Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tabelka z UW, niestety MNiSW nie odpowiedziało jeszcze na najważniejsze pytania, ale to już inna kwestia.
Ja mogę w tej chwili powiedzieć tylko tak: skoro uczelnia się zgadza, to studiuj bezpłatnie, jest mało prawdopodobne, żeby ktoś wytoczył sprawę Uczelni za to, że bez podstaw prawnych finansuje pieniędzmi publicznymi Twoje studia.

Pamiętać jednak należy, że interpretacje MNiSW podobnie jak interpretacje uczelni nie stanowią prawa. W razie postępowania sąd opierał się będzie na zapisach ustawy. Jak już wcześniej wspominałem przed pierwszymi wyrokami w tego typu sprawach bardzo trudno będzie prawnikom wypowiedzieć się precyzyjnie w tej kwestii.

Martainn interpretacja w kwestii o której wspominasz nie zawsze była taka, o czym powinieneś wiedzieć, ponieważ często się w tym wątku wypowiadasz.

Ostatnia edycja:
Tylko problem w tym, że nie wiem kogo słuchać.
Dostałam dwie sprzeczne interpretacje, jedna - niekorzystna, z działu nauczania (czyli te studia II stopnia płatne) i druga - korzystna, z dziekanatu (ani jedne ani drugie studia płatne, o czym podobno wyraźnie mówiono na szkoleniach).

A tu przed Świętami oświadczenia odnieść muszę... :)

Dziękuję niezmiernie za zainteresowanie i proszę o sugestie!

Na pierwszym szkoleniu organizowanym przez MNiSW byłem jeszcze przed wejściem ustawy i akurat w tej kwestii nie słyszałem NIGDY innej interpretacji ze strony MNiSW.

czyli Twoim zdaniem można ukończyć (np. po 2014 roku) studia 5-letnie (w ramach pierwszego uprawnienia), a potem 2-letnie uzupełniające też w ramach pierwszego uprawnienia?

Ostatnia edycja:
Wg mojej wczorajszej rozmowy ja np. mam również prawo do zrobienia sobie za darmo jeszcze studiów I stopnia (bo tamte z 2010 się nie liczą)...

Coś to wszystko mi się za piękne wydaje...

Na dzień dzisiejszy trudno powiedzieć coś więcej, niestety.

Dzień dobry,
Rozpocząłem naukę w 2009 - 2012 roku studia licencjackie z biotechnologii. Pozostała mi tylko obrona pracy. zamiast bronić się w czerwcu, broniłem się w grudniu. Oficjalnie byłem studentem i we wrześniu załatwiłem papiery o 2 kierunek też z biotechnologii tylko że inżynieryjne w innej miejscowości (czyli 2 kierunek zacząłem w 2012 roku) zostałem wpisany na 5 semestr obecnie jestem na 7 inżynieryjnym. W konsekwencji licencjat z biotechnologii i inżynier z biotechnologii. Chciałbym od nowego roku 2014 podjąć studia licencjackie z innego kierunku na UM. Teraz moje pytanie czy będę musiał płacić?? Pozdrawiam :tuptup:

Dodam,że 2 kierunek studiuję bezpłatnie.:confused:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Niestety koncepcja Działu Nauczania wzięła górę i studia II stopnia są dla mnie drugim kierunkiem.
Podobno taka jest teraz interpretacja. :(

Dziękuję za pomoc!

Może ktoś mi tutaj wytłumaczyć o co chodzi z tym systemem pol-on,weszłem na usoswb i tam w zakładce Pol-on patrze że pozostały limit do wykorzystania -60pkt co to oznacza.Chodzi mi oczywiście o drugi kierunek.Czy to mówi że nie mogę kontynuować tych studiów za darmo.

ktos121 napisał:
Może ktoś mi tutaj wytłumaczyć o co chodzi z tym systemem pol-on
Tu masz wszystkie informacje na ten temat: Strona główna - POL-on

ktos121 napisał:
weszłem na usoswb i tam w zakładce Pol-on
Ta zakadka nie przedstawia danych z systemu POL-on

Jeśli wiersz 'Pozostały limit do wykorzystania' pokazuje liczbę ujemną to oznacza, że uczelnia nie skonfigurowała jeszcze poprawnie uczelnianego systemu obsługi studiów. To pytanie do dziekanatu, a nie na forum prawne.

Witam!
Mam pytanie jak wszysycy o tą ustawę.
Teraz studiuje 5letnie studia magisterskie. Dostalam sie przed 30 wrzesnia 2012(dokladniej 26 wrzesnia 2012) w przyszlym roku chcialabym zrezygnowac na rzecz innego kierunku np. farmacje czy lekarski. Czy będę musiała płacić?

Odpowiedź ministerstwa:
Szanowna Pani,

z Pani maila wynika, że nie podjęła Pani żadnych studiów, na które została Pani przyjęta decyzją wydaną po 30 września 2012 r. W opisanej sytuacji studia stacjonarne, które planuje Pani podjąć w uczelni publicznej będą Pani bezpłatnym kierunkiem studiów (pierwszym w rozumieniu przepisów znowelizowanej ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym).

Napisałam drugi mail, bo nie byłam pewna:
Jeśli ze studiów stacjonarnych(przyjęta przed 30 września). Zużyje ok. 120 punktów ECTS i przeniosę się na lekarski to nic nie płacę? To dlaczego musiałam podpisywać umowę o nie płaceniu za stacjonarne studia otrzymaną od dziekanatu jeśli ustawa weszła później niż się dostałam? Serdecznie dziękuję za informacje.

Otrzymalam odpowiedź:
Studia, na które została Pani przyjęta decyzją wydaną do 30 września 2012 r., nie powinny być brane pod uwagę w kontekście przepisów o odpłatności za drugi kierunek studiów.

teraz to nic nie rozumiem. Wiele postów mówi, że nie będe płacić, ale potem tak, bo zużyję ECTS a potem pisze inaczej. Jak mam to rozumieć? I jeśli to ma byc mój pierwszy kierunek to moge studiować 2 jednocześnie?
Dziękuję za odpowiedź.

Czytaj uważniej posty. W ramach pierwszego uprawnienia do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej można dowolną ilość razy przenosić się między kierunkami. Tylko w takiej sytuacji może się okazać, że suma punktów z przedmiotów tak zaliczonych (a zaliczamy je w celu uzyskania dyplomu) przekroczy ustawowy limit. Wtedy za punkty ponad limit trzeba będzie zapłacić.

PS. Używanie określenia 'pierwszy kierunek' jest mylące, ponieważ może sugerować że np. matematyka i historia to rożne kierunki. Ostatnio zauważyłem też że używanie określenia 'pierwsze uprawnienie' jest również mylące, ponieważ sugeruje, że powinno być ono używane jako pierwsze, co nie jest prawdą. Można przecież najpierw studiować na zasadach takich jak dla trzeceigo i kolejnych kierunków (płatnie), a potem tak jak dla pierwszego (bezpłatnie).

Błagam o dopowiedz jak najszybszą,w roku 2012 rozpocząłem drugi kierunek studiów decyzja o przyjęciu zapadła przed 30.09.2012.Ale zmieniłem ten kierunek w trybie przeniesienia na inny w listopadzie c2012.Czy to będzie oznaczało że rozpocząłem kolejny kierunek studiów drugi po terminie 1.10.2012?I będę musiał płacić.Czy możliwe jest że teraz od stycznia będę musiał ponieść opłaty gdzie do tej pory była uczelnia?że nie wzywała mnie do opłat?Czuje się oszukany zostałem naliczony na dodatkowe koszta,tak musiałem by zapłacić za rok a teraz za 1,5 roku bo uczelnia nic mi nie mówiła że muszę płacić za drugi kierunek,jeszcze mnie nie wzywają ale czuję że lada chwila to zrobią.Co robić jak kogoś nie stać do poniesienia takich opłat.

A ja czuję się zdezorientowana całkowicie tym co pisze tutaj i tym co mówią mi na uczelni.

Pierwszy kierunek zaczęłam w 2009 i zakończyłam w 2012, licencjat. Rok przerwy, i w tym roku zaczęłam kolejny kierunek również na licencjacie. Idąc na te studia byłam pewna że są one bezpłatne, jednak w dziekanacie a potem u dziekana dowiedziałam, się że będę musiała za nie płacić. Napisałam pismo do dziekana w tej sprawie o konkretną odpowiedź i ostatnio zostałam poproszona o wypełnienie punktu 2 w oświadczeniu, mimo, ze miałam wypełniony pierwszy. To jak to w końcu jest? Mam płacić czy nie? Czuję się taka zagubiona, że szok.

Tobie też karzą płacić po prawie semestrze studiowania?to kiedy w końcu uczelnia dostaje pieniądze za studenta za pierwszy rok?

Ludzie,błagam odpowiedzcie mi na moje pytanie dotyczące opłat za drugi kierunek.W roku 2012 rozpocząłem drugi kierunek decyzja przed 30.09.2012.ale w listopadzie ten kierunek zmieniłem w trybie przeniesienia na inny na tej samej uczelni,i mam podpisano umowę że przyjęty zostałem w listopadzie 2012roku?Uczelnia jak do tej pory twierdziła że owe studia pozostają bezpłatne ale ja się boję że po jakimś czasie wyjdzie że będą płatne,zostanę na dodatkowe koszta poniesiony.Boje się tego systemu Pol-on na razie nic w nim nie piszę czy studia są bezpłatne czy płatne i boję się że któregoś dnia wejdę na usos i tam zobaczę że są płatne?Czy uczelnie może po takim czasie wezwać mnie do poniesienia opłat za drugi kierunek?Mamy już styczeń?Czy przypadkiem nie dostali już pieniędzy za studentów?Mam jeszcze drugie pytanie jeżeli zrezygnuje z tego kierunku to czy będę musiał ponieść opłaty jakieś?

@sailen Powinnaś oświadczyć prawdę. Punkt drugi oświadczenia wypełnia się w sytuacji kontynuowania studiów w ramach pierwszego uprawnienia, natomiast punkt pierwszy wypełnia się w sytuacji rozpoczynania studiów w ramach pierwszego uprawnienia.

@ktos121 Czy jesteś pewien, że w 2012 rozpocząłeś drugi kierunek (w rozumieniu nowej ustawy)? Przecież studia rozpoczęte w 2012 roku traktowane były jako pierwsze w rozumieniu ustawy. Nie można przenosić się w ramach drugiego uprawnienia do studiów bezpłatnych, to uprawnienie jest jednorazowe.

Czyli jak zmieniłem kierunek w trybie przeniesienia który rozpocząłem w roku 2012(to mój drugi kierunek studiów) czyli muszę za niego zapłacić?Uczelnie twierdziła przynajmniej jak do tej pory że studia moje są bezpłatne ale nie wiem.Rozpisze się w roku 2012 rozpocząłem kierunek Administracja przed 30.09.2012.następnie ten kierunek zmieniłem w trybie przeniesienia w listopadzie 2012 na Socjologię.Czy to oznacza że muszę płacić? za niego.Bardzo proszę o pomoc.Jak do tej pory nikt mnie nie wzywał do zapłaty.Czy to się może zmienić?

Proszę niech mi ktoś tutaj odpiszę.Co w takiej sytuacji powinienem zrobić?Uczelnia twierdziła tak studia pozostają bezpłatne?ale czy system Pol-on może wyłapać tą sprawę ?

Na stronie jednej uczelni znalazłem taki wpis:Zmiana kierunku studiów w trybie przeniesienia nie może być traktowana, jak „podjęcie” drugiego kierunku studiów. Niech mi ktoś błagam odpiszę czy za te studia które wyżej wymieniłem muszę płacić.Jak się o tym dowiem w jakim czasie?

Powrót