Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Moja sytuacja:
2010- Studia A I stopnia, obecnie przedłużenie terminu obrony pracy
2013- początek studiów B I stopnia
2014- studia II stopnia

Rozumiem, że bezpłatnie będę mogła iść na studia II stopnia, jako kontynuacja?
Oraz który punkt oświadczenia wypełnić w tym roku?
Z góry dziękuje za odpowiedź

to jeszcze pytanie pomocnicze, czy około 2016 roku zamierzasz iść na studia II stopnia na studiach B?

Jeżeli byłyby bezpłatne, co mało prawdopodobne to tak ;)

Ja bym zrobił tak:

studia rozpoczęte w 2013 są studiami w ramach pierwszego uprawnienia. Po ich ukończeniu w 2016 poszedłbym na studia II stopnia w ramach pierwszego uprawnienia.
W międzyczasie w 2014 rozpocząłbym studia II stopnia w ramach drugiego uprawnienia.

Możesz mieć problem z zakwalifikowaniem studiów II stopnia rozpoczętych w 2014 jako studia w ramach pierwszego uprawnienia, mówiąc inaczej, nie powinno się studiować w ramach tego samego uprawnienia na dwóch różnych programach studiów równolegle.

Możesz wyjaśnić co to znaczy że mogę mieć problem i nie powinno się studiować równolegle dwóch stopni? Od czego zależy czy będę miała ten problem czy nie i czy nie powinno równa się nie można? Zdecydowanie bardziej zależy mi na studiach II stopnia w 2014, więc jeżeli ma to być problem to mogłabym jeszcze teraz zrezygnować ze studiów B i tego problemu nie mieć?

Od interpretacji na konkretnej uczelni.

Ja osobiście nie rozumiem dlaczego rozpoczęłaś w 2013 studia I stopnia.

p_a_g napisał:
Przypadki te różnią się tylko tym, że w 2a wypełnia się punkt 3. oświadczenia, a w 2b punkt 4.
Chyba już o tym pisałem.
W takim razie dlaczego Ministerstwo odpowiedziało mi inaczej? Dlaczego odpowiedziało mi, że w 2a odpowiedź brzmi "Tak" (1. punkt oświadczenia), a w 2b brzmi "Nie"?

Nie wiem dlaczego Ministerstwo odpowiedziało inaczej.
Pamiętaj jednak, iż komentarze MNiSW nie stanowią prawa, można je traktować co najwyżej jako zalecenia czy soft low.
Jeśli w jakimś przypadku student nie dojdzie do porozumienia z Uczelnią, to jedynie sąd może sprawę rozstrzygnąć.

Ostatnia edycja:
Może warto w tym miejscu rozważyć przypadki studentów, którzy w czasie obowiązywania nowej ustawy posiadają uprawnienia do rozpoczęcia studiów zarówno na pierwszym jak i drugim stopniu (uzyskali je przed 1.10.2011) i nie rozpoczynali jeszcze studiów po 1.10.2011. Dla uproszczenia pominę studia jednolite magisterskie oraz pominę wynikającą z okresu przejściowego możliwość rozpoczęcia wielu studiów w ramach pierwszego uprawnienia.

Przypadki mogą być następujące:
  1. W roku 2013 rozpoczynam studia I stopnia, po ich ukończeniu rozpoczynam studia II stopnia.
  2. W roku 2013 rozpoczynam studia II stopnia, po ich ukończeniu rozpoczynam studia I stopnia.
  3. W roku 2013 rozpoczynam jednocześnie studia I stopnia i II stopnia
  4. W roku 2013 rozpoczynam studia I stopnia (nie przerywam ich), a w roku 2014 rozpoczynam studia II stopnia
  5. W roku 2013 rozpoczynam studia II stopnia (nie przerywam ich), a w roku 2014 rozpoczynam studia I stopnia

W każdym z tych przypadków uzyskamy jeden tytuł magistra, wykorzystamy taką samą liczbę punktów ECTS, koszt studiów będzie podobny.

Ad. 1. Studia bezpłatne w ramach pierwszego uprawnienia na obu stopniach. Na pierwszych latach oświadczenie w punkcie 1. na pozostałych w punkcie 2. (jeśli w ogóle).
Ad. 2. Studia drugiego stopnia w ramach pierwszego uprawnienia, studia pierwszego stopnia w ramach drugiego uprawnienia.
Te dwa przypadki raczej nie budzą wątpliwości.

Pozostałe przypadki w zasadzie opisują taką samą sytuację, bo w każdym będzie taki moment, że będziemy jednocześnie (równolegle) studentami studiów I i II stopnia. Można w każdym przypadku powiedzieć że studia II są kontynuacją jeszcze nie ukończonych studiów I stopnia, jednak byłoby to sprzeczne z definicją kontunuacji, która wymaga ukończenia studiów I stopnia.
Przypadek 3. sprowadza się do dowolnego z kolejnych przypadków.
W mojej opinii zarówno w przypadku 4. jak i 5. pierwsze z rozpoczętych studiów mogą byś kontynuowane w ramach pierwszego uprawnienia aż do uzyskania tytułu magistra. Drugie analogicznie, ale w ramach drugiego uprawnienia.

Mam też wrażenie, że słowa "każdy student może kontynuować studia do uzyskania tytułu magistra" interpretowane sa przez niektórych, jako przyzwolenie na studia na dowolnej licznie dowolnych kierunków aż do momentu, kiedy na jednym z nich uzyskamy tytuła magistra. Jak je interpretuje tak:
Każdy może kontynuwoać studia w ramach konkretnego uprawnienia aż do momentu uzyskania na nich (tych konkretnych) tytułu magistra i dodatkowo przestrzegać należy innych zapisów ustawy.

Ostatnia edycja:
W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź z MNiSW na moje pytanie (sprawa rozpoczynania studiów I stopnia w ramach pierwszego uprawnienia po ukończeniu studiów II stopnia). Pan z MNiSW przychylił się do mojej interpretacji tzn. że jeśli ukończyłem studia I stopnia rozpoczęte przed 1.10.2011 r. to nie są one traktowane jako pierwsze uprawnienie, a niejako jako "uprawienie zerowe" i mogę rozpocząć studia I stopnia w ramach pierwszego uprawnienia mimo, że ukończyłem studia II stopnia.

Tzn. że jeśli ukończyłem studia I stopnia rozpoczęte przed 1.10.2011 r. to nie są one traktowane jako pierwsze uprawnienie, a niejako jako "uprawienie zerowe" i mogę rozpocząć studia I stopnia w ramach pierwszego uprawnienia mimo, że ukończyłem studia II stopnia które są kontynuacją tych z I stopnia, ponieważ stopnie są rozdzielone i mają osobne limity. Natomiast II stopnia już za darmo studiować nie mogę.
Aha. I oczywiście jest słynny dopisek, że nie można tego traktować jako oficjalne stanowisko ministerstwa:-D:-D

Ostatnia edycja:
Nie podałeś daty rozpoczęcia tych studiów II stopnia, jeśli jest po 1.10.2011 to moje stanowisko jest inne :)

Tak, tak. Chodzi o studia II stopnia rozpoczęte po 1.10.2011. Stanowiska Pana jest takie, że studia I i II stopnia mają osobny limit i ukończenie II stopnia nie ma wpływu na limit I stopnia, a w związku z tym, że ten jest niewykorzystany to mogę studia I stopnia studiować w ramach pierwszego uprawnienia. Zresztą system Pol-on jak już pisałem dla takich studentów zgłasza podobny komunikat.

Ja wychodzę z założenia, że Państwo daje studentowi możliwość jeden raz bezpłatnie zdobyć dyplom magistra, niezależnie od ścieżki jaką student wybierze.
Państwo daje też najlepszym możliwość zdobycia kolejnego bezpłatnego dyplomu magistra.

Ostatnia edycja:
Witam,
Byłam u prodziekana, zaglądałam w różne strony, przejrzałam forum i mam kompletny chaos w głowie...
Jeśli odpowiedź na moją sytuację już była to przepraszam, ale jestem już skołowana.

A sytuacja wygląda tak: w roku 2009 rozpoczęłam studia na kierunku A, w 2012 obroniłam licencjat. W roku 2013 rozpoczęłam studia na kierunku B - I stopień. Z tego co wyczytałam zrozumiałam, że ten drugi kierunek mogę studiować jeszcze bezpłatnie. Ale przeszłam się do pana prodziekana, który mi powiedział, że za ten kierunek będę musiała płacić. Obecnie jestem zdezorientowana i nie wiem, czy płacić powinnam czy nie, ponieważ niby prawo nie działa wstecz, a ja te pierwsze studia zaczęłam przed wejściem ustawy w życie.

Na oświadczeniu w punkcie 1. jest mowa tylko o zakończonych kierunkach przed 1.10.2011, więc nie mam pojęcia który punkt mnie dotyczy, jeśli jakiś w ogóle.

Z góry przepraszam, jeśli było coś podobnego, ale ja już nie rozumiem tego wszystkiego.

Witam
W lutym 2014 skończę studia inżynierskie rozpoczęte w październiku 2010. Czytałam na tym forum że studia magisterskie są traktowane jako kontynuacja studiów I stopnia. A więc jeśli rozpocznę studia magisterskie na dwóch kierunkach to czy będę musiała płacić za drugi kierunek? W ogóle w takim przypadku nie wiadomo który pierwszy a który drugi.

np. tak sytuacja
2010 elektronika inż 2014 automatyka mgr + mechatronika mgr

Martainn napisał:
Tak, tak. Chodzi o studia II stopnia rozpoczęte po 1.10.2011. Stanowiska Pana jest takie, że studia I i II stopnia mają osobny limit i ukończenie II stopnia nie ma wpływu na limit I stopnia, a w związku z tym, że ten jest niewykorzystany to mogę studia I stopnia studiować w ramach pierwszego uprawnienia. Zresztą system Pol-on jak już pisałem dla takich studentów zgłasza podobny komunikat.
Czy tak samo jest nawet jeśli uzyskam tytuł magistra?

Martainn napisał:
Aha. I oczywiście jest słynny dopisek, że nie można tego traktować jako oficjalne stanowisko ministerstwa:-D:-D
Dziwne - ja nie otrzymałem takiego dopisku.
Pytałem przez system ePUAP.

Ja otrzymałem odpowiedź, że jeśli rozpocznę nowy I stopień w trakcie II stopnia, to będzie to pierwszy kierunek, ale jeśli już po uzyskaniu tytułu magistra, to będzie to drugi kierunek.

Mam dobrą wiadomość! :D
Właśnie otrzymałem odpowiedź na moje zażalenie do MNiSW:

(dodam na wstępie, że od tego roku rozpocząłem już studia na I stopniu, ale rozważam zrezygnowanie z nich i podjęcie nowych już po obronie)

Szanowny Panie,

w związku z dokonaniem ponownej interpretacji komunikatu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 4 lipca br. w sprawie odpłatności za drugi kierunek studiów stacjonarnych
w uczelni publicznej uprzejmie informuję, że studia stacjonarne drugiego stopnia, które podjął Pan w lutym 2012 r., nie powinny być brane pod uwagę w kontekście przepisów
o odpłatności za drugi kierunek studiów.

Studia stacjonarne pierwszego stopnia, które podjął Pan w roku akademickim
2013/14 w uczelni publicznej są Pana bezpłatnym kierunkiem studiów (pierwszym
w rozumieniu ustawy
Prawo o szkolnictwie wyższym dotyczących odpłatności drugi kierunek studiów).
W tej sytuacji powinien Pan wypełnić pierwszy punkt oświadczenia.
Jeżeli zrezygnuje Pan ze studiów na pierwszym kierunku studiów, a następnie ponownie podejmie Pan studia (na innym lub tym samym kierunku), stacjonarne w uczelni publicznej, otrzyma Pan limit punktów ECTS pomniejszony o wykorzystane już wcześniej punkty ECTS (jeśli zaliczył Pan jakieś zajęcia, na kierunku, z którego Pan rezygnuje). W tym przypadku powinien Pan wypełnić drugi punkt oświadczenia.
Student składa oświadczenie na każdym kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, na którym studiuje bez wnoszenia opłat, czyli odnośnie każdego kierunku wypełnia właściwą część oświadczenia.

Z poważaniem

Co więcej, odpowiedziała mi ta sama osoba, która wcześniej uważała, że uzyskanie tytułu magistra miałoby zmieniać postać rzeczy :)

Ostatnia edycja:
syriusz89 a czy w lutym 2012 nie wypełniałeś przypadkiem oświadczenia w punkcie pierwszym?

Powrót