płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ale jak wejdzie ta ustawa to jak jest z tym kierunkiem podjetym przed dniem wejscia w zycie ustawy punkty ECTS nie sa za niego wogole liczone czy sa liczone od dnia wejscia ustawy(jestem na 2 roku)?

Ale to nie było moje pytanie:) Pytanie znajduję się pod spodem.
Piszę ponieważ byks89 (strona 24) na forum napisał:

W tym roku można bezpłatnie rozpocząć kolejny kierunek studiów bez konieczności znalezienia się w grupie najlepszych studentów po pierwszym roku. Przepisy dotyczące płatności w przypadku braku kwalifikowania się do nagrody lektora wchodzą w życie od roku akademickiego 2012/2013. Naprawdę zachęcam do zapoznania się z ustawą.

I chodzi dokładnie czy muszę być w gronie najlepszych studentów jeśli będzie to mój pierwszy "drugi" kierunek żeby za niego nie płacić.

Do laver190
"Należy wyraźne zaznaczyć, że obowiązuje zasada nie działania prawa wstecz. Tym samym, jeżeli proponowane przepisy zostaną uchwalone, to limit punktów ECTS będzie naliczany dopiero od rozpoczęcia kierunku studiów, który zostanie rozpoczęty po wejściu w życie przepisów projektu nowelizacji ustawy. Tym samym dotąd odbyte studia nie będą konsumować limitu punktów ECTS."

Ostatnia edycja:
kmicic11 napisał:
Ale to nie było moje pytanie:) Pytanie znajduję się pod spodem.
I chodzi dokładnie czy muszę być w gronie najlepszych studentów jeśli będzie to mój pierwszy "drugi" kierunek żeby za niego nie płacić.

Po wejściu ustawy dostaniesz pule darmowych punktów, które wystarczą Ci na skończenie jednego kieunku 5-cio lub 6-cio letniego. Sam słusznie zauważyłeś, że nie płacisz bo to twój pierwszy kierunek w świetle nowej ustawy. Potwierdzeniem są słowa speca z MNiSW. Nadal nie rozumiem twoich wątpliwości (we wstępie swojego posta napisałeś że nie musisz płacic :-) ) Stypendium rektora będzie Ci potrzebne do zwolnienia z opłat jak podejmiesz drugi kierunek (po wejściu ustawy) na który już nie wystarczy Ci punktów z puli (bo zostaną "zarezerwowane" na ten pierwszy który teraz zamierzasz podjąc) a wiec realnie twój trzeci kierunek.

natalie-s1959 napisał:
Ludzie, czytajcie teksty umieszczone w wątku!
Z takim stopniem lenistwa i niezrozumienia tekstów pisanych (nie mówię już o rażących błędach gramatycznych) naprawdę nie nadajecie się na studia! A osoby już studiujące pozwolają wątpić w to, że zostaną prawdziwymi specjalistami.

Popieram apel. Większośc wątku to powtrzające się w kółko pytania przez które ciężko znalezc przydatne informacje. Mam wrażenie, że większośc pytających wchodzi na forum, rejestruje się i zadaje pytanie (opisując przy okazji skomplikowaną historię swojej edukacji) nie czytając nawet dwóch ostatnich postów. Szkoda, że administracja nie pilnuje porządku w tak istotnym temacie.
Jednak bardzo proszę nie zamykac tego wątku gdyż np mi on bardzo pomógł i oprócz spamu co jakiś czas trafiają tu cenne informacje. Osobiście jeśli dowiem się więcej w kwestii która mnie interesuje chętnie podzielę się uzyskaną wiedzą na forum. ;)

Ja też nie do końca się orientuję... jeśli uda mi się dostać na 2 kierunki SUM (studia uzupełniające magisterskie - na chwilę obecną posiadam tytuł lic.) i będę chciała rozpocząć je od października br., to któryś z nich jest płatny, czy też dotyczy to tylko studiów I st.? Jeżeli jeden z nich jest odpłatny, to co decyduje który z nich 2? I jaka jest wówczas wysokość opłat - taka jak na studiach zaocznych?
Proszę o odpowiedź.
:)

Nie znalazłam wcześniej wiarygodnej odpowiedzi:
Czy rozpoczynając od 2012/2013 drugie studia magisterskie (s2) nie będące kontynuacją licencjatu, będę za nie płacić?

@yakitori
NA to pytanie także już była odpowiedź.
Trochę się wysilić, Panie i Panowie STUDENCI oraz STUDENCI IN SPE, wykazać nieco pracowitości, a nie chwalić się lenistwem!
Po raz n-ty pytając o to samo naprawdę zdradzacie swą małą przydatność do studiowania: w jednym miejscu umieszczono praktycznie kompendium wiedzy nt. ważnej dla Was ustawy, a i tego przeczytać i przyswoić nie potraficie!

:D Dzieki temu watkowi mam materiał na test dla studentów :wow:

@natalie popieram ;)

Dla zainteresowanych mam jeszcze ważną informację. Grupa posłów PiS pod przewodnictwem Kazimierza Michała Ujazdowskiego złożyła 18 maja skargę konstytucyjną do TK w sprawie odpłatności za drugi kierunek studiów w nowelizowanej ustawie. Jak dobrze pójdzie to jest szansa, że Trybunał rozpatrzy sprawę do jesieni także bądźmy dobrej myśli. ;)

szczegóły i wniosek do TK z uzasadnieniem znajdziecie tutaj: ODPŁATNOŚĆ ZA DRUGI KIERUNEK STUDIÓW DO TRYBUNAŁU KONSTYTUCYJNEGO

Proszę o potwierdzenie / poprawienie:

Jestem obecnie na 3 roku studiów licencjackich. Od października tego roku planuję rozpocząć studia magisterskie będące kontynuacją kierunku. Jednocześnie chciałabym rozpocząć studia licencjackie na drugim kierunku. W takim przypadku obejmują mnie jeszcze stare zasady, tzn. na obu kierunkach studiuję bezpłatnie?

A co w sytuacji, gdy ukończę studia magisterskie na pierwszym kierunku i licencjackie na drugim i będę chciała zrobić magisterkę z drugiego kierunku? Wtedy nowa ustawa będzie już obowiązywać, ale że jako będę kontynuować kierunek rozpoczęty przed jej obowiązywaniem, to za studia II stopnia na drugim kierunku nie będę płacić?

Witam wszystkich serdecznie
Starałam się przeczytać wszystkie posty i znaleźć odpowiedź która będzie adekwatna do mojej sytuacji ale niestety (może przez nieopatrzność) jej nie znalazłam.

Skończyłam w marcu tego roku studia inżynierskie, i także w marcu rozpoczęłam SUM na tym samym kierunku (trwające 1,5 roku), planuję w roku akademickim 2012/2013 rozpocząć kolejne studia magisterskie (1,5 roku) rozpoczną się one od marca 2013. I tu moje pytanie czy będę musiała zapłacić za drugi kierunek na studiach magisterskich, czy jeszcze obejmie mnie możliwość nie płacenia za studia z racji tego, że będę się rekrutować w marcu 2013 bo chcąc aplikować na inne studia inżynierskie nie mam innej rekrutacji jak ta marcowa?

Z góry bardzo dziękuję za informacje

Ostatnia edycja:
Witam!
Ja mam właściwie pytanie związane z potwierdzeniem tego co zrozumiałam po przeczytaniu owego wątku, a mianowicie: właśnie podchodze do rekrutacji na II stopień studiów( czyli 2 lata) i mam zamiar również rozpocząć studia na I stopniu( czyli 3 lata) czy w związku z tym nie będą płacić za te studia? Bo jak wynika z obliczeń będą to pełne 5 letnie studia czyli zdobędę pełną ilość punktów. Z góry dziękuje za odpowiedz:)

ewcia18182 Jeżeli rozpoczynasz studia 2 stopnia to jest to kontynuacja więc nie płacisz bo rozpoczęłaś je przed tą ustawą, rekrutacja w tym roku też będzie przed wejściem ustawy.Punktów na razie nikt Ci nie zabierze.

PS. To samo było stronę wcześniej, naprawdę czytajcie posty bo wyjaśnione zostały już chyba wszystkie sytuacje, jedyne zmienne to nazwy kierunków-które i tak nikogo nie obchodzą...

Sprawa z strony 12. bo nie kumam, i nie jest to wyjaśniona do końca - absolwenci, maja w tej rekrutacji jedyna/ ostatnią szanse na studia "za darmo" czy zgodnie z zasada "prawo nie działa wstecz", mogą zacząć kolejne studia kiedy zechca - za 10,20, 50 lat?

Sprawa jest poważna bo na stronie pewnej uczelni było tak, że tylko teraz można zacząć kolejne studia bez płacenia za nie z własnej kieszeni od roku 2012/2013 trzeba będzie bulić. Konkluzja: ustawa chyba jest niezgodna z prawem, albo wykładnia nie jest jasna i może budzić uzasadnione wątpliości.
Dla jasności czytałem te prawdy, i nadal nie jestem pewien...

Witam,

Studiuje kierunek X na 1 roku magisterki. Rownolegle studiuje pierwszy rok prawa ale Zaocznie (place)
Chcialbym sie dowiedziec czy skladajac teraz dokumenty na kierunek magisterka Y bede musial placic za niego? Domyslam sie ze nie.
Ale! Najprawdopodobniej nie bede w stanie pogodzic sesji 2012/2013 studiujac X,Y (<- one nie sa proste) i prawo wiec chce tuz po dostaniu sie na magisterke z Y wziac dziekanke.
Po powrocie z dziekanki czyli 2013/2014 - studiowalbym juz tylko na 3cim roku prawo zoacznie. Czy w takim wypadku podpadam pod placenie?
Wydaje mi sie ze nie poneiwaz.
1. umowa podpisana przed wejscie w zycie
2. drugi kierunek to studia zaoczne
3. umowa podpisana przed otrzymaniem dziekanki wiec rok przerwy niczego nie zmienia.

Dziekuje

Mój kolega był u dziekana spytać się o drugi kierunek, i ten mu powiedział, że może wziąć drugi, ale płatnie.

Czy to oznacza, że dziekan nie zna prawa? Czy na tym forum, źle zinterpretowaliśmy ustawę?

Pytanie mnie nurtuje, bo chciałem rozpocząć drugi kierunek, teraz jestem 3 roku, ale na magisterkę pójdę dopiero w 2012/2013.

Witam

Właśnie uzyskałam tytuł magistra ze studiów pedagogicznych. Dodatkowo w tamtym roku postanowiłam wziąć udział w studiach finansowanych przez Unię Europejską (studia zaoczne). Zostały mi jeszcze 2 lata tych studiów, chciałam w międzyczasie zrobić jeszcze jednego dziennego magistra (uzupełniającego) np historię bądź logopedię. Czy w moim przypadku musiałabym płacić za studia dzienne? Będę wdzięczna za odpowiedź

Witam,

W roku akademickim 2010/2011 koncze studia licencjackie kierunku X. Jednoczesnie w roku akademickim 2010/2011 podjelam studia na kierunku Y ( teraz od pazdzienrika bedzie II rok). Czy w roku akademickim 2011/2012 moge podjac studia mgr z kierunku Z i jednoczesnie studia licencjackie nowe z kierunku M? ( w praktyce 3 kierunki na raz? Czy sie nie wyplace jak mi kaza zaplacic?

Witam,

Mam pytanie odnoszące się studiów DOKTORANCKICH. Otóz studiuje sobie Ochronę środowiska na II roku. W tym roku chciałbym zacząć studia dzienne z chemii. Zgodnie ze wcześniejszymi wypowiedziami w tym wątku, wnioskuje że za studia chemiczne nie będę musiał płacić, gdyż to jest pierwszy kierunek podjęty po zmianie przepisów. Z magisterką na Ochronie środowiska też nie będzie problemów gdyż jest to kontynuacja.

ALE w planach mam po zdaniu magistra Ochrony Środowiska zacząć studia doktoranckie. I tutaj zaczyna się właściwa część mojego pytania. Czy zaczynając drugi kierunek (chemie) nie zużyje punktów które mógłbym wykorzystać na studia DOKTORANCKIE, tym samym odbierając sobie przywilej ich bezpłatnego odbywania? Czy też studia III stopnia traktowane są jako kontynuacja?

Pozdrawiam,
j0szi

Ktoś tutaj powołał się na osobę z MNISW jednak dla własnego ducha postanowiłem skontaktować się z ministerstwem w celu uzyskania informacji prawnej w związku z interesującą mnie, was ustawą.

Oprę się na własnym przykładzie:
W semestrze 2011/2012 kończę studia (za rok) i chcąc rozpocząć drugi kierunek w roku kiedy je ukończę będę zobowiązany wnieść opłatę za drugi kierunek (to będzie mój drugi kierunek - tak powiedziała mi Pani Grażyna ************ z departamentu hmm (chyba toku studiów albo strategii) 100% nie pamiętam już którego, ponieważ 5x byłem przekierowywany). - wspomniała aby śledzić stronę ministerstwa przez 1-2 tyg ponieważ może coś się zmienić.

Reasumując: z informacji jakie dziś uzyskałem mimo tego, że ktoś studiuje 2 kierunek przed wejściem w życie ustawy to będzie jego kierunek.

Ostatnia edycja:
Reasumując: z informacji jakie dziś uzyskałem wynika, że jeśli ktoś studiuje już jeden kierunek przed wejściem w życie ustawy to po jej wejściu będzie to jego drugi za który będzie musiał wnieść opłatę.

^ ta pierwsza wersja była co najmniej niezrozumiała - sry :)

@Bart, zobacz co jest napisane na str 12, ja też miałem wątpliwości i nie ufałem do końca forumowiczom więc również na własną rękę dowiadywałem się w MNiSW i pracownik zapewniał mnie że sprawa wygląda tak jak w zamieszczonej tutaj odpowiedzi mailowej (był tego absolutnie pewien ponieważ jak twierdził ludzie cały czas dzwonią w tej sprawie) kilka razy potwierdził w rozmowie swoje stanowisko powołując się na zasadę "lex retro non agit" ;)
z tego co piszesz wynika, że mają tam niezły bajzel ;) ja w każdym razie jestem już pewien że sprawa wygląda tak jak pisałem wcześniej ponieważ według mnie nie może byc inaczej bo byłoby to jawne naruszenie podstawowej zasady prawa

Jestem w takiej samej sytuacji jak Ty, został mi jeszcze rok do końca. Po skończeniu zamierzam zacząc drugi, zupełnie inny, 5-letni kierunek studiów. Wniosek jest taki, że będzie on na nowych punktach, które dostane po przyjęciu i nie będę za niego płacił (Ty również nie). ;)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót