płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
obecnie jestem na III roku studiów I stopnia, w roku akademickim 2011/2012 będę kontynuował studia na tej samej uczelni, w maju 2012 roku chciałbym poprawiać maturę i przy dobrych wiatrach w roku 2012/2013 rozpocząłbym nowy kierunek. Obejmą mnie opłaty czy będzie traktowane to jako nowa pula punktów ECTS??
Proszę kogoś zorientowanego o odpowiedź, bo jak czytam to wszystko, to nic już nie wiem. Z góry dzięki.

Ja mam pytanie bo chyba nie padło. Obecnie studiuję na 3 roku, ale prawdopodobnie będę powtarzał jeden przedmiot. Chciałbym zacząć w semestrze 2011/2012 nowy kierunek, a w 2012/2013 magisterkę na tym co obecnie studiuję. Jak to wygląda w takiej sytuacji?

Z góry dziękuję.

Faktem stało się, że drugi kierunek studiów będzie odpłatny ja mam jednak pytanie związane ze studiowaniem drugiej specjalności. Sprawa wygląda tak: studiuję kierunek "X" obecnie drugi stopień i na tym kierunku robię specjalność "X1" chciałabym za jakiś czas rozpocząć drugą specjalność "X2" również tylko drugi stopień. Obie specjalności są na tym samym kierunku. Zastanawiam się czy za ta drugą specjalność będę musiała płacić, bo w ustawie jest tylko mowa o drugim kierunku a nie o drugiej specjalności. Jeżeli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

Witam! Mam pytanie. Jestem obecnie na 5 roku studiów mgr ale w zeszłym roku zaczęłam drugi kierunek. W tym roku miałam urlop dziekański ale od roku akademickiego 2011/2012 chciałabym kontynuować ten drugi kierunek. Czy muszę za niego płacić?

A co jeśli teraz to jest w 2011/2012 zacznę studiować drugi kierunek po tym jak zakończyłem już pierwszy? Czy mnie też obejmuje ten cały system ze sprawdzaniem ocen czy z góry muszę płacić?

Też istotne pytanie:

Obecnie studiuję 2 kierunki na studiach pierwszego stopnia, w tym roku jeden z nich kończę zyskując licencjat. Na magisterkę z jednego kierunku załapię się jeszcze nieodpłatnie, ale czy wedle nowej ustawy będę płacić za drugie studia drugiego stopnia, jeśli nie będą one "kontynuacją" kierunku stopnia pierwszego?
Przykład:
- studiuję magisterkę np. biologię
- po wejściu ustawy w życie chcę podjąć drugie już studia magisterskie np. europeistykę mając licencjat z historii (dyplom honorowany) - czy będę za to płaciła?

senzoku>> nie płacisz jeśli dostaniesz decyzję przyjęcia na studia przed 1 października (1 tura rekrutacji)

Ostatnia edycja:
senzoku>> nie płacisz jeśli dostaniesz decyzję przyjęcia na studia przed 1 października (1 tura rekrutacji)
według tej ustawy to raczej nie trzeba zostac przyjętym na studia przed 1 pazdziernika 2011
Art. 29.
1. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012 studiują według programów opracowanych na podstawie dotychczasowych przepisów do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów.
2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012:
1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niż jednym kierunku studiów nie wnoszą opłat,
o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów;
2) wnoszący opłaty za kształcenie wnoszą opłaty na dotychczasowych zasadach do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów.

ale czy jeśli będę studiował drugi kierunek po skończonym pierwszym to pkt 1 też mnie obejmuje?

Witam,
Przeczytałam kilka pierwszych stron tego wątku, jednak nie znalazłam dotyczącego mnie problemu, ani nie znajduję potrzebnych dla mnie informacji w internecie, więc postanowiłam napisać i prosić o radę.

W tym roku kończę 3-letnie studia I stopnia w Nauczycielkim Kolegium Języków Obcych. Wiem, że NKJO-ty funkcjonują na nieco innych zasadach niż uczelnie wyższe, gdyż nie mamy stypendiów, zajęcia wyglądają niemal jak w szkole średniej itd. (dużo by się można rozpisywać). W każdym razie, moje NKJO jest filią Uniwersytetu Wrocławskiego i po zdaniu wszystkich egzaminów tutaj i obronie pracy dyplomowej, możemy podejść do egzaminu licencjackiego i uzystać stopień licencjata.

Chcę kontynuować naukę i zacząć od października magisterkę na uczelni PRYWATNEJ, zaocznie, czyli płatnie (ok.2600 za semestr). Dodatkowo chciałabym zacząć drugi kierunek (I stopnia) na uczelni państwowej.

I tu moje pytanie: Czy w takim przypadku obowiązuje mnie również oplata za studia dzienne na uczelni państwowej???
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pytam również w imieniu znajomych z mojej uczelni.

Joanna (Macharet)

senzoku napisał:
ale czy jeśli będę studiował drugi kierunek po skończonym pierwszym to pkt 1 też mnie obejmuje?

Twój faktyczny drugi kierunek, który planujesz rozpocząc, jest pierwszym po wejściu w życie ustawy wiec masz czyste konto punktowe i dlatego nie płacisz.
To znaczy, że możesz zacząc bezpłatne studia nie tylko w tym roku ale i w następnych latach. Ten punkt 1 też Cię oczywiście obejmuje ale to w tej sytuacji nie ma większego znaczenia, pzdr :)

Czyli jak teraz studiuję kierunek X, chcę zacząć od tego roku kierunek Y(jeszcze nie ma tej ustawy)-czyli te dwa kierunki nie zabierają moich punktów i po wejściu ustawy mogę sobie wziąć bezpłatny kierunek Z?:P
Pytałam dzisiaj w dziekanacie i otrzymałam informację, że w rozporządzeniu o płatnościach jakie dostali na rok akademicki 2011/2012, nie było informacji o płatności za drugi kierunek:)

Ona. napisał:
Czyli jak teraz studiuję kierunek X, chcę zacząć od tego roku kierunek Y(jeszcze nie ma tej ustawy)-czyli te dwa kierunki nie zabierają moich punktów i po wejściu ustawy mogę sobie wziąć bezpłatny kierunek Z?

Kierunek X nie zabiera Ci punktów bo rozpoczełaś go przed nową ustawą na starych zasadach gdzie nie było limitowania punktów, więc dokończysz go na starych zasadach a nie mogą Ci przecież zabrac punktów wstecz. To jest pewne. ;)
Ustawa wchodzi od października tego roku. I od tego dnia zaczynają obowiązywac nowe zasady. Przeszłośc oddzielasz kreską i zaczynasz wszystko od początku. Wchodzi limit punktów dla każdego nowego studenta stacjonarnego. Z nowym rokiem akademickim 2011/12 masz czyste konto i całą swoją pulę ECTSów (na jeden kierunek) do wykorzystania. Ale musisz pamiętac, że od tego momentu jeśli dostaniesz się na kierunek Y i go podejmiesz to zaczynasz zjadac swój limit punktów i będzie Ci to odnotowane. Więc jak skończysz kierunek Y to wykorzystasz pulę i przy rekrutacji/przyjęciu na Z nie będziesz miec już darmowych punktów co oznacza, że nie będziesz mogłą studiowac go za darmo. Jedynym wyjściem w tej sytuacji jeśli chcesz studiowac Y i Z bezpłatnie to zacząc je w tym roku, wtedy zgodnie z tym pkt 1 który koledzy wcześniej podawali, jest to możliwe.
Ogólnie dobrze kombinujesz ale od tego roku będzie już ta nieszczęsna ustawa i niestety kierunek Y się na nią załąpie zabierając Ci punkty. :)

Przeczytałem treść ustawy i kawałek tego tematu, lecz jest on bardzo obszerny i w gąszczu informacji nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Moja sytuacja wygląda tak:
- Jestem na drugim roku studiów inżynierskich (trwają one łącznie trzy i pół roku)
- Złożyłem właśnie podanie na drugi kierunek (również studia inżynierskie, również trzy i pół roku)

Gdy skończę pierwszy kierunek i zostanę przyjęty na studia magisterskie, będę na czwartym semestrze drugiego kierunku. Czy wówczas będę musiał płacić za studia magisterskie?

Bart89 napisał:
Kierunek X nie zabiera Ci punktów bo rozpoczełaś go przed nową ustawą na starych zasadach gdzie nie było limitowania punktów, więc dokończysz go na starych zasadach a nie mogą Ci przecież zabrac punktów wstecz. (...) Jedynym wyjściem w tej sytuacji jeśli chcesz studiowac Y i Z bezpłatnie to zacząc je w tym roku, wtedy zgodnie z tym pkt 1 który koledzy wcześniej podawali, jest to możliwe.
Ogólnie dobrze kombinujesz ale od tego roku będzie już ta nieszczęsna ustawa i niestety kierunek Y się na nią załąpie zabierając Ci punkty.
Dziękuję za obszerną odpowiedź;) Pytałam czysto hipotetycznie-bo oczywiście nie zamierzam studiować dziennie 3 kierunków:D Jednak myślałam, że ustawa wchodzi w życie w roku akademickim 2012/2013 i miałam nadzieję, że mój drugi kierunek nie zabierze moich punktów, bo może w dalekiej przyszłości zapragnęłabym sobie coś jeszcze studiować. Ogólnie moje zainteresowania są bardzo obszerne i obejmują właśnie te kierunki X, Y, Z, ale sesja to ciężki okres, a już taka sesja 3in1 to nie do przejścia:D A gdybym w tym roku akademickim nie dostała się na kierunek Y i poszłabym zastępczo na kierunek Z, a w roku akademickim 2012/2013 dostałabym się na kierunek Y i poszła na Y, jednocześnie rezygnując po roku z kierunku Z, to co wtedy? Muszę płacić za Y? Słyszałam, że ta pula punktów jest z dodatkowymi punktami na roczny "poślizg":D, ale właśnie nie wiem czy w momencie zaczęcia kierunku zjadają mi całą pulę, czy zabierają rok po roku?

Rozumiem rok akademicki 2011/2012 będzie nadal bezpłatny dla osób rozpoczynających studia od października a jak będzie to wyglądało dla tych którzy będą chcieli rozpocząć studia od semestru letniego czyli od marca. Pytam ponieważ chciałam właśnie od marca rozpocząć studiowanie drugi raz II stopnia (zaznaczę, że gdy będę starała się na dostanie na te drugie studia II stopnia będę na ostatnim semestrze innych studiów). Czy również to będzie bezpłatne?

Witam,
również chciałbym dostać odpowiedź na moje pytanie.

Jeżeli aktualnie jestem studentem II roku u mnie na uczelni (UTP Bydgoszcz) na wydziale inżynierii mechanicznej - kierunek Transport (inżynieria ruchu drogowego), i chciałbym od nowego roku akademickiego podjąć drugi kierunek, na innym wydziale, tj budownictwa i inżynierii środowiska - kierunek budownictwo (drogi, ulice i lotniska), to czy w przypadku przyjęcia mnie na drugi kierunek studiów - będę musiał płacić za niego ?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Witam,

Studiuję kierunek X na 2 roku, zacząłem go przed wejściem ustawy więc nie zabiera mi pkt. Gdy zacznę drugi np. w semestrze 2012/2013 lub późniejszym mam swój limit od którego odliczają mi pkt. więc również za niego nie płacę.

Pytanie brzmi:
czy muszę znaleźć się w gronie najlepszych na tym drugim kierunku by za niego nie płacić? Czy skoro jest to mój pierwszy kierunek (po wejściu w życie ustawy)
nie muszę się o to martwić.

Pozdrawiam

Dzień Dobry
Mam takie pytanie bo właściwie to nie orientuje się w tej całej ustawie. Właśnie wróciłem z zagranicy i sam już niewiem kogo słuchać. Otóż rok temu uzyskałem tytuł licencjata. W ciagu roku nie było mnie w kraju. Od tego roku chciałbym uzupełnić swoje wykształcenie i pójść na dzienne studia magisterskie na tym samym kierunku.I teraz moje pytanie czy będę musiał za to płacić czy nie? Bo słyszałem ,że drugi stopien studiów jest traktowany jako drugi kierunek. Z góry dziękuje za odpowiedź i proszę o wyrozumiałość bo dopiero co wróciłem z zagranicy a tu taka niemiła niespodzianka :o
PS. Czy jeżeli zacznę na kierunku X specjalność Y czy mogę także studiować specjalność Z czy za specjalność Z muszę zapłacić??Dodam ,że specjalność Z i Y są na tym samym kierunku.

jaki jest bezpłatny przydział ECTSów dla każdego studenta? takie jak 5 lat studiowania, czyli 300pkt?

czyli jeśli od przyszłego roku robię 3rok studiów X i zaczynam 1rok studiów Y(studia Y kończę na 3letnim licencjacie, nie płacę za dodatkowy kierunek w myśl ustawy), całe moje studiowanie po wejściu ustawy to razem 6lat studiowania, czyli nabijam o 60 ECTSów za dużo? może mnie ktoś uświadomić czy to tak działa?

kmicic11 napisał:
Studiuję kierunek X na 2 roku, zacząłem go przed wejściem ustawy więc nie zabiera mi pkt. Gdy zacznę drugi np. w semestrze 2012/2013 lub późniejszym mam swój limit od którego odliczają mi pkt. więc również za niego nie płacę.

Nie rozumiem dlaczego pytasz skoro sam sobie udzieliłeś właściwej odpowiedzi. Przeczytaj to co napisałeś. Wniosek jest jak najbardziej poprawny. :ok:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót