstwa („zapytaj o reformę”) każdy student ma prawo do podjęcia studiów bez wnoszenia opłat na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej. Student ma jednak prawo do kontynuowania bez wnoszenia opłat studiów na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, jeżeli w poprzednim roku studiów spełnił kryteria do otrzymania stypendium rektora dla najlepszych studentów. Jeżeli na pierwszym roku studiów na drugim kierunku nie spełnił wspomnianych kryteriów obowiązany jest wnieść opłatę również za pierwszy rok studiów. Stypendium rektora dla najlepszych studentów może otrzymać student, który uzyskał za rok studiów wysoką średnią ocen lub posiada osiągnięcia naukowe, artystyczne lub wysokie wyniki sportowe we współzawodnictwie międzynarodowym lub krajowym. Szczegółowe kryteria przyznawania stypendium rektora dla najlepszych studentów ustala rektor w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego.
Z poważaniem

Mail 3:
Szanowna Pani,
odpowiadając na Pani korespondencję e-mail, ponownie informujemy, że zgodnie z komunikatem zamieszczonym na stronie ministerstwa („zapytaj o reformę”) ma Pani prawo do podjęcia studiów bez wnoszenia opłat na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej (ponieważ rozpoczęła Pani studia stacjonarne w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012). Ma Pani jednak prawo do kontynuowania bez wnoszenia opłat studiów na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, jeżeli w poprzednim roku studiów spełniła kryteria do otrzymania stypendium rektora dla najlepszych studentów. Jeżeli na pierwszym roku studiów na drugim kierunku nie spełniła Pani wspomnianych kryteriów obowiązana jest wnieść opłatę również za pierwszy rok studiów. Stypendium rektora dla najlepszych studentów może otrzymać student, który uzyskał za rok studiów wysoką średnią ocen lub posiada osiągnięcia naukowe, artystyczne lub wysokie wyniki sportowe we współzawodnictwie międzynarodowym lub krajowym. Szczegółowe kryteria przyznawania stypendium rektora dla najlepszych studentów ustala rektor w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego.
Ponadto informujemy, iż przepis art. 170a ust. 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku – Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2012 r., poz. 572 i 742) dotyczy bezpłatnych studiów stacjonarnych w uczelni publicznej.
Z poważaniem

Czy ktoś oprócz mnie też dostrzega metodę "kopiuj wklej"?

Witam, w tym roku rozpocząłem studia I stopnia na SGHu, jakoś mi sie to tam wiedzie, ale chciałbym zmienić je na Politechnike.

Mam rekrutacje na semestr letni (od lutego 2013), i zanosi sie na to że wezmę w niej udział. Chce zrobić tak: dostaje sie na politechnike, zaliczam semestr na SGHu, chodze w semestrze letnim na PW i na SGH, i rezygnuje z tego co mnie mniej interesuje na koniec semestru. Czy taki obrót sprawy zje mi jakieś ECTSy ponad program? Czy będę mógł skończyć studia bez dodatkowych opłat?

Pozdrawiam!

Pisalam do Ministerstwa w sprawie drugiego kierunku studiow I stopnia, gdy aktualnie studiuje na studiach II stopnia. Dowiedzialam sie, ze studia II stopnia rozpoczete po wejsciu ustawy, czyli tak jak w moim przypadku w tym roku, ZJADAJA punkty ETCS. Wiec moge od przyszlego roku rozpoczac bezplatnie drugie studia I stopnia, ale jesli bede chciala je kontynuowac na magisterce bede musiala za nia zaplacic.

Czyli tak samo powinno być u mnie, skoro skończyłam licencjat w 2011 i w tym samym roku zaczęłam magisterkę :(. To dlaczego Ministerstwo odpisało mi, że mogę podjąć drugi kierunek tylko, jeśli spełnię warunki stypendialne po I roku? U mnie w pierwszy mailu "zapomnieli" dodać o tym warunku stypendialnym, może u Ciebie jest podobnie?
Bo nie chce mi się wierzyć, że Ty zaczynając magisterkę w 2012 roku masz prawo do podjęcia bezpłatnego zupełnie (bez żadnych warunków stypendialnych) licencjatu, a ja zaczynając magisterkę w 2011 takiej możliwości nie mam :(. I pisałam do nich trzy razy :(

Myślę, że drugie studia I stopnia możesz zrobić bezpłatnie, skoro pierwsze zaczęłaś przed wejściem ustawy. Tak wynika z tego co mi odpisali. Ale za drugą magisterkę będziesz musiała zapłacić, chyba że będziesz spełniać warunki do stypendium rektora.

Kopia maila, który otrzymałam:
Szanowna Pani,

uprzejmie wyjaśniam, że kolejne studia pierwszego stopnia będą dla Pani bezpłatne (ponieważ poprzednie rozpoczęła Pani przed wejściem w życie zmiany ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym). Natomiast ich kontynuacja będzie płatna.

To sie nam pomieszały informacje ladnie. A co z osobami które po studiach mgr albo w ich trakcie dostaną się na studia jednolite 6 letnie. Mam wrażenie, że co osoba w ministerstwie to inna odpowiedz, a czesto wcale bo nie wie- ja nie dostalem odp na żaden z 3 poprawnych listów.
Piszcie prosze jak sie wam zaktualizuja informacje na ten temat bo od kilku ladnych stron jest bez jednoznacznej odpowiedzi. pzdr

Dość dużo jest wątków a moja sprawa jest dość nietypowa, więc będę wdzięczna za pomoc; w zeszłym roku będąc na 5 semestrze studiów pierwszego stopnia oraz na drugim semestrze drugich studiów drugiego stopnia (na tej samej uczelni, oba kierunki dziennie) dostałam pracę na etacie i musiałam tymczasowo zrezygnować ze studiów(udało mi się ukończyć 5 semestr na inżynierskich i 2 na magisterskich). Od października podjęłam decyzje o wznowieniu się na drugim stopniu (czyli ostatni rok magisterskich). Od lutego chciałam również wrócić na pierwszy stopień (czyli rozpocząć 6 semestr). Pani w dziekanacie powiedziała, że oprócz opłaty za wznowienie będę musiała zapłacić za każdy semestr (czyli za ten 6 oraz 7 na inżynierskich) jako za studia na drugim kierunku. Mam w związku z tym pytanie; oba kierunki, które kontynuje rozpoczęłam przed wejściem ustawy, możliwe, że pierwszy zakończę przed kontynuacją drugiego, czy w związku z tym mają oni prawo wymagać ode mnie opłat za te dwa ostatnie semestry???

Sytuacja powoli się klaruje.Mam jeszcze pytanie,a mianowicie ile będzie kosztować drugi kierunek? Czy będzie to opłata równa tej za studia niestacjonarne na danym kierunku?

witam. nie znalazłam nigdzie informacji na trapiące mnie pytanie więc to forum jest dla mnie ostatnią deską ratunku. moja sytuacja wydaje się beznadziejna, a jest taka ze względu na to, że byłam przez pewien okres niedoinformowana i posłuchałam tego, co mówiły panie w dziekanacie. a więc: jestem tegoroczną maturzystką tzn mature pisałam w maju 2012 roku. Rekrutowałam się w tym roku na studia pierwszego stopnia stacjonarne. Dostałam się w rekrutacji na dwa kierunki A i B, na różnych uczelniach i nie wiedziałam na który się zdecydować, więc złożyłam chęć pojęcia studiów na oba. (decyzje mam sprzed 1 października). 1 października odebrałam indeks i legitymacje na kierunku A lecz po 7 dniach z niego zrezygnowałam (napisałam podanie o skreślenie mnie z listy studentów, oddałam legitymacje). Myślałam, że już nic nie moge zrobić, ale okazało się, że na ten mój drugi kierunek B moge jeszcze iść. No więc poszłam podpisałam umowę i obecnie jestem studentem już przez około 2 miesiące kierunku B. I teraz moje pytanie? Jak wygląda moja sytuacja pod względem prawnym. Czy to jest tak, że ja teraz studiuje prawnie już drugi kierunek, pomimo, że z kierunku A zrezygnowałam po tygodniu? Czy gdzieś jest odnotowane to, że przez tydzień byłam studentem kierunku A i innej uczelni? Ktoś może to w jakiś sposób sprawdzić? Najgorsze jest to, że to, co studiuje teraz również mi się niezabardzo podoba i najchętniej zrobiłabym sobie przerwę i się zastanowiła. Myśle nad zrezygnowaniem z kierunku B jeszcze przed sesją zimową, tylko boje sie, że potem w 2013 roku nie będe mogła już zacząć żadnych studiów bezpłatnie. Bo reasumując wychodzi na to że w roku 2012 zaczełam dwa kierunki studiów stacjonarnie, oba od pierwszego roku, na dwóch różnych uczelniach; z jednego zrezygnowałam po tygodniu, a z drugiego chce po 2 miesiącach.

Dość nietypowa i dziwna sytuacja. Nie wiem co mam o tym myśleć. Boję się zapytać kogokolwiek na uczelni, co mogę zrobić i cały czas boje się, że już nigdy nie bede mogła studiować. Czy te wszystkie ustawy dot drugiego kierunku odnoszą się tylko do tych osób, które chcę studiować jednocześnie dwa kierunki stacjonarnie, czy też do tych którzy podejmują studia i rezygnują i każde następne podjecie studiów liczy się jako kolejny kierunek? (ja nie chce czegoś takiego; chcę studiować jeden kierunek) Jak jest z tymi punktami ECTS itd? Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
A czy ktoś wie czym różni się student, który przerwał studia na kierunku A i rozpoczął w kolejnym roku akademickim studia na kierunku B od studenta, który studiuje kierunek A i od nowego roku rozpoczyna równolegle kierunek B ?

Na stronie Ministerstwa znajdują się bowiem dwie (wg. mnie) sprzeczne informacje, a mianowicie :

1)"Student, który rozpoczął studia stacjonarne w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych i po zaliczeniu jednego lub kilku semestrów przerwał studia, a następnie ponownie podjął studia na innym albo tym samym kierunku studiów, otrzyma limit punktów ECTS uprawniający go do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat, ale pomniejszony o wykorzystane już wcześniej punkty ECTS."

2)"Student pierwszego roku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, rozpoczętych w roku akademickim 2011/2012, może podjąć od roku akademickiego 2012/2013 studia stacjonarne w uczelni publicznej na więcej niż jednym kierunku i nie wnosić za te studia opłat do końca okresu studiów przewidzianego w programie kształcenia, o ile decyzja w sprawie przyjęcia na te studia została podjęta do końca roku akademickiego 2011/2012. "

Więc jeśli rozpoczęłam w roku akademickim 2011/12 studia stacjonarne na uczelni publicznej i po zaliczeniu dwóch semestrów przerwałam je i zaczęłam w roku akademickim 2012/13 studia stacjonarne na innym kierunku w innej uczelni to za te drugie będę musiała płacić. Jednak gdybym nie przerwała lecz kontynuowała ten pierwszy kierunek to za drugi nie musiałabym płacić ? ?

Bez sensu ... Bardzo proszę o pomoc

Skończyłem studia w 2006r., spróbowałem w rekrutacji na 2012/13 na stomę (kierunek moich marzeń,brakło mi 25 punktów - ale po 1,5 miesiąca przygotowań, oprócz tego 8 h normalnej pracy/dzień i tak uważam, że było nieźle)
zadzwoniłem do Wawy, czy jest tak pięknie jak pisze lupaw w pierwszym poście...
Pani odpowiedziała, że - uwaga!-, to nic, że skończone studia przed wejściem ustawy, moje studia zostaną przeliczone na punkty ECTS i z darmowej stomatologii nici - nie stać mnie na opłatę ok 150.000zł, więc zastanawiam sie czy w ogóle uczyć się do egzaminu wstępnego
więc ludzie może się najpierw zorientujcie, bo wygląda na to, że to prawo jednak potrafi działać wstecz.

Hej, to akurat jest totalna bujda!!! Do Warszawy tzn. gdzie dzwoniłaś, bo jesli do ministerstwa to potwierdza się moja teoria jak nieogarnięci są jego pracownicy. pozdro

Bardzo proszę Was o pomoc bo naprawdę panikuję i nie wiem co mam robić, od tego zależy moja przyszłość. W zeszłym roku zaczęłam studia na uczelni publicznej i zaliczyłam pierwszy rok. Jednak w lipcu przyjęto mnie na drugi kierunek i na pierwszym dostałam urlop okolicznościowy na jeden semestr. Zachorowałam i musiałam zrezygnować z drugiego kierunku, studiowałam tam przez 6 tygodni i mam zaliczone niektóre przedmioty, bo mi przepisali i nie składałam rezygnacji i uczelnia mnie też nie skreśliła jeszcze. Na pierwszy kierunek też pewnie nie wrócę bo mam tylko pół roku urlopu a na drugie pół na pewno nie dostanę. Chciałabym w przyszłym roku zacząć studia od nowa na zupełnie innym kierunku. Czy będę musiała za coś płacić? Proszę pomóżcie, bo nie wiem co mam robić. Wręcz błagam pomóżcie

Moje pytanie brzmi następująco:

studiuję teraz jeden kierunek, jestem na I roku (więc nowa ustawa mnie obowiązuje). Za rok planuję rozpocząć studia na drugim kierunku i stąd moje pytanie. Czy gdybym nie była w 10% najlepszych studentów zwolnionych z opłaty i chciała zrezygnować ze studiów, muszę uiszczać opłatę za przestudiowany I rok? Czy lista studentów zwolnionych z opłat jest tworzona co rok? Tzn. będąc w 10% najlepszych po I roku nie płacę za całe studia, czy co roku muszę być w 10% najlepszych, żeby nie płacić?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

lucek292 - tak więc Pani do której dzwoniłeś jest totalną ignorantką. Otóż istnieje zasada, iż prawo nie działa wstecz - dlatego też, pomimo tego iż ukończyłeś studia to możesz podjąć kolejny kierunek studiów. Nie można bowiem działać nową ustawą wstecz, i naliczać Ci punkty, których nie zdobyłeś - gdyż nie istniało wtedy pojęcie puli punktów do bezpłatnego wykorzystania. Ponadto w moich wielu zapytaniach do ministerstwa była wyrażana zawsze ta sama opinia - studia ukończone bądź przerwane przed wejściem nowej ustawy nie konsumują punktów ECTS, gdyż w myśl nowej ustawy, od jej wejścia każdy dostaje owe punkty i może je wykorzystać.

Analogią do tego przypadku jest zmiana ustawy np. o karze więzienia za jakieś przestępstwo. Dajmy na to że za kradzież dostaje się max 5 lat. Ktoś kto odsiaduję karę 5 lat pozbawienia wolności nie może mieć "przeliczonego" wyroku na dłuższy bo w trakcie odsiadki zmieniło się prawo i podniesiono karę za to przestępstwo. Radzę komunikować się z ministerstwem pisemnie - wtedy chęć do gadania głupot przez nich jest znacznie mniejsza.

A oto odpowiedź z ministerstwa:

Szanowny Panie,

odpowiadając na e-mail uprzejmie informuję, iż:
1) osoba, która zrezygnuje z kształcenia na danym kierunku, a następnie rozpocznie studia na innym kierunku, a uzyskała zaliczenie określonych zajęć, będzie uznana za osobę, która wykorzystała określoną liczbę punktów ECTS. W związku z tym może zostać zobowiązana do częściowego wnoszenia opłat.
2)studia stacjonarne rozpoczęte w roku akademickim 2012/2013 przez absolwenta, który ukończył studia przed 30.09. 2011 r., będą traktowane jako studia odbywane na pierwszym kierunku studiów, czyli będą to studia nieodpłatne.
3)osoba, która rozpocznie drugi kierunek w roku akad.2012/13 będzie studiowała odpłatnie.

Z poważaniem

Z poważaniem
Dyrektor Departamentu
Monika Kwiecień-Miland

Oraz druga odpowiedź:

Szanowny Panie,

uprzejmie wyjaśniam, że studia które Pan przerwał (przed wejściem ustawy) nie dotyczą zasady odpłatności za drugi kierunek studiów. Zatem jeśli nie jest Pan obecnie studentem studiów stacjonarnych w uczelni publicznej może Pan w każdym czasie podjąć studia bezpłatnie. Tylko drugi kierunek będzie płatny.

Z poważaniem
Małgorzata Dobkiewicz

Specjalista

Wydział Toku Studiów

Departament Nadzoru i Organizacji

Szkolnictwa Wyższego

I jeszcze jedna odpowiedź z oficjalnej strony ministerstwa:

W związku z tym, że ustawa weszła w życie 1 października 2011 r. osoby, które ukończyły studia pierwszego stopnia, studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie przed 1 października 2011 r. lub kontynuują w roku akademickim 2011/12 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. mają również prawo do podjęcia studiów stacjonarnych w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 bez wnoszenia opłat.

Ostatnia edycja:
Powrót