płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale przecież to w ustawie wszystko jest napisane. Darmowe masz:
180 pkt w przypadków licencjata
210 pkt w przypadku inżynierskich
300 pkt w przypadku magisterskich (kontynuacja licencjata 120 pkt)
+ 30 punktów na przedmioty dodatkowe za free.
NIE DOTYCZY to studentów studiów niestacjonarnych. O czym również mówi ustawa i rozporządzenia. Przy generowaniu danych do systemu POL-on dla studiów niestacjonarnych nie importuje się limitu punktów ECTS bo ich to NIE DOTYCZY.
To wszystko jest proste jak drut, dopóki nie zadzwoni się do jakiegoś gamonia z ministerstwa. Ustawa jest pełna błędów i niedomówień. (Choćby umowy dla studiów stacjonarnych, które nie płacą za studia są głupotą) W ministerstwie nie potrafią tego wytłumaczyć i mówią żeby się nie wgłębiać tylko brać to dosłownie.
A art. 26 z ustawy o zmianie ustawy mówi, że przepis ten wchodzi w życie z dniem 1 października 2012. I dopiero wtedy będzie obowiązywał. Wszyscy którzy rozpoczęli w tym roku akademickim kontynuują studia wg. starych zasad. Tak mówił facet z ministerstwa na szkoleniu na które się wkręciłem.
Bo tak wprost stwierdza ustawa.
PS. Uczelnia MOŻE ale nie musi wprowadzić odpłatności za drugi kierunek. O tym decyduje Senat uczelni.

Ostatnia edycja:
Dzięki light21011 za odpowiedź...
czyli w roku akademickim 2011/2012 można bezpłatnie rozpocząć kolejny kierunek studiów bez względu na to czy coś się jeszcze studiuje?
I jeszcze jedno, to Senat uczelni może wbrew tej ustawie wnieść odpłatności za drugi kierunek studiów np. od dnia 01.01.2012?

Tak możesz zacząć i 10 kierunków za darmo. Uczelnia może ale nie musi. Ustawa zakłada odpłatności sama w sobie a uczelnia się dopasowuje do rozporządzenia.

Witam,
Chociaż to mój pierwszy post śledzę ten temat od dawna, ale nie natrafiłem na sytuację taką jak moja, może z gapiostwa i nieuwagi, wtedy z góry przepraszam. Ale przechodząc do sedna. Otóż aktualnie jestem na II roku dziennych studiów licencjackich i od kolejnego roku akademickiego tj. 12/13 chciałbym rozpocząć drugie dzienne studia licencjackie. Pytanie podstawowe czy będę musiał za nie płacić? Spotkałem się z opinią, ale nie jestem co do niej przekonany, że nie, ponieważ zacząłem w studiować przed obowiązywaniem ustawy, a jej modyfikacja dotycząca odpłatności będzie obowiązywać osoby, które rozpoczęły studia w roku 11/12.
Jeśli jednak drugi kierunek byłby odpłatny, to czy gdybym zdecydował się przenieść na ostatni rok moich aktualnych studiów licencjackich na studia zaoczne, to czy wtedy nowo rozpoczęty kierunek w roku 12/13 będzie darmowy?
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam ;)

Witam, nadal czekam na odpowiedź na pytanie "czy osoby, które rozpoczęły studia przed wejściem ustawy i kończą je w roku akademickim 2011/2012, mogą podjąć od roku akademickiego 2012/2013 bezpłatne studia stacjonarne?". Pytanie padło już wcześniej w podsumowaniu pytań przez użytkownika lupaw. Przed tym jak trafiłam na forum napisałam pytanie do ministerstwa ale jeszcze nie dostałam odpowiedzi. Będę wdzięczna za informacje

kuion: niestety odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie (wbrew temu co twierdzi lupaw) brzmi tak, że będziesz musiał płacić za drugi kierunek. Nieważne, że rozpocząłeś studia przed wejściem w życia ustawy. Wiem, że to niedorzeczne, ale ustawa mówi, że drugi kierunek studiowany jednocześnie jest i tak płatny i punkty ECTS nie mają nic do rzeczy. Jeżeli byś zrezygnował z pierwszego kierunku to wówczas drugi od 2012/2013 byłby darmowy. (co do przypadku przeniesienie na zaoczne to niestety nie wiem i też jestem ciekaw).
Podobno prawo nie działa wstecz, niestety to bujda. Miejmy nadzieję, że TK coś zdziała i albo wycofają tą żenadę, albo chociaż wprowadzą poprawki, dla tych co już coś studiują/studiowali. Bo rozumiem, jakby to było jasne w chwili rozpoczęcia studiów...

qazqu - ciekawe rzeczy wypisujesz. Czyż byś był mądrzejszy od ministerstwa? Cytat ze stron ministerstwa:

Jestem studentką studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, które rozpoczęłam w roku akademickim 2010/2011. Jeżeli rozpocznę nowe studia stacjonarne w uczelni publicznej w roku akademickim 2012/2013 to czy będą to studia, do których stosuje się przepisy dotyczące odpłatności za studia na drugim kierunku studiów?
W związku z tym, że ustawa wchodzi w życie 1 października 2011 r. osoby, które ukończyły studia pierwszego stopnia, studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie przed 1 października 2011 r. lub kontynuują w roku akademickim 2011/12 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. mają również prawo do podjęcia studiów stacjonarnych w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych bez wnoszenia opłat. Studia te w rozumieniu ustawy będą ich pierwszym kierunkiem.

Lenistwo i głupota - zwłaszcza, że jeden post wyżej niż Twoja wypowiedź masz podany link do tej informacji. Żenada...

Może ministerstwo ma rozdwojenie jaźni, bo mi dzisiaj napisało coś zupełnie innego:

Witam. Mam pewną wątpliwość. Zaczęłam studia w roku akademickim
2010/2011. Czy dobrze rozumiem, że mogę za darmo skończyć te studia
(5-letnie jednolite) i oprócz tego studiować na dziennych studiach za
darmo kolejne 6 lat?

Szanowna Pani,
Zgodnie z treścią art. 29 ust.2 pkt 1 ustawy z dnia 18 marca 2011 r. o
zmianie ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym....., zwolnieni z opłat za
studiowanie drugiego kierunku na studiach stacjonarnych w uczelni
publicznej są studenci, o ile zostali przyjęci na studia przed 1
października 2011 r. oraz w roku akademickim 2011/2012, a drugi (kolejny)
kierunek studiów podjęli najpóźniej do końca roku akademickiego
2011/2012. Zwolnienie z opłat zachowuje ważność do końca okresu
studiów przewidzianego ich planem i programem (nie obejmie zatem tych
studentów, którzy przekroczą tę granicę).
Z poważaniem
Barbara Wierzbicka
Departament Nadzoru i Organizacji Szkolnictwa Wyższego
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Ależ w pełni poprawna odpowiedź, zgodna z tym co jest napisane na stronach ministerstwa i co wcześniej pisałem. Ja to rozumiem tak:

-zwolnieni z opłat za studiowanie drugiego kierunku na studiach stacjonarnych w uczelni
publicznej są studenci, o ile zostali przyjęci na studia przed 1 października 2011 r
- czyli wszyscy, którzy rozpoczęli studia przed październikiem 2011 i albo je ukończyli, albo kontynuują mogą podejmować drugi kierunek w latach następnych bezpłatnie.

-oraz w roku akademickim 2011/2012, a drugi (kolejny)
kierunek studiów podjęli najpóźniej do końca roku akademickiego
2011/2012.

- czyli nie płacą również osoby, które podjęły jako pierwszy kierunek studia w tym roku akademickim - i podjęły studia na drugim kierunku również w tym roku - to wynika wprost z ustawy.

Nie widzę żadnej sprzeczności. Fakt napisane trochę bez wyczucia - trzeba to przeczytać kilka razy...

a to?

(...)mają również prawo do podjęcia studiów stacjonarnych w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych bez wnoszenia opłat. Studia te w rozumieniu ustawy będą ich pierwszym kierunkiem.

A ten cytat mówi, iż osoby, które rozpoczęły studia przed wejściem ustawy, mogą podjąć studia za darmo również od przyszłego roku - bo w tym roku ustawa zezwala na podjęcie kolejnych kierunków każdemu na starych zasadach. Czyli:

- osoby, które ukończyły studia, rozpoczęły studia przed 2011 rokiem studiują za darmo i mają prawo do podjęcia drugiego kierunku również za darmo od tego roku i lat następnych.

- osoby, które podjęły jako pierwszy kierunek w tym roku, mogą również w tym roku podejmować kolejne studia bez opłat.

- osoby, które podjęły studia na pierwszym kierunku w tym roku - i mają zamiar podjąć kolejny kierunek w roku przyszłym - muszą już płacić za drugi kierunek. Ewentualnie będą zwolnieni z opłat gdy spełnią warunki dla stypendium rektora.

Czyli w skrócie jako pierwszy kierunek liczą się tylko studia podjęte od tego roku akademickiego - 2011/2012. Studia rozpoczęte przed tym rokiem - przed wejściem ustawy - nie liczą się.

Ostatnia edycja:
Hej!

Jestem tu po raz pierwszy! Jak dla mnie te odpowiedzi z Ministerstwa naprawdę są dwuznaczne i świadczą o tym, iż osoba je pisząca jakby była nie pewna tego co pisze.
Moja sytuacja jest taka, w tym roku w maju 2011 skończyłem 3 letnie studia w systemie stacjonarnym, teraz nie potrzebnie w roku akademickim 2011/2012 zaczęłem 2 letnie studia mgr uzupełniające w systemie stacjonarnym, a marzy mi się od przyszłego roku akademickiego dzienna stomatologia! Więc wiem, powołując się na to wszystko co tu było pisane, chcąc studiować za darmo muszę zrezygnować z tej 2 letniej magisterki,więc jak zrezygnuję nic nie zaliczając na tych studiach, bo te ECTS zaczynają sie zjadać z chwilą zaliczenia przedmiotu/semestru. I mam do Was dwa pytania podajcie emial gdzie zwracacie się z zapytaniem do tego Ministerstwa, oraz drugie pytanie co byście zrobili na moim miejscu, wiadomo legitka, prawa studenckie się przydają, a uczelnia już do 2 grudnia domaga się podpisania jakiegoś oświadczenia, że to jest pierwszy mój bezpłatny kierunek! więc lepiej abym już teraz poszedł i im podziękował, czy raczej poczekac do marca a i tak wtedy mnie wyrzucą, gdyż nic na nich nie zaliczę;):confused:i jak to się odnosi do możliwości bezpłatnego studiowania za rok;)nie wiem co mam robić?są osoby w tej samej sytuacji....
Pozdr
Marcin

Z niczego nie musisz rezygnować. Studia magisterskie są kontynuacją studiów stopnia pierwszego, rozpoczętych przed wejściem ustawy. A więc masz prawo do podjęcia studiów w systemie stacjonarnym za darmo. To moja opinia, ale jak chcesz się dowiedzieć u źródła to link z formularzem do zadawania pytań jest na poprzedniej stronie - po wejściu na stronę formularz znajdziesz poniżej pytań i odpowiedzi.

I jeszcze jedno - z tego co wyczytałem to limit punktów wynosi dla studiów 5-letnich 330pkt a dla 6-letnich 390pkt - a nie jak ktoś pisał 360 punktów. Każdy rok 60 punktów + 30 na zmianę kierunku.

Lupaw, dzięki za odpowiedz;) Marzę o stomatologii!!ale wiesz , pisałem do tej Pani z Ministerstwa, odpisała iż muszę zrezygnować z mgr 2letniej, wtedy zostanę uznany za absolwenta który skończył studia przed 1 pazdz. 2011roku, i napisałem znowu czy muszę sam rezygnować, czy poprostu będzie to samo jak sam zrezygnuję, czy jak w marcu mnie wykreślą. zaczołem już powtarzać chemię i biologię by zdawać w tym roku, tylko nie wiem jak postąpić z tą feralną magisterką;(wogóle mnie te studia nie interesują strata czasu,ale jak pisałem do marca status studenta by się przydał sam dla siebie

No cóż - jak tak napisali Tobie z ministerstwa - to lepiej ich słuchać niż mnie. To była moja interpretacja - mogła być mylna. Coś tam było chyba na wątku o kontynuowaniu na studiach drugiego stopnia - ale się tym nie interesowałem zbytnio - jak masz czas to poszukaj. Choć w sumie to bym, wierzył bardziej odpowiedzi z ministerstwa. Kurcze, ale z drugiej strony to niesprawiedliwe... Dla pewności zapytaj w ministerstwie jeszcze raz :) Może odpowie kto inny. Zadzwoń - jak sami nie wpadną na pomysł, żeby dać odpowiedzi na wszystkie możliwe pytania to trzeba ich nękać - za coś w końcu biorą pieniądze.

Lupaw, wiesz wiem, z tym to lipa, i obawiam, się nie chcę się wypowiadać za ministerstwo,ale jak ktoś kończy studia np za rok, to już nie będzie miał prawa do bezpłatnych studiów! A gdzie sądzisz najlepiej napisać, masz gdzieś pod ręką linka gdzie do nich napisać?całe forum teraz przeglądac, teraz się zejdzie...;( Domniewam Ty także pewnie chesz podjąć drugi kierunek?

Witam! Dowiedziałam się w Ministerstwie iż tylko osoby, które w latach poprzednich i w tym roku akademickim podjęły drugi kierunek studiów mogą studiować bezpłatnie drugi kierunek. Natomiast od przyszłego roku akademickiego każdy bez względu na to, kiedy rozpoczął studia, będzie musiał płacić za drugi kierunek studiów.

Pozdrawiam.

to w Ministerstwie źle Cię poinformowali, bo jeśli pierwszy kierunek został rozpoczęty przed tym rokiem akademickim, przysługuje w przyszłości możliwość studiowania kolejnego za darmo. Jest to informacja pewna na 100% i nie warto już w tej kwestii się spierać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót