płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A co w przypadku jeśli rozpoczęłam studia w roku 2011/2012, jeśli w roku 2013/2014 (czyli jeszcze nie teraz, ale za rok) chciałabym podjąć inny kierunek studiów i zrezygnować z aktualnego, czy wtedy musiałabym płacić za nowy kierunek?

Witam, a ja mam takie pytanko. Obecnie studiuję na 2 roku studia stacjonarne dzienne. Rozumiem , że jak wezmę teraz jeszcze jeden kierunek i przyjmą mnie przed 30 września to nie będę musiał płacić? Dodatkowo mam takie pytanie za rok będę kończył mój pierwszy kierunek (licencjat) ale chciałbym go kontynuować na magisterce równocześnie z kierunkiem który wezmę sobie dodatkowo teraz. Czy w obecnej sytuacji będę musiał płacić za kierunek magisterski?

Bielo7 napisał:
Witam, a ja mam takie pytanko. Obecnie studiuję na 2 roku studia stacjonarne dzienne. Rozumiem , że jak wezmę teraz jeszcze jeden kierunek i przyjmą mnie przed 30 września to nie będę musiał płacić? Dodatkowo mam takie pytanie za rok będę kończył mój pierwszy kierunek (licencjat) ale chciałbym go kontynuować na magisterce równocześnie z kierunkiem który wezmę sobie dodatkowo teraz. Czy w obecnej sytuacji będę musiał płacić za kierunek magisterski?

Podpinam się po pytanie. Jestem obecnie na 6 semestrze studiów inż., chciałabym podjąć w tegorocznej rekrutacji naukę na drugim kierunku I stopnia również studiów inżynierskich, za które z tego co rozumiem nie będę płaciła, jednak po ukończeniu mojego pierwszego kierunku(za pół roku) będę chciała kontynuować ten sam kierunek na studiach magisterskich- II stopnia. Czy w związku z tym będę musiała płacić za studia II stopnia, czy też uznawane będą za "kontynuację" studiów, które rozpoczęłam w 2009 roku? Będę równolegle na dwóch kierunkach jednak innego stopnia- inżynierskich i magisterskich.

Ostatnia edycja:
a jesli ktos skonczył studia i chce isc na drugi kierunek to czy takie studia są płatne?? czy tylko chodzi o rownolegle studiowanie na 2 kierunkach.

Są płatne. Każde kolejne studia nie ważne czy równoległe czy 10 lat później są płatne.

Żadne studia dzienne na drugim kierunku nie są płatne o ile zaliczasz się do grona 10% najlepszych studentów i dostajesz stypendium :)
Jak chcesz iść na drugi kierunek to idź śmiało, ale będziesz się musiał dużo uczyć, by być jednym z najlepszych.

Teraz nie będzie wiecznych studentów, którzy studiują na 2 czy 3 kierunkach i wszędzie ledwo wiążą koniec z końcem.
Wiadomo, niektórych nowa ustawa będzie krzywdziła, ale przyszli studenci na pewno cieszą się, że coś takiego weszło w życie.

Ostatnia edycja:
Martainn napisał:
Są płatne. Każde kolejne studia nie ważne czy równoległe czy 10 lat później są płatne.

No i czego wprowadzasz w błąd? W najbliższej rekrutacji drugi kierunek jest ostatni raz bezpłatny.

Dobry wieczór, witam wszystkich zainteresowanych tematem.

Zarejestrowałem się na forum, ponieważ trapi mnie pewien problem. Mam nadzieję, że mi to wszystko rozjaśnicie. Z ustawą jestem jako tako zapoznany (niestety nie posiadam wykształcenia prawniczego, które pozwalałoby mi na pewną samodzielną interpretację). Moja sytuacja wygląda tak:
Maturę napisałem w roku 2010. Obecnie studiuję na studiach stacjonarnych, licencjackich, jestem na czwartym semestrze. Nie jestem szczególnie zadowolony z tych studiów, jednak zdecydowałem się ich nie przerywać z przyczyn, o których nie będę się rozpisywał. ;)
Z tego, co mi wiadomo, kontynuowanie studiów, tj. "magisterka" po zakończeniu licencjatu byłaby dla mnie nieodpłatna. Ze względu na brak satysfakcji z tych studiów zacząłem się jednak poważnie zastanawiać nad sensem uczęszczania na te studia magisterskie.
Chciałbym w przyszłym roku, w maju 2013, poprawić maturę i dostać się na studia inżynierskie. I tutaj pojawia się standardowe pytanie tego tematu: czy będą to dla mnie studia płatne czy bezpłatne?

No i czego wprowadzasz w błąd? W najbliższej rekrutacji drugi kierunek jest ostatni raz bezpłatny.
I tak i nie. Wiele uczelni prowadzi nabór na semestr zimowy i letni. I tak studentów przyjętych na semestr zimowy zapis ten nie będzie dotyczył, ale studentów przyjętych na semestr letni, czyli w lutym 2013 będzie już dotyczył. Podobnie. Jeśli decyzja o przyjęciu zostanie wydana w październiku 2012 roku, a część uczelni ma jeszcze dodatkowe rekrutacje, to zgodnie z przepisem ten student również podlega już przepisom bo został przyjęty w roku akademickim 2012/2013, a nie w roku akademickim 2011/2012 jak studenci przyjęci w okresie lipiec-wrzesień.

Będzie dotyczył w tym sensie, że to będzie ich pierwszy kierunek studiów, a dla tych przyjętych wcześniej nadal stare zasady.

ydokdom napisał:
Dobry wieczór, witam wszystkich zainteresowanych tematem.

Zarejestrowałem się na forum, ponieważ trapi mnie pewien problem. Mam nadzieję, że mi to wszystko rozjaśnicie. Z ustawą jestem jako tako zapoznany (niestety nie posiadam wykształcenia prawniczego, które pozwalałoby mi na pewną samodzielną interpretację). Moja sytuacja wygląda tak:
Maturę napisałem w roku 2010. Obecnie studiuję na studiach stacjonarnych, licencjackich, jestem na czwartym semestrze. Nie jestem szczególnie zadowolony z tych studiów, jednak zdecydowałem się ich nie przerywać z przyczyn, o których nie będę się rozpisywał. ;)
Z tego, co mi wiadomo, kontynuowanie studiów, tj. "magisterka" po zakończeniu licencjatu byłaby dla mnie nieodpłatna. Ze względu na brak satysfakcji z tych studiów zacząłem się jednak poważnie zastanawiać nad sensem uczęszczania na te studia magisterskie.
Chciałbym w przyszłym roku, w maju 2013, poprawić maturę i dostać się na studia inżynierskie. I tutaj pojawia się standardowe pytanie tego tematu: czy będą to dla mnie studia płatne czy bezpłatne?

Niestety ale z tego co mi wiadomo to będzie trzeba płacić. Absolwenci będą musieli uiszczać opłaty za następne kierunki.

Bielo7 napisał:
Niestety ale z tego co mi wiadomo to będzie trzeba płacić. Absolwenci będą musieli uiszczać opłaty za następne kierunki.

skąd masz takie informacje, że absolwenci też bedą musieli płacić?
a to nie ejst tak że absolwenci, którzy ukończyli już jakiś kierunek studiów przed 01.10.2011 i osoby przyjęte na studia prze 2011 nie bedą musieli płacić?

dodatkowo mam pytanie, czemu własciwie są podpisywane umowy z studentami którzy równiez kontnuują naukę rozpoczęta przed 2011 rokiem

tekst z strony ministerstwa

Uczelnia powinna zawierać umowy w formie pisemnej ze wszystkimi studentami rozpoczynającymi studia od 1. października 2011 roku i wskazane jest również podpisywanie umów z osobami kontynuującymi studia rozpoczęte przed 1. października 2011 roku. Umowy powinny być podpisywane bez zbędnej zwłoki w możliwie szybkim terminie.

Witam!
Szukałam długo w tym temacie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, ale takowej nie znalazłam (być może przeoczyłam - przepraszam z góry!), więc postanowiłam zapytać.
Czy jeśli rozpocznę w roku 2012/2013 studia na kierunku A, a po 1 semestrze lub 1 roku zrezygnuję z niego na rzecz kierunku B, który rozpoczęłabym w 2013/2014, będę musiała płacić za ostatni rok kierunku B?
Z góry dziękuję za odpowiedź lub wskazówki gdzie jej szukać.

Zamiast odpowiadać na setki podobnych pytań, proponuję odpowiedzieć na jedno wybitnie skrajne. Sytuacja jest następująca:

W lutym 2012 zapisuję się na 30 różnych kierunków. Kończę je wszystkie powiedzmy po 5 latach (trybami 3 lata I stopień + 2 lata II stopień lub 3.5 roku I stopień + 1.5 roku II stopień), czyli mamy luty 2017.

Robię sobie kilka lat przerwy i powiedzmy w październiku 2020 chcę studiować jeszcze jeden kierunek. W świetle ustawy dopiero ten (de facto trzydziesty pierwszy) jest moim pierwszym kierunkiem studiów. Mogę sobie jeszcze rozpocząć nawet drugi (czyli de facto trzydziesty drugi) i kontynuować na nim naukę bezpłatnie, o ile będę spełniał wymagania na stypendium rektora.

Tak czy nie?

? Co to pytanie ma pokazać? Pomijając to, że niemożliwe jest skończenie więcej niż trzech kierunków na raz, to od 1. roku wiele uczelni zabrania studiowania dwóch kierunków na tej samej uczelni. Czyli musiałbyś studiować na 30 różnych uczelniach.

Nie, ten twój trzydziesty pierwszy kierunek będzie płatny, podobnie jak dwadzieścia dziewięć kierunków na studiach magisterskich.

@yukii
Czy jeśli rozpocznę w roku 2012/2013 studia na kierunku A, a po 1 semestrze lub 1 roku zrezygnuję z niego na rzecz kierunku B, który rozpoczęłabym w 2013/2014, będę musiała płacić za ostatni rok kierunku B?
Z góry dziękuję za odpowiedź lub wskazówki gdzie jej szukać.
Z tego co wiem będzie jeden bezpłatny semestr 'zapasu', tzn. jeżeli zrezygnujesz po semestrze to nie będziesz musiała płacić w jakimkolwiek momencie za kierunek B.

ależ studia magisterskie są kontynuacją licencjackich i jeśli licencjackie są bezpłatne, takie są również i magisterskie jako ich kontynuacja ;] A w roku 2011/2012, więc również w lutym 2012 można było za darmo rozpocząć nieskończenie wiele kierunków studiów za darmo, bo był to tzw rok rozruchowy, jednak każdy kierunek rozpoczęty po tym roku dla osoby, która rozpoczęła jakiś kierunek w roku 2011/2012 jest już płatny

disciple napisał:
? Co to pytanie ma pokazać? Pomijając to, że niemożliwe jest skończenie więcej niż trzech kierunków na raz, to od 1. roku wiele uczelni zabrania studiowania dwóch kierunków na tej samej uczelni. Czyli musiałbyś studiować na 30 różnych uczelniach.

Nie, ten twój trzydziesty pierwszy kierunek będzie płatny, podobnie jak dwadzieścia dziewięć kierunków na studiach magisterskich.

@yukii

Z tego co wiem będzie jeden bezpłatny semestr 'zapasu', tzn. jeżeli zrezygnujesz po semestrze to nie będziesz musiała płacić w jakimkolwiek momencie za kierunek B.

leż studia magisterskie są kontynuacją licencjackich
Bzdura. Przecież po licencjacie nikt ci nie każe iść na magisterkę. Od reformy bolońskiej możesz iść np. po AWF-ie na ekonomię.

w lutym 2012 można było za darmo rozpocząć nieskończenie wiele kierunków studiów za darmo
Ale w większości przypadków nie na tej samej uczelni. Poczytaj wewnętrzne regulaminy/statuty (czy jak to tam się nazywa) uczelni. Zresztą w zimowej rekrutacji jest dużo mniej kierunków uruchamianych.

jednak każdy kierunek rozpoczęty po tym roku dla osoby, która rozpoczęła jakiś kierunek w roku 2011/2012 jest już płatny
Bzdura, o ile dostaniesz się przed październikiem to jeszcze będziesz za darmo studiował.

Witam wszystkich, mam pytanie i liczę na to że mi pomożecie.
Studiuję 2 kierunki na razie I stopnia na różnych uczelniach, jedne to studia inżynierskie na których jestem na pierwszym roku a drugi kierunek to studia licencjackie, gdzie jestem na trzecim roku. Z tego co wiem ustawa wchodzi 1 października więc jeśli decyzję o przyjęciu na studia będzie się mieć wcześniej to się jeszcze nie płaci. Z kolei studia magisterskie są podobno uznawane za kontynuację, ale jeśli dostanę się na drugi stopień po wejściu ustawy studiując jednocześnie drugi kierunek to czy będę musiała płacić, czy może mnie to nie dotyczy jako że rozpoczęłam oba kierunki na pierwszym stopniu przed wejściem ustawy? Jeśli pójdę na studia magisterskie w październiku tego roku to jasne, ale co jeśli zdecydowałabym się np. na rok lub pół roku przerwy i dopiero później kontynuacja? I co z kierunkiem który rozpoczęłam później, czy mając skończone studia magisterskie lub będąc w ich trakcie mogę bezpłatnie kontynuować drugi kierunek na drugim stopniu?

Ok. Dziękuję za odpowiedzi, ale wygląda na to, że lepiej będzie, jeśli trochę zmienię pytanie. Widzę, że zdania są podzielone a sytuację utrudnia jeszcze całe zamieszanie związane z październikiem 2012. Pytanie, które zadałem, było zbyt skrajne. A fragment z 30 kierunkami (najmniej istotny z całego mojego postu) dałem niepotrzebnie. Wycofuję poprzednie pytanie. Oto nowe pytanie:

W październiku 2010 zapisuję się na pewien kierunek studiów (powiedzmy Burakologia stosowana). Po 3.5 roku kończę I stopień. Mamy luty 2014. Idę na II stopień. Kończę go po 1.5 roku. Mamy październik 2015. Robię sobie kilka lat przerwy i w październiku 2020 chcę studiować kolejny kierunek (powiedzmy Pomidorologia teoretyczna). W rozumieniu ustawy dopiero ten (de facto drugi) jest moim pierwszym kierunkiem studiów (czyli Burakologia się nie liczy; jest tak, jakbym w ogóle jej nie studiował). Przed jego zakończeniem mogę sobie jeszcze rozpocząć nawet drugi (czyli de facto trzeci) - na przykład Ogórkologia i Bananometria - i kontynuować na nim naukę bezpłatnie, o ile będę spełniał wymagania na stypendium rektora.

Tak czy nie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót