Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
klaudyna107 napisał:
Witam serdecznie!
Jestem teraz na trzecim roku studiów licencjackich na UJ-cie.Chciałam zapytać czy jeżeli nie chcę kontynuować tego kierunku na studiach magisterskich,a chciałabym rozpocząć nowe studia licencjackie na innej uczelni to czy musiałby one być płatne?
A kiedy rozpoczęłaś obecne studia? Czy są to jedyne studia, jakie masz na koncie? Jeśli tak i zaczęłaś je przed 30. września 2012 roku, to nie są one brane pod uwagę w kontekście przepisów o odpłatności.

Dziękuję bardzo za odpowiedź i to za tak szybką!
Zaczęłam je w październiku 2011 roku i skończę je teraz w 2014 roku.Tak to są moje jedyne studia. A to w takim razie mogłabym kontynuować te obecne studia na studiach magisterskich i do tego wziąć drugi kierunek na innej uczelni bezpłatnie? Pytam tak tylko z ciekawości,ponieważ i tak nie mam zamiaru iść na magisterkę. Myślałam najpierw,że byłoby to na zasadzie otrzymania na innym kierunku tych 120 punktów niewykorzystanych na magisterkę,ale w takim razie bardzo się cieszę,że tak to wygląda :):)

Witam :) W 2010/11 zacząłem studia licencjackie A, 2011/2012 zacząłem licencjackie B. W 2013/2014 rozpocząłem magisterskie A (darmowe, jako kontynuacja). I teraz:
- czy za nowe studia C rozpoczęta 2014/14 będę płacił?
- czy będę płacił za kontynuację magisterskich B?

Czy studia I i II stopnia są rozpatrywane w kontekście przepisów o odpłatności osobno?

Czyli czy można równolegle bez opłat studiować na I i na II stopniu, skoro są to osobne poziomy kształcenia? Czy też może jedne z tych studiów są wówczas traktowane jak drugi kierunek?

W ustawie mamy taki zapis:

Uczelnia publiczna może pobierać opłaty za świadczone usługi edukacyjne związane z:
[...]
1a) kształceniem studentów na studiach stacjonarnych, jeżeli są to ich studia na drugim lub kolejnym kierunku studiów w formie stacjonarnej;
[...]
1a. Do studentów studiów stacjonarnych, o których mowa w ust. 1 pkt 1a, nie zalicza
się:
1) studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego;
[...]

Nie jestem jednak na 100% pewien, jak ten przepis w podanej przeze mnie sytuacji zaaplikować.

Witam,

chciałbym się upewnić jak wygląda sytuacja:

Rozpocząłem studia od 2010 na I stopniu, od 2013 kontynuuję je na II stopniu. Od 2011 studiowałem II kierunek (tylko 2 lata). Teraz chciałbym rozpocząć nowy kierunek na I stopniu. Czy w takim razie będę musiał płacić? Zastanawiam się nad tym co wspominacie post wyżej:
1a. Do studentów studiów stacjonarnych, o których mowa w ust. 1 pkt 1a, nie zalicza
się:
1) studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego

Proszę o odpowiedź.

mati19911 napisał:
Witam,

chciałbym się upewnić jak wygląda sytuacja:

Rozpocząłem studia od 2010 na I stopniu, od 2013 kontynuuję je na II stopniu. Od 2011 studiowałem II kierunek (tylko 2 lata). Teraz chciałbym rozpocząć nowy kierunek na I stopniu. Czy w takim razie będę musiał płacić? Zastanawiam się nad tym co wspominacie post wyżej:
się:
1) studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego

Proszę o odpowiedź.

Twoje pytanie właściwie sprowadza się do mojego: czy studia I i II stopnia rozpatrywane są osobno (nie wpływają nawzajem na odpłatność). Zatem +1.

Dobry wieczór,

wie ktoś może co z płatnościami za II kierunek jeśli zrezygnuję z I kierunku studiów?
Co się wtedy dzieje?

Można zmienić oświadczenie i II staje się I. Należy jednak odliczyć punkty zdobyte na pierwotnym I i zapłacić za ewentualną nadwyżkę poza limitem.

Cześć, przeszukałem forum, ale nie natknąłem się na jednoznaczną odpowiedź dot. mojego problemu.
W czerwcu 2013 r ukończyłem studia rozpoczęte na starych zasadach, we wrześniu podjąłem studia 2 stopnia nie będące kontynuacja tych pierwszych, więc liczą się one jako mój pierwszy bezpłatny kierunek. Jednak moja sytuacja życiowa na tyle się zmieniła że nie podszedłem w tym roku do sesji na tych studiach, więc nie wykorzystałem żadnych ECTS a od października 2014 chciałbym rozpocząć studia 2 stopnia na zupełnie innym kierunku. Czy jeśli zrezygnuje z tych obecnych, to będę coś płacił za te kolejne?
Będę wdzięczny a rady bo już się zakrecilem.

A jak wygląda w takim wypadku kwestia ubezpieczenia zdrowotnego? Wiem że wygasa ono w dniu rezygnacji ze studiów, więc wolałbym zgłosić rezygnację we wrześniu, z tym ze wtedy przez chwile bym miał 2 kierunki. Czy po wykreśleniu z listy studentów tego pierwszego kierunku automatycznie ten nowy zrobi się pierwszym? Czy muszę coś gdzieś zgłaszać?

Wypełniasz oświadczenie podczas rekrutacji. Wypełniasz pkt. 2 i wpisujesz 0.
Co do ubezpieczenia to nie wiem.

Witajcie !
Mam takie pytanie.
Skończyłam studia dzienne prywatne 3 lata licencjata. Po licencjacie poszłam dziennie na publiczny uniwerek na 2 letnie mgr. Mgr skończyłam w czerwcu 2013 roku.
Czy mam czyste konto i mogę zrobić bezpłatnie jeszcze 5 lat czy tylko 3 lata licencjata?
Dziennie skończyłam tylko dwa lata i zaczełam je we wrześniu 2011.

Hej mam pytanie odnośnie płatności:
rozpoczęłam studia stacjonarne licencjackie, I st. w październiku 2011 i skończę je w tym roku w czerwcu.
Chciałabym podjąć nowe studia stacjonarne licencjackie I st. Czy w tym przypadku będę musiała płacić za drugi kierunek?

A jeśli dodatkowo w tej sytuacji poszłabym dodatkowo na stacjonarne magisterskie II st, czy opłata takze byłaby pobierana?

Witam,mam pytanie otóż studiuje dwa kierunki studiów rozpoczęte przed 30.09.2012. i chciałbym zrezygnować z drugiego kierunku studiów,(jak zawał tak zawał)bo ostatnio przeczytałem że, mogę się mylić jakby co proszę mnie poprawić że przed tą datą kierunki które rozpocząłem nie liczą się i nie mają przypisanego numeru kierunku pierwszy czy drugi, czy to prawda?zużyłem w tym semestrze 30 pkt ects czy uczelnia może żądać opłat za zużyte pkt ects?boje się zanieść podanie o rezygnację.Proszę o odpowiedź.

zeldka napisał:
Hej mam pytanie odnośnie płatności:
rozpoczęłam studia stacjonarne licencjackie, I st. w październiku 2011 i skończę je w tym roku w czerwcu.
Chciałabym podjąć nowe studia stacjonarne licencjackie I st. Czy w tym przypadku będę musiała płacić za drugi kierunek?

A jeśli dodatkowo w tej sytuacji poszłabym dodatkowo na stacjonarne magisterskie II st, czy opłata takze byłaby pobierana?

Wydaje mi się, że już sporo o tym było. Wszystko jest w ustawie :)
Jak dobrze pamiętam za studia II stopnia nie płacisz, ale już za drugie I stopnia musisz :). Ostatni bezpłatny drugi kierunek był w roku akademickim 2012/2013 i tylko jeśli były to studia od października.

Zajrzałem do ustawy.
Proszę aby ktoś znający się na prawie to zweryfikował.
Dz. U. z 2012 poz. 572
Dział IV. Studia i studenci
Rozdział 1. Organizacja studiów
art. 107a
Punkt 3. :
"Student lub absolwent pierwszego kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej ma prawo podjąć studia na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat."

Czy to oznacza, że jako student studiów stacjonarnych , rozpoczynający studia w 2010 roku, mam prawo do studiów na drugim kierunku bez wnoszenia opłat. - Tak przynajmniej rozumiem treść tego punktu.

Chyba chodziło o art. 170a. Jeśli tak, to ust. 3 trzeba czytać razem z ust. 4. Podjąć studia można, ale aby je kontynuować bez wnoszenia opłat należy spełnić pewne warunki.

Hej, mam takie pytanie:
w latach 2006-2011 studiowałem na stacjonarnych jednolitych studiach magisterskich, obronę miałem w lipcu 2011. Czy jeśli w tym roku rozpocznę stacjonarne 6-letnie studia medyczne to będą one traktowane jako mój pierwszy kierunek (tak jakby te wcześniejsze 5-letnie się w ogóle nie liczyły) i w związku z tym czy będą one całkowicie bezpłatne bez konieczności bycia w 10 % najlepszych studentów. Proszę o odpowiedz.

Powrót