płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
@bigmaufiasta, zxcvbnm1234
Przeczytajcie, ludzie, ustawę! Co z Was za studenci - po raz n-ty zadajecie te same pytania. Czy tak samo rozumiecie to co słyszycie od wykładowców? Wtedy zajmujecie cudze miejsca.

natalie-s1959 napisał:
Czy tak samo rozumiecie to co słyszycie od wykładowców? Wtedy zajmujecie cudze miejsca.
Możesz rozwinąć?
I nie chcę się kłócić, ale mówimy o naprawdę bardzo ważnych rzeczach. Wolę uzyskać odpowiedź od kogoś, kto się zna, niż samemu dedukować. Poza tym to wszystko jest niejasne. 34 strony wątku nie wzięły się więc z niczego.

Wiem już, że w roku 2011/12 drugi kierunek będzie płatny. Powstaje jednak pytanie co do płatności. Z tego co wiem staje się on nieodpłatny jeśli osiąga się średnią kwalifikującą studenta do stypendium naukowego. Jak zatem wygląda system opłacania kierunku? Czy będzie to pobieranie opłaty po pierwszym roku, kiedy jasne będzie, że ktoś sobie nie zasłużył, czy płatne od razu, a później zwracane (w razie znalezienie się studenta w gronie nielicznych zdolnych)?

34 strony wątku wzięły się przez zachowanie osób wchodzących na chwile i zadających pytania na które wielokrotnie odpowiadano. Nie ma więc nic dziwnego w ignorowaniu postów userów, które chcą dostac wszystko na tacy :P
Ludzie ogarnijcie się i przeczytajcie co zostało napisane do tej pory. Dwadzieścia stron temu większośc wątpliwości została wyjaśniona. Naprawdę nie wymyślicie nic nowego. ;)

Owszem zgodze sie z przedmówcą, wątek długi wiele rzeczy zostało juz powiedziane, aczkolwiek sa to różne daty, ja np nie wiem kiedy weszła w zycie ustawa, czy była w sejmie itd. Nie mam pojecia co na dzien dzisiejszy obowiazkuje, jak to ktos słusznie powiedział przecież "Lex retro non agit".

Dlatego prosiłabym osobe która orietuje sie w tym wszystkim, o odpowiedz na pytanie:
Studiuje kierunek A, od roku 2011/2012 czyli od pazdzienika 2011, chciałabym zaczac kierunek B. I studiowac A i B, wsumie to na tej samej uczelni. Czy bede musiała płacic za drugi kierunek? jak tak to ile?? Zaocznie kierunek A kosztuje 10tys, kierunek B 3 tys. I co do tego wszystkiego maja punkty ETCS??

Osoby które pragna mi powiedziec, ze to juz bylo i mam sobie poszukac, niech sobie daruja, niech was diabli wezma.
Jesli ktos potrafi mi odpowiedziec, bylabym mu bardzo bardzo wdzieczna.

Jak pytałem u siebie na uczelni w dziale organizacji studiów to powiedzieli mi ze jeśli w tej rekrutacji dostane się na ten 2 kierunek to bedzie on bezpłatny ale musze byc na pierwszym kierunku co najmniej na 2 roku, i nie moge miec potem zadnych przerw w nauce. Jak zapytalem jak bedzie z jezeli ktos chce zaczac 2 kierunek od II stopnia gdzie rekrutacja odbywa sie w zimie to pani i powiedziała ze tego jeszcze nie wiadomo ze z jednej strony 2 kierunek moze byc jeszcze bezpłatny bo w ustawie jest napisane ze opłata nie obejmuje studentow przyjętych na studia w roku akademicki 2011/2012, a z drugiej strony moja tam gdzies napisane i na czerwone podkreślone ze ustawa wchodzi w zycie z dniem 1 stycznia(a ma wejsc 1 pażdziernika) albo moga wprowadzic uchwałę i tez będzie płatny.

A co to jest niby za nowa zasada, że trzeba być co najmniej na 2. roku, żeby rozpocząć 2. kierunek? Bzdura, nie ma czegoś takie w ustawie.

@gerr Racja takiej głupoty jeszcze nie słyszałem :O

@laver190 To pokazuje wiarygodnośc uczelnianej administracji w tej kwestii. W dziekanatach, biurach rekrutacji itd to chyba pracownicy są najmniej zorientowani, ta biedna pani jak widac też nie wie o co w tym chodzi. Zresztą co tu się dziwic jak w samej centrali niektórzy nie są w temacie :P

A że tak spytam... bierzecie udział w rekrutacji na studia? Tzn. pomimo braku wiedzy jak to wszystko ma wyglądać?

Ja dopiero za rok. Nie dlatego, że wchodzą zmiany ale tak planowałem od dawna. Najpierw trzeba skończyc co się zaczeło.

Czyli wychodzisz z założenia, że skoro rozpoczęło się pierwszy kierunek wcześniej, to drugi można rozpocząć kiedy się chce za darmo, tak?

Zgadza się :)

Ostatnia edycja:
Studia zaczęte w październiku 2011 czy w październiku 2012 zaczną konsumować przyznany limit bezpłatnych ects?

Mam ten sam problem co wy ludzie i poszdlem z nim do osoby, ktory najlepiej powinna sie w tym orientowac, czyli dziekana. Powiedzial, ze ustawa wchodzi od 1 pazdziernika, ale on nawet po spotkaniu z wiceministrem nie wiedzial czy platny drugi kierunek wejdzie w 2011/2012 czy 2012/2013, wszystko zalezy od rozporzadzen, ktore wejda. Ale mowil mi zebym skladal na drugi kierunek, najwyzej zrezygnuje. Takze na razie tyle. Musimy czekac na dalszy ciag zdarzen.

Czy ta ustawa odnosi się tylko do uczelni publicznych? Czy jeśli ukończę pierwszy kierunek studiów na uczelni prywatnej, to idąc potem na uczelnię publiczną (akademię medyczną) na inny kierunek będę musiał płacić czy nie?

Jeżeli Twoja 5-letnia edukacja przebiegała na prywatnej uczelni to idąc naturalnym ciągiem logicznym masz prawo do nauki na uczelni prywatnej. Nie wiem jednak jak jest w przypadku wieku, czy przypadkiem nie ma gdzieś w przepisach, że państwo gwarantuje bezpłatną edukacje do 26 roku życia-> to tylko moja wątpliwość.

Nie wiem jak w przypadku gdybyś skończył licencjat na uczelni prywatnej a teraz mgr zrobił na państwowej. Chyba miałbyś w takim przypadku 3 lata darmowych studiów a za 3 musiałbyś zapłacić? Hmmm odnoszę się do logiki więc warto byś poczekał na słowo ustawodawcy.

Bart00 napisał:
Nie wiem jednak jak jest w przypadku wieku, czy przypadkiem nie ma gdzieś w przepisach, że państwo gwarantuje bezpłatną edukacje do 26 roku życia-> to tylko moja wątpliwość.

Kolejny rozpowszechniony mit. Nie ma żadnego takiego ograniczenia. Możesz sobie studiowac na bezpłatnych studiach kiedy chcesz, nawet na emeryturze. Możliwe jest najwyżej, że po skończeniu 26 lat nie możesz korzystac z niektórych przywilejów np: zniżek na przejazdy, stypendiów, akademika itd.
Np na medycynie jest dużo "starszych" studentów. :P

@zxcvbnm1234 Nie martw się na zapas, jesteś w komfortowej sytuacji bo już studiujesz i są to studia na uczelni prywatnej. Skup się lepiej na tym, żeby się dostac na AM bo to wymaga wysiłku (wiem coś o tym bo też tam się wybieram). :)

Bart89 napisał:
@zxcvbnm1234 Nie martw się na zapas, jesteś w komfortowej sytuacji bo już studiujesz i są to studia na uczelni prywatnej. Skup się lepiej na tym, żeby się dostac na AM bo to wymaga wysiłku (wiem coś o tym bo też tam się wybieram). :)
No właśnie nie studiuję, zostałem skreślony z listy studentów w roku 2010 i teraz zastanawiam się nad powrotem i dokończeniem studiów (byłem na trzecim - ostatnim - roku, kiedy mnie skreślono).

Bart00 napisał:
Nie wiem jak w przypadku gdybyś skończył licencjat na uczelni prywatnej a teraz mgr zrobił na państwowej. Chyba miałbyś w takim przypadku 3 lata darmowych studiów a za 3 musiałbyś zapłacić? Hmmm odnoszę się do logiki więc warto byś poczekał na słowo ustawodawcy.
Nie planuję (na razie) dokończania studiów licencjackich tak, by mieć magistra. Bardziej zastanawiam się nad poprzestaniem na tytule licencjata anglistyki i rozpoczęciu studiów na kierunku lekarskim.

Ostatnia edycja:
@zxcvbnm1234 Więc wróc na tę samą uczelnię i dokończ swój kierunek. To jest uczelnia prywatna i na pewno płacisz za naukę a problem dotyczy tylko studiów publicznych na których nigdy nie byłeś do tej pory. Lepiej zapłacic za rok anglistyki niż 6 lat leku. :O

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót