Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dołączam się do tego pytania. Moja przyjaciółka jest w takiej samej sytuacji i szukamy rozwiązania.

To czy należałoby płacić okazałoby się po I roku studiów. Byłyby to studia w ramach drugiego uprawnienia, a więc płatne w przypadku braku spełnienia warunków do otrzymania stypendium rektora dla najlepszych studentów, czyli znalezienia się w grupie do 10% najlepszych studentów danego kierunku studiów.

Wybaczcie, jeśli się powtarzam - przeczytałem temat pobieżnie, ale nadal nie znam odpowiedzi na moje pytanie. W roku 2013/14 zacząłem studia dzienne na uczelni publicznej. W następnym roku akademickim (14/15) chciałbym 'dołożyć' do tego inny kierunek, niezwiązany z obecnym na innej uczelni publicznej. Rozumiem, że dopiero po ukończeniu roku na tym nowym kierunku będę wiedział, czy muszę za niego płacić czy nie? Jeśli będę wśród 10% najlepszych studentów ze stypendium rektora, opłata mnie nie obowiązuje? Się porobiło... jeśli tak, to gdzie dokładnie mogę znaleźć informacje o kosztach studiowania tego konkretnego, dodatkowego kierunku? Pozdrawiam

Widać czytałeś bardzo pobieżnie, bo odpowiedź na 2 pierwsze pytania znajduje się w poście poprzedzającym Twój.
1. Tak.
2. Tak.
3. W cenniku Uczelni.

Bardzo nie podoba mi się pomysł z płatnym 2gim kierunkiem . Jeśli ktos da radę ciągnąć 2 kierunki to czemu nie ?

Dzie dobry,
moja sytuacja jest taka:
-otrzymuje rente rodzinna po zmarlym rodzicu, potrzebuje utrzymac ciglo studiow by jej nie stracic.
-2010-2013 ukonczylam licencjat
-jestem studentka stacjonarnych mgr na tej samej uczelni i chcialabym zezygnowac teraz na rzecz innej uczelni i innego kierunku mgr, otrzymalam dzis wiadomosc, ze dostalam sie w dodatkowej rekrutacji letniej na sem 2013/2014 i moge skladac papiery juz od pon.
CZY jeli zrezygnuje z dotychczasowych studiow (sesja sie jeszcze nie odbyla, rozpoczyna sie juz wkrotce, ale przed nia mialam dwa egzaminy do ktorych podeszlam, ze wzgledu na to, ze chcialam zachowac ciaglosc nauki i nie bylam pewna czy zdam na tyle dobrze egzamin, by si€ dostac, wiec nie ryzykowalam wczesniejsza rezygnacja)
CZY rezygnacja z dotychczasowych studiow i rozpoczecie innego kierunku beda wiazaly sie z poniesieniem oplat? Jesli tak to jakie to beda oplaty? Bardzo prosze o rade.

Słuchajcie mam takie pytanie czy można się rozliczyć ze szkoły prywatnej. Proszę pomożecie....

Witam, mam pytanie związane może nie z drugim kierunkiem studiów, ale też z naliczaniem punktów ECTS. Otóż moja sytuacja wygląda tak: w październiku tego roku rozpoczęłam studia, teraz jednak zdecydowałam się z nich zrezygnować i w przyszłym roku akademickim zacząć inne. Do tej pory zaliczyłam dwa przedmioty, sesja zaczyna się za tydzień. I tu moje pytanie: jeśli nie podejdę do sesji, ale też nie złożę rezygnacji i po prostu poczekam, aż mnie wyrzucą, to czy zostaną mi naliczone punkty ECTS za wszystkie przedmioty z tego semestru? Czy może tylko za te zaliczone? A jeśli złożę rezygnację, to czy 'wyzeruje' mi się konto ECTSów? Proszę o pomoc, bo niegdzie nie potrafię znaleźć odpowiedzi na to pytanie.

Dzień dobry, moja sytuacja jest następująca:
W roku akademickim 2012/2013 rozpocząłem studia stacjonarne, licencjackie na kierunku A. Zaliczyłem oba semestry, uzyskując 60 pkt. ECTS. W obecnym roku akademickim rozpocząłem równolegle drugie studia stacjonarne, licencjackie na kierunku B. Czy jeśli zrezygnuję teraz z kierunku A, nie zdobywając na nim żadnych punktów podczas sesji zimowej, będę musiał płacić za resztę lat studiowania na kierunku B? Czy będę musiał zapłacić tylko za te 30 punktów z kierunku A?
Będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedź.

Przed zadaniem pytania proponuję poczytać wcześniejsze posty.

Wiem, przeczytałem kilkadziesiąt stron tematu, ale nie znalazłem nikogo w takiej sytuacji jak ja. Będę naprawdę wdzięczny za odpowiedź.

Witajcie, chciałam się tylko upewnić czy dobrze rozumiem ustawę. W październiku 2012 rozpoczęłam studia na pielęgniarstwie, zaliczyłam pierwszy rok zużywając tym samym 60 ECTS. Po czym wzięłam urlop dziekański. Jeśli dostanę się na lekarski to od października 2014bym go zaczynała a oczywiście z pielęgniarstwa wcześniej zrezygnowała. Czy w związku z tym przyjdzie mi zapłacić za cały rok lekarskiego bo wykorzystałam 60 ECTSów na pielęgniarstwie czy tylko za semestr bo 30 pkt są jakby "gratis". I czy ewentualne zwolnienie z opłat - to liczyliby mi średnią jaką uzyskałam na 1 roku pielęgniarstwa czy jaką dopiero uzyskałabym na lekarskim? Zapewniam że czytałam uważnie wątek, dopytywałam w dziekanatach i wychodzi na to że dopłacić będę musiała za te brakujące punkty które wcześniej wykorzystałam studiując pielęgniarstwo. Będę wdzięczna jeśli ktoś mnie ostatecznie upewni jak to w końcu jest z tym płaceniem bo wiadomo że semestr na medycynie to jednak dosyć spore koszty a rok kosztuje tyle samo co płacą tzw. niestacjonarni czyli ponad 20 tys.

Opłata za drugi kierunek studiów

Witam,
wiem, że było wiele podobnych tematów, ale nic nie rozumiem z tej ustawy i ECTS'ów, za moich czasów tego nie było ;)

Moja dziewczyna ukończyła właśnie studia inżynierskie i chciałaby kontynuować studiowanie na poziomie magisterskim. Problem w tym, że kierunek, który chciałaby studiować może nie zostać utworzony (musi być odpowiednia liczba chętnych), więc chce awaryjnie złożyć papiery na innej uczelni.
Rekrutacja na awaryjnej uczelni kończy się wcześniej i chęć studiowania trzeba będzie wyrazić jeszcze przed złożeniem papierów na tej pierwszej uczelni.

Moje pytanie brzmi, czy jeśli dziewczyna dostanie się na obie uczelnie, może zrezygnować z awaryjnej uczelni, bez ponoszenia kosztów studiowania dwóch kierunków?

RE: Opłata za drugi kierunek studiów

Czy obie uczelnie są publiczne?

Tak

Oba kierunki dzienne?

Do momentu podpisania umowy może zrezygnować bez ponoszenia opłat.

Powrót