Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, przeczytałam już wiele postów, ale nie znalazłam konkretnej odpowiedzi na dręczący mnie problem. A chciałabym się upewnić na czym stoję. Przepraszam jeśli jednak taki wątek się pojawił a ja go przeoczyłam i zawracam komuś głowę.
W 2012r. rozpoczęłam studia, zaliczyłam pierwszy rok, a teraz (drugi rok) znajduję się na urlopie dziekańskim, czyli nie wykorzystuję punktów ECTS. W tym roku chcę zrezygnować ze studiów i rozpocząć inny kierunek. I teraz nie wiem czy będę za niego płacić? a jeśli tak to za rok, czy za dwa, a może za całość? Bardzo proszę o odpowiedź i z góry za nią dziękuję.

Witam, jestem tu nowa i nie bardzo rozeznaję się w forum. Przebrnęłam przez kilkadziesiąt stron tego wątku, jednak ciągle pojawiają się indywidualne przypadki. A nie mogę znaleźć informacji bardzo prostej.
Będę wdzięczną za szybką pomoc, gdyż mam jeszcze tylko 5 dni na rejstrację na studia II stopnia. Otóż:
w marcu 2010r skończyłam swoje pierwsze, jednolite studia magisterskie.
w październiku 2010r rozpoczęłam nowe studia I stopnia.
Czy teraz kontynuacja, moje studia II stopnia będą za darmo?

Z tego co zrozumiałam z jakiegoś komentarza, to powinny być za darmo i te i nawet następne, gdybym takie chciała podjąć. Bo teraźniejsze aż do uzystania stopnia mgr nie "konsumują" mi pkt ECTS.
Czy dobrze rozumiem?

witam ponownie.
Byłam dzisiaj w dziekanacie i Panie z dziekanatu powiedziały mi, że:
gdybym pierwsze studia robiła 2stopniowe to na pewno musiałbym teraz płacić za 2 stopień, mimo że pierwszy rozpoczęłam przed ustawą.
Ale nie wiedzą co ze mną zrobić w sytuacji gdy moje pierwsze studia były jednolite i tytuł magistra otrzymałam w 2010.
Pomocy.
Czy jeśli zarejestruję się na ten 2stopień i zrezygnuję przed sesją letnią, to nic mi się nie będzie "konsumować"?

Witajcie,

Ja swoje studia zacząłem w roku akademickim 2011/2012 na WUM'ie, gdzie rok akademicki zaczął się 26 września (zawsze początek roku jest w ostatni poniedziałek września)... I stąd moje pytanie, czy to znaczy, że mnie ustawa nie dotyczy, gdyż obowiązuje od 1 października?

Już stoczylem wiele dyskusji na ten temat i zdania są podzielone... :/

Byłbym bardzo wdzięczny za każdą poradę.

Pozdrawiam

Ustawa Ciebie dotyczy. Kwestia daty decyzji miała znaczenie w roku 2012/2013 gdzie takie osoby mogły podjąć w tym roku studia bezpłatnie, ale był to przepis przejściowy i w obecnym już nie obowiązuje.

Mam pytanie odnośnie opłat za drugi kierunek studiów,w roku 2012 rozpoczełem dwa kierunki studiów decyzja została wydana przed 30.09.2012.W tym jeden z nich zmieniłem na inny w listopadzie 2012 w trybie przeniesienia,czy to oznacza że muszę płacić za studia?Dodam że na tym kierunku który zmieniłem w usos w zakładce pol on piszę że studia są bezpłatne i że numer kierunku nie dotyczy.Czy słusznie?czy mogą to jeszcze zmienić i wtedy okaże się że będę musiał płacić za studia?było by to niesprawiedliwe gdyż zostałem naciągnięty na koszta.Bardzo bym prosił o odpowiedz

Mam pytanie odnośnie rezygnacji z drugiego kierunku studiów,czy jeżeli złoże rezygnację z drugiego kierunku studiów to czy będę musiał ponieść jakieś opłaty za studiowanie tam?Dodam że oba kierunki rozpocząłem przed 30.09.2012? Na pierwszym roku na drugim kierunku wykorzystałem 60 pkt ects na drugim jeszcze nic,czy będę musiał płacić za rezygnację?

Witam,
W najbliższych tygodniach uzyskam tytuł inżyniera na studiach dwustopniowych (3,5 roku inż.+1,5 roku mgr). Studia te rozpocząłem przed 2011. Nie zdążę jednak dostać się na drugi stopień, bo za późno złożyłem pracę. Tak więc co najmniej do października mam przerwę w studiowaniu. Kontynuować naukę na moim kierunku na rodzimej uczelni mogę dopiero od marca przyszłego roku. Zależy mi na tym aby na jesień mieć status studenta i pobierać stypendium socjalne.

Myślę nad tym, żeby:
A. od października zapisać się studia na sąsiedniej uczelni na takim samym kierunku, gdzie system jest 3 lata inż.+2 lata mgr a następnie zrezygnować i wrócić na rodzimą uczelnię na wiosnę.
B. tak jak w przypadku A tylko nie rezygnować z podjętych studiów, tytuł magistra uzyskam w tym samym terminie (czerwiec 2016)

Jakie opłaty poniosę w obu przypadkach? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Witam! Chciałabym się tylko upewnić czy dobrze intertuje powyższe posty i przepisy. Jeżeli studia licencjackie ukończyłam w 2009 roku, a magisterskie skończę w 2014 roku, to mogę podjąć bezpłatnie kolejne studia niezależnie czy będą one I czy II stopnia? Będę wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości.

Szkoda, że tych co już zaczęli, to nie będzie dotyczyć... :(

iwona2109 napisał:
Witam! Chciałabym się tylko upewnić czy dobrze intertuje powyższe posty i przepisy. Jeżeli studia licencjackie ukończyłam w 2009 roku, a magisterskie skończę w 2014 roku, to mogę podjąć bezpłatnie kolejne studia niezależnie czy będą one I czy II stopnia? Będę wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości.

A kiedy rozpoczęłaś te magisterskie?
Jeśli przed 1. października 2011, to tak.
Jeśli w roku 2012/2013 lub później, to chyba raczej nie.
Jeśli w roku 2011/2012, ale po 1. października 2011 (np. w lutym 2012), to nie wiadomo.

Co zrobić w sytuacji, gdy uczelnia nie respektuje stanowiska Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego?
Czy uczelnia ma takie prawo?

Czy można złożyć Oświadczenie o spełnianiu warunków do podjęcia/kontynuowania studiów bez wnoszenia opłat zgodnie z tym, co głosi Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, nawet jeśli dana uczelnia ma w tej sprawie inne zdanie?
Czy uczelnia może w takiej sytuacji - wbrew mojemu oświadczeniu - nałożyć na mnie odpłatność za studia lub "zużyć" moje jednorazowe uprawnienie do bezpłatnego podjęcia studiów na II kierunku?
Czy może mnie próbować w jakiś sposób pociągnąć do opłat lub odpowiedzialności prawnej, jeśli moje oświadczenie będzie niezgodne z interpretacjami danej uczelni, ale za to zgodne z interpretacjami MNiSW?

Od niedawna wszyscy dysponujemy mocniejszym dokumentem, rozstrzygającym wiele wątpliwości odnośnie odpłatności za drugi kierunek studiów - Odpłatność za drugi kierunek – PSRP WIKI

Pragnę zwrócić szczególną uwagę na odpowiedź MNiSW na drugi list. Pojawia się tam chociażby taki fragment:

1) Regulacje prawne dotyczące odpłatności za drugi kierunek dotyczą wyłącznie osób, które otrzymały decyzje o przyjęciu na studia po 30. września 2012 r. Bez znaczenia jest czy przed tą datę ukończyły studia, czy tez były studentami.
2) Vide pkt 1. Studenci, którzy rozpoczęli kształcenie w "starym" stanie prawnym (2011/2012), nie rozpoczęli kształcenia na "pierwszym kierunku". Rozpoczęli kształcenie na kierunku, który nie jest brany pod uwagę przy ewentualnym - w przyszłości - określaniu odpłatności za studia stacjonarne. Powyższe dotyczy również studentów, którzy otrzymali decyzje o przyjęciu na studia przed 30. września 2012 r.

W związku z powyższym:

1) Jest wrzesień 2012. Do tej pory ukończyłeś 1000 kierunków? Nie ma problemu - nie dość, że były bezpłatne, to jeszcze nie będą się liczyć przy sprawdzaniu odpłatności.
2) Składasz papiery na kolejne 1000 kierunków i uzyskujesz decyzje o przyjęciu przed 30. września 2012? One wszystkie nie dość, że będą bezpłatne, to jeszcze nie będą się liczyć przy sprawdzaniu odpłatności.
3) Jest wrzesień 2013. Zapisujesz się na kolejne, 2001 w Twoim życiu studia. W świetle ustawy jest to jednak Twój "pierwszy kierunek". Jest zatem bezpłatny. Niezależnie od tego, czy jest to I czy II stopień.
4) Jeśli był to I stopień, to możesz go kontynuować potem jeszcze na II stopniu. Dalej bezpłatnie.
5) Po tym wszystkim możesz jeszcze rozpocząć kolejny, 2002 kierunek - będzie on w świetle ustawy Twoim "drugim kierunkiem" i to czy będziesz płacić, będzie zależało od Twoich wyników w nauce.
6) 2003 i dalsze kierunki będą już płatne.

Dobrze rozumuję?
I słusznie się domyślam, że tytuły magistra lub równorzędne uzyskane na studiach, które się "nie liczą" przy sprawdzaniu odpłatności, nie mają znaczenia przy sformułowaniu, że student może kontynuować studia "aż do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego"?

Aha, i w związku z nowymi danymi, modyfikacja mojej wcześniejszej odpowiedzi:

syriusz89 napisał:
A kiedy rozpoczęłaś te magisterskie?
Jeśli przed 1. października 2011, to tak.
Jeśli w roku 2012/2013 lub później, to chyba raczej nie.
Jeśli w roku 2011/2012, ale po 1. października 2011 (np. w lutym 2012), to nie wiadomo.

Poprawka:

Jeśli przed 30. września 2012, to tak.
Jeśli później, to nie wiadomo, ale chyba dominują opinie, że nie.

Ostatnia edycja:
Mam pytanie dot. następującej sytuacji faktycznej:
Student rozpoczął studia I stopnia - licencjackie w semestrze 2011/2012, w tym roku je kończy. W semestrze 2014/2015 chciałby rozpocząć drugi kierunek na studiach I stopnia.
W związku z tym, czy musi za nie płacić od początku? Czy skoro wykorzystał dopiero 180pkt ECTS i z tego co rozumiem zostało mu jeszcze do wykorzystywania 120pkt ECTS, to może przez pierwsze dwa lata nie płacić?

Gagushka napisał:
Mam pytanie dot. następującej sytuacji faktycznej:
Student rozpoczął studia I stopnia - licencjackie w semestrze 2011/2012, w tym roku je kończy. W semestrze 2014/2015 chciałby rozpocząć drugi kierunek na studiach I stopnia.
W związku z tym, czy musi za nie płacić od początku? Czy skoro wykorzystał dopiero 180pkt ECTS i z tego co rozumiem zostało mu jeszcze do wykorzystywania 120pkt ECTS, to może przez pierwsze dwa lata nie płacić?

Studia rozpoczęte w roku 2011/2012 (data decyzji o przyjęciu przed 30. września 2012) nie zużyły żadnych punktów ECTS.
Studia rozpoczęte w roku 2014/2015 będą zatem jego pierwszym kierunkiem studiów w świetle ustawy. Nie musi zatem w ogóle płacić.

Bardzo Ci dziękuje.
Mogłabym Cię jeszcze prosić o wkazanie gdzie w ustawie jest o tym napisane?

Witam serdecznie!
Jestem teraz na trzecim roku studiów licencjackich na UJ-cie.Chciałam zapytać czy jeżeli nie chcę kontynuować tego kierunku na studiach magisterskich,a chciałabym rozpocząć nowe studia licencjackie na innej uczelni to czy musiałby one być płatne?

Powrót