płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
"Należy wyraźne zaznaczyć, że obowiązuje zasada nie działania prawa wstecz. Tym samym, jeżeli proponowane przepisy zostaną uchwalone, to limit punktów ECTS będzie naliczany dopiero od rozpoczęcia kierunku studiów, który zostanie rozpoczęty po wejściu w życie przepisów projektu nowelizacji ustawy. Tym samym dotąd odbyte studia nie będą konsumować limitu punktów ECTS."

fragment ze strony 12.

czy to oznacza że jeśli zaczęłam studia w 2009 to one od 2011 tak czy inaczej nie pochłoną punktów ECTS?? dopiero na drugim "pierwszym" po 2011 zostanie mi przyznana cała pula pkt.? I co to znaczy odbyte... zakończone? nie mogę się już w tym wszystkim połapać :(

Hej, witam Was wszystkich, przeczytałam cały wątek!
I ogólnie muszę powiedzieć, że mam mieszane uczucia, i chciałabym zapytać kogoś kto ma jakieś ogólne pojęcie o tym o:

1. Rozumiem, że ustawa wchodzi z dniem 1 października. Zaczynając studia pod koniec września [ze względu na Euro - jak ktoś już wspominał] - chodzi mi o drugi kierunek, to ten drugi kierunek jeszcze jest rozliczany na "starych" zasadach? W sensie nie wykorzystuje mi punktów ECTS przyznanych [tych 360]? Czyli... Po roku, dwóch, trzech mogę podjąć 3 kierunek? Czy ten drugi podjęty w roku akademickim 2011/2012 już mi zaczyna "zżerać" te punkty?

2. Tego właśnie czytając nie wychwyciłam. Mając dwa kierunki (jeden studiuję od 2010 roku, drugi chcę podjąć od roku akademickiego 2011/2012) i chcąc później robić magistra z obydwóch, to będę musiała płacić, czy to jest liczone jako kontynuacja.

Przepraszam z góry jeśli kogoś zdenerwuje ten post, ale mam nadzieję, że rozwiejecie moje wątpliwości, bo naprawdę to co się dzieje wokół tej ustawy to coś strasznego...
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam!

Witam i ja,
Obecnie jestem na 3 roku Zarządzani i Inżynierii Produkcji, co prawda mam zamiar zrobić magistra na uczelni lecz II stopień na innym kierunku. Planuję też jednak (o ile to możliwe) rozpoczęcie 2 kierunku 2 stopnia na innej uczelni (nie równocześnie). Jak dobrze zrozumiałem z powyższych postów, zdobywając tytuł inżyniera na ZIPie będę dalej w posiadaniu 360pktow ECTS (prawo nie działa wstecz) co umożliwiłoby mi skończenie 2 kierunków II stopnia (teoretycznie to i nawet 3).
Proszę jedynie o potwierdzenie bądź też wyprowadzenie mnie z błędu.
Z góry dzięki.

Witam,
wybaczcie jeśli strzelam kompletnego byka. Proszę jedynie o kompletną i fachową odpowiedź.
Mianowicie, czy nie jest tak, że skoro ustawa wchodzi w życie z dniem 1 października 2011 roku i niezależnie czy przed tą datą ktoś kończył, czy podejmował nawet 10 kierunków studiów to ma prawo od tej daty jeszcze 1 kierunek bezpłatnie studiować?
(nie czytałem wszystkich wypowiedzi, nie zapoznawałem się z ustawą, więc oczekuje, że ktoś ze stałych bywalców bez nieprzyjemności pod adresem mojej osoby mi odpisze)

Poza tym mam jeszcze jedno pytanie:
1)Właśnie kończę licencjat z kierunku A, jednak na magisterkę się nie
wybieram.(na kierunku A kończę z licencjatem)
2)Kończę też drugi rok kierunku B i tu chciałbym się na magisterkę wybrać?
Czy będę miał prawo zrobić tą magisterkę bezpłatnie? Rozpocznę ją w roku akademickim 2012/13.

Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

Rozumiem, że ustawa obejmuje tylko sytuację w której obydwa kierunki studiuje się na uczelni publicznej? Czyli jeśli teraz studiuje dziennie ale prywatnie i od roku 2011/2012 chciałabym zacząć drugi kierunek na uczelni publicznej to będzie on bezpłatny?

Czyli studia podjęte w 2011/2012 już wyczerpują przyznaną pulę ECTS, nawet jeśli umowa z uczelnią zostanie podpisana w lipcu?
Dlaczego ludzie się upierają, że ten rok to ostatnia szansa na drugi kierunek? Z tego co piszecie - po prostu każdemu zostają przyznane punkty, które można wykorzystać w dowolnym czasie. Wcześniejsze kierunki nie wchodzą w grę.
Czy rok 2011/2012 ma jakąś wyjątkowość, której nie dostrzegam?
Nie jest przecież tak, że dopiero studia podjęte w 2012/2013 wyczerpują przyznane ECTS.
Rozumiem, że straciliście już cierpliwość, będę jednak wdzięczna za rozwianie wątpliwości.

Drugi kierunek jest płatny od roku akademickiego 2012/2013 (oprócz najlepszych studentów).
W roku akademickim 2011/12 panuje stan przejściowy, tj. każdy może rozpocząć drugi kierunek, ale po pierwszym roku jego wyniki w nauce zostaną zweryfikowane. Jeżeli nie będzie się kwalifikował do nagrody rektorskiej, zwróci kasę za pierwszy rok i jeżeli będzie chciał studiować dalej - będzie już płacił.

W tym roku można bezpłatnie rozpocząć kolejny kierunek studiów bez konieczności znalezienia się w grupie najlepszych studentów po pierwszym roku. Przepisy dotyczące płatności w przypadku braku kwalifikowania się do nagrody lektora wchodzą w życie od roku akademickiego 2012/2013. Naprawdę zachęcam do zapoznania się z ustawą.

Pozdrawiam wszystkich.

Skoro tak, to proszę o podanie przepisów ze zmiany ustawy...
Póki co, będę obstawał przy swoim. Mam nadzieję, że jest tak, jak mówisz.
Pozdrawiam serdecznie!

a mógłby ktoś podać jakąś stronę gdzie można znaleźć cały tekst tej ustawy? bo ja czytałam, że będą weryfikować wyniki w nauce już w roku 2011/2012.

Hej!
A jak to wszystko ma się do odpowiedzi przesłanej z ministerstwa jednemu z forumowiczów (na 12 stronie)?
"Należy wyraźne zaznaczyć, że obowiązuje zasada nie działania prawa wstecz. Tym samym, jeżeli proponowane przepisy zostaną uchwalone, to limit punktów ECTS będzie naliczany dopiero od rozpoczęcia kierunku studiów, który zostanie rozpoczęty po wejściu w życie przepisów projektu nowelizacji ustawy. Tym samym dotąd odbyte studia nie będą konsumować limitu punktów ECTS."
To by wskazywało na to, że nie tylko w tym roku ale w każdym kolejnym można zacząć kierunek studiów który będzie liczony jako pierwszy. Nieważne, że jest którymś z kolei, ale jest pierwszym po wejściu tej ustawy.
Co do tych zmian jest niezły bałagan :( Miałam na swojej uczelni spotkanie dotyczące między innymi tej kwestii i niestety są różne interpretacje.
Ja z moją dalszą edukacją też nie wiem jak postąpić a zostawienie wiadomości na stronie ministerstwa zakończyło się odpowiedzią w postaci zacytowanej ustawy, a nie rozpatrzenia mojej sytuacji.

Witam....
Ogólnie czytam wypowiedzi tych osób, co tu pisały przede mną i dziwi mnie, że jeśli ktoś zacznie w 2011-2012 będzie musiał płacić jeśli nie będzie miał tego stypendium, dlaczego? Bo przecież podejmie te studia zanim wejdzie ustawa w życie... A w ogóle ktoś wcześniej pisał że mamy do dyspozycji 360 punktów. No to co za różnica czy ja je wykorzystam na jeden kierunek czy na 2 np. tylko do licencjata? Bo tego właśnie nie rozumiem w ogóle... Mam 360 więc wykorzystuje jak chce..

i chciałabym żeby ktoś kto ma wiedzę mógł mi odpowiedzieć na te dwa pytania, które zadałam wcześniej, bo naprawdę jeszcze większy mętlik w głowie mam

1. Rozumiem, że ustawa wchodzi z dniem 1 października. Zaczynając studia pod koniec września [ze względu na Euro - jak ktoś już wspominał] - chodzi mi o drugi kierunek, to ten drugi kierunek jeszcze jest rozliczany na "starych" zasadach? W sensie nie wykorzystuje mi punktów ECTS przyznanych [tych 360]? Czyli... Po roku, dwóch, trzech mogę podjąć 3 kierunek? Czy ten drugi podjęty w roku akademickim 2011/2012 już mi zaczyna "zżerać" te punkty? (a jeśli zaczyna zżerać to jakim prawem, skoro zacznę studia przed tą ustawą...?)

2. Tego właśnie czytając nie wychwyciłam. Mając dwa kierunki (jeden studiuję od 2010 roku, drugi chcę podjąć od roku akademickiego 2011/2012) i chcąc później robić magistra z obydwóch, to będę musiała płacić, czy to jest liczone jako kontynuacja.

Byłabym bardzo wdzięczna!
Pozdrawiam!;)

Faktem stało się, że drugi kierunek studiów będzie odpłatny ja mam jednak pytanie związane ze studiowaniem drugiej specjalności. Sprawa wygląda tak: studiuję kierunek "X" obecnie drugi stopień i na tym kierunku robię specjalność "X1" chciałabym za jakiś czas rozpocząć drugą specjalność "X2" również tylko drugi stopień. Obie specjalności są na tym samym kierunku. Zastanawiam się czy za ta drugą specjalność będę musiała płacić, bo w ustawie jest tylko mowa o drugim kierunku a nie o drugiej specjalności. Jeżeli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

Bardzo mnie się nie podoba nowa Ustawa, a to dlatego, że właściwie niczego nie rozwiązuje, tylko wpędza biednych studentów w konfuzję.
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś z was, mógłby mi wyjaśnić pewną sprawę. Otóż studiuję na 3 roku jeden kierunek i na 2 roku inny. planowałam zrobić sobie rok przerwy po pierwszych studiach, by spokojnie skończyć licencjat na drugim kierunku. Czy jeśli zacznę studia uzupełniające równocześnie na obu tych kierunkach w 2012/2013, to płacę?
i jeszcze druga kwestia, czy jeślibym jednak zdecydowała się rekrutować na SUM na pierwszym kierunku w 2011/2012, a na drugim kierunku 2012/2013, to także płacę za ten drugi kierunek?
problem jest fascynujący, gdyż oba kierunki bardzo lubię, poza tym, są to studia humanistyczne, które wymagają kontynuacji na studiach II stopnia.
podsumowując, czy kontynuacja na SUMie jest traktowana jako nowy kierunek?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź,
pozdrawiam!

Mofas, proszę bardzo :)

Art. 29
2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia
w życie niniejszej ustawy oraz w roku akademickim
2011/2012:
1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niż
jednym kierunku studiów nie wnoszą opłat, o których
mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której
mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą
ustawą, do końca okresu studiów przewidzianego
w programie i planie studiów;
2) wnoszący opłaty za kształcenie wnoszą opłaty na
dotychczasowych zasadach do końca okresu studiów
przewidzianego w programie i planie studiów.

Czyli można jeszcze w tym roku zacząć drugi kierunek bezpłatnie czy już nie?
Pogubiłam się już w tym wszystkim.
Jestem teraz na piątym roku. Od października chciałam rozpocząć drugie studia. Wynika z tego, że już tylko płatnie czy jeszcze się załapię?

W roku akademickim 2011/2012 osoby przyjęte na drugi kierunek studiów nie będą musiały płacić za niego przez cały ich okres. Jeszcze nam się upiekło. Rozpoczynając drugi kierunek w roku 2012/2013 już będzie trzeba być wśród 10% najlepszych studentów, żeby studiować go za darmo.

od 2012/2013 by podjąć drugi kierunek trzeba będzie płacić. Ok to się zgodzę...
Ale w sumie, ktoś już o tym mówił, każdy student dostaje tak jakby jedne studia darmowe, co nie? Od momentu wejścia ustawy, więc jeśli ktoś studiuje już coś, to to nie powinno być od 1 października 2011 liczone jako 'pierwszy' kierunek studiów. Tylko dopiero rozpoczęty po 1 października jako pierwszy powinien być. Tak mi się wydaje, bo w sumie ktoś mówił to pięknie, że "prawo nie działa wstecz".
Więc jak to jest w końcu? :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót