płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
powazka napisał:
Czy prawo dziala w tym przypadku wstecz?
Zakładając, że ustawę podpisze prezydent bez zmian, tj. w takiej treści jaką wysłał Sejm do Senatu to nie będzie Cię to obowiązywało.

Byłam dziś na Dzwiach otwartych UAM na wydziale Neofilologii. Pani vice-dyrektor ds. dydaktycznych oznajmiła, że jeśli ustawa wejdzie w życie 1 pażdziernika TEGO ROKU to niestety Ci, którzy będą chcieli podjąć 2 kierunek w roku akadem. 2011/12 będą musieli zapłacić, jeżeli nie uzyskają odp. średniej ;/ Wg niej studentem stajesz się nie w dniu przyjęcia tylko w dniu złożenia przysięgi czyli 1 pażdziernika (w dniu kiedy wchodzi ustawa.) Z tego co widziałam, tutaj na forum pisaliście że teoretycznie nie powinno nas to objąć jeszcze w tym roku... Także, ja sama już nic nie wiem i niestety mój drugi kierunek stoi pod znakiem zapytania (teraz jestem na 1 roku).
Pozdrawiam...

Czy moze napisac mi ktos z Was czy bede mogla studiowac 2 kierunek od pazdziernika tego roku bezplatnie? Obecnie jestem na I roku studiow stacjonarnych i od pazdziernika chcialabym zaczac studiowac 2 kierunek. Sama juz nie wiem:(

ConstanceWeber napisał:
Byłam dziś na Dzwiach otwartych UAM na wydziale Neofilologii. Pani vice-dyrektor ds. dydaktycznych oznajmiła, że jeśli ustawa wejdzie w życie 1 pażdziernika TEGO ROKU to niestety Ci, którzy będą chcieli podjąć 2 kierunek w roku akadem. 2011/12 będą musieli zapłacić, jeżeli nie uzyskają odp. średniej ;/ Wg niej studentem stajesz się nie w dniu przyjęcia tylko w dniu złożenia przysięgi czyli 1 pażdziernika (w dniu kiedy wchodzi ustawa.) Z tego co widziałam, tutaj na forum pisaliście że teoretycznie nie powinno nas to objąć jeszcze w tym roku... Także, ja sama już nic nie wiem i niestety mój drugi kierunek stoi pod znakiem zapytania (teraz jestem na 1 roku).
Pozdrawiam...

Najwidoczniej szanowna pani vice-dyrektor nie czytała ustawy, w której wyraźnie napisane jest że studenci przyjęci na studia w roku akademickim 2011/2012 NIE będą objęci opłatami za studiowanie drugiego kierunku.

Też mi się tak wydaje, ale zmyliła mnie pewność z jaką się wypowiadała. Obyście mieli rację!
Pzdr.

Mam nadzieje,ze masz racje:) Dzieki za odpowiedz!

A poza tym na forum cytowany był mail od specjalisty z ministerstwa, w którym zapewniał on że lata studiów odbyte przed wejściem w życie tej ustawy nie będą konsumować limitu punktów ECTS.

Czyli w takim razie wynika z tego,ze bede mogla zaczac 2 kierunek w roku 2012/2013 bez oplaty(pomiomo tego,ze bede na 2 roku 1 kierunku)?????

a ja mam inne pytanko, ktorego jeszcze nie znalazłam: czy płatny drugi kierunek dotyczy tylko drugiego kierunku na tej samej uczelni?
ja osobiście jestem na IIroku na uniwerku, w roku 2011/2012 planuje zaczac drugi kierunek, ale już na politechnice. co o tym wiecie/sądzicie? :)

Zmiany w takiej formie w jakiej są obecne zakładają odpłatność za jakikolwiek kolejny kierunek studiów w uczelniach państwowych. Ktoś kto będzie studiował na akademii muzycznej a 10 lat po skończeniu studiów będzie chciał podjąć naukę gdziekolwiek indziej (byle była to uczelnia publiczna) też będzie musiał płacić.

Ale zgodnie z mailem pana specjalisty z ministerstwa, który był tu umieszczony, dotychczas odbyte studia mają nie wykorzystywać przyznanego limitu punktów ECTS. Z tego by wynikało, że jeśli rozpoczęłam studia przed wejściem w życie ustawy mam do wykorzystania cały limit punktów ECTS??

Mam pytanie odnośnie mojej sytuacji:

obecnie jestem na 2gim roku studiów licencjackich, od 3 roku chcę rozpocząć równoległy kierunek (październik 2011). Rozumiem, że nie będzie on płatny, ale gdy skończę 1 kierunek i będę chciał kontynuować go na studiach 2 stopnia (magisterskich) to wtedy będę musiał już za niego płacić?

Dziękuję za odpowiedź.

Witajcie,
przejrzałam kilka ostatnich stron i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie więc przedstawiam moją sytuację: Jestem teraz na 1 roku kierunku A i już straciłam wszelkie nadzieje, że będę mogła studiować 2 kierunki, ale dzięki Wam wiem, że będę mogła studiować 2, bo kierunek A zaczęłam przed wejściem ustawy:) Ale mam pewne wątpliwości: powiedzmy, że kierunek B zacznę w roku akademickim 2011/2012 i będę studiowała A i B, gdy skończę studia licencjackie, będę zapisywała się na studia magisterskie no i będą to 2 kierunki już po wejściu tej ustawy. Czy za jeden z nich będę musiała płacić, czy kierunek A będzie bezpłatny przez całe 5 lat trwania studiów, a kierunek B będzie bezpłatny jako mój pierwszy kierunek studiów po wejściu ustawy?
Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście:)

Trochę szukałem odpowiedzi na to pytanie i mam takie fragmenty z ustaw:

"
Art. 99. 1. Uczelnia publiczna może pobierać opłaty za świadczone usługi edukacyjne związane z:
1) kształceniem studentów na studiach niestacjonarnych oraz uczestników niestacjonarnych studiów doktoranckich;
2) powtarzaniem określonych zajęć na studiach stacjonarnych oraz stacjonarnych studiach doktoranckich z powodu niezadowalających wyników w nauce;
3) prowadzeniem studiów w języku obcym;
4) prowadzeniem zajęć nieobjętych planem studiów;
5) prowadzeniem studiów podyplomowych oraz kursów dokształcających.
"

Oraz poprawki:

"
74) w art. 99:
a) w ust. 1 po pkt 1 dodaje się pkt 1a w brzmieniu:
„1a) kształceniem studentów na studiach stacjonarnych, jeżeli są to
ich studia na drugim lub kolejnym kierunku studiów w formie stacjonarnej;”,
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a i 1b w brzmieniu:
„1a. Do studentów studiów stacjonarnych, o których mowa w ust. 1 pkt 1a,
nie zalicza się:
1) studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują
studia do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego;
"

Czyli wynikałoby z tego, że kontynuowanie studiowania na 2 stopniu (magisterskie) nie traktowano by jako rozpoczęcie kolejnego kierunku, tylko kontynuacje.

Jakie są Wasze interpretacje?

@bozdar: Przeczytaj wszystkie poprzednie strony, a zwłaszcza od 7str. Wszystkie informacje i przeróżne problemy zostały już poruszone. Naprawdę każdą najbardziej dziwną sytuację już w tym temacie widziałem.

a w odpowiedzi: Nie będziesz musiał płacić za studia II stopnia, bo są one kontynuacją, chociaż zmiana jaka zaszła w ustawię (czyli, że studia II stopnia nie będą uważane za stacj.) może nieść za sobą inny problem, a np. taki, że w art. 99, pkt. 1 zapisane jest, że uczelnia może pobierać opłaty za studia niestacjonarne.

Zastanawiam się, jak będzie wyglądała sprawa odpłatności za studia III stopnia - sam jestem w takiej sytuacji, że obecnie studiuję administrację i chciałbym zacząć studia III stopnia - ale tym razem nauki prawne (doktorat z nauk administracyjnych na paru uczelniach tylko da się zrobić). Jak w tym wypadku będzie liczony ten ECTS - jako jeden kierunek czy jako dwa osobne?

to ja w sumie też mam pytanie. mianowicie:
jestem na III roku studiów stacjonarnych A
i na I roku studiów stacjonarnych B.
więc jak teraz będę się rekrutowała na magisterium z kierunku A i np, rekrutacja będzie po 1.10 to będę musiała płacić? Niby to jest kontynuacja I stopnia, ale już zgłupiałam
ogólnie pytanie czy kontynuacja wszystkich kierunków rozpoczętych przed 1.10.br roku będą darmowe?
z góry dziękuję za odpowiedź

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót