płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam serdecznie

Pilnie potrzebuję wiedzieć. Chcę podjąć nowy kierunek na innej uczelni w przyszłym roku akademickim. Jednak obecnie obroniłam licencjat. Moje pytanie: czy jeśli w tym roku nie podejmę dalszej edukacji tj. poprzestanę na licencjacie to czy mogę podjąć bezpłatne studia na innym kierunku i innej uczelni w przyszłym roku? Czyli czy wedle ustawy mogę studiować bezpłatnie drugi kierunek mając zakończony inny:?:

Pozdrawiam,
JB

Witam wszystkich, przejrzałam ten watek, co prawda pobieznie, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie... Własnie skonczyłam studia licencjackie z kierunku X, od października idę na studia mgr z kierunku Y (to było możliwe), natomiast nie chciałąbym rezygnowac z kierunku X, zatem po ukończeniu mgr z kierunku Y chciałabym zacząć studia mgr z kierunku X. Czy obejmuja mnie w takim przypadku opłaty za drugi kierunek studiów??

Witam. Prześledziłem wcześniejsze wypowiedzi na forum, ale mam pewną wątpliwość własciwie to pytanie. Czy jezeli jestem na 3 roku studiów licencjackich, sa teraz chciałbym rozpocząć drugi kierunek ale po dostaniu sie dopiero w drugiej turze rekrutacji tj. wyniki ogłoszone zostaną 16 września to nie bede musiał płacic za ów drugi kierunek ? Wczesniej wypowiedzi były ze w 1 turze nie bedzie odpłatny a jak to sie ma do 2 tury rekrutacji... bardzo proszę o pomoc i z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

Witam

Ogromne zamieszanie...

Może ktoś potrafi odnieść się do takiej sytuacji, co wtedy...

Jestem absolwentem studiów dziennych publicznych.
Rozpoczynam kierunek lekarski na studiach wieczorowych (płatne) w tym roku akademickim 2011/2012.
Poprawiam "nową mature" lub zdaje egzamin rekrutacyjny na uczelnie "stara matura" co gwarantuje mi przeniesienie na dzienne (nieodpłatne) w roku 2012/2013.

Co wtedy, płacę za dzienne czy mam prawa nabyte bo zacząłem w 2011/2012?

A może jest możliwość zapłacić za kierunek który już studiowałem, bo medycyna jest nieporównywalnie droga do innych?

Pozdrawiam

bedac absolwentka (studia dzienne, panstwowa uczelnia) we wrzesniu 2011 rozpoczne studia (dzienne, panstwowa uczelnia) i okaze sie ze nie zalicze pierwszego semestru, to bede musiala za niego zaplacic

Witam.
Niedawno uświadomiłem sobie, że mam problem związany z płatnym kierunkiem studiów. Moja sytuacja wygląda następująco. Jestem po pierwszym roku studiów stacjonarnych na państwowej uczelni, wziąłem na rok urlop dziekański, bo dostałem się na drugą uczelnię. Zaczynam w tym roku studia na tej drugiej uczelni. Na pierwszej wziąłem urlop na wszelki wypadek, gdyby coś poszło nie tak, zawsze będę mógł po roku wrócić. Tylko teraz pojawia się pytanie, skoro pierwsza uczelnia ma nadal moje dokumenty, jestem jej studentem, tylko na urlopie, to czy kolejne studia na innej uczelni będą teraz brane pod uwagę jako drugi - płatny kierunek? Nie wiem gdzie mam się z tym zgłosić, żeby się dowiedzieć. Jeśli miałoby tak być, to ja chciałbym zrezygnować ze studiów na pierwszej uczelni... i tak po tym roku prawdopodobnie bym porzucił studiowanie tam. Mam nadzieję, że ktoś tutaj ma taką wiedzę i się nią podzieli :-)

Jest jeszcze jedna kwestia, ale wydaje mi się, że nie jest istotna, bo zaczynam również w tym roku naukę w policealnym studium, które podlega państwowej szkole. Dla pewności chciałbym też wiedzieć, że to nie ma żadnego wpływu na liczenie tych kierunków studiów.

Pozdrawiam serdecznie.

Poczekajmy na decyzje Trybunału z tego co wiem sprawa taniedlugo bedzie rozpatrywana jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze za studia nie trzeba bedzie placic :D

Witam wszystkich. Mam dylemat w związku z ustawą o płatnym drugim kierunku. Mój problem wygląda tak, że w tym roku nie udało mi się dostać na wymarzone studia. Aby jednak nie marnować roku rozpoczynam inny kierunek na innej uczelni od października 2011 w trybie dziennym. Jednakże zamierzam startować znów na wymarzona uczelnie. Zakładając że za rok mi się to uda to rzucę studia które obecnie rozpoczynam. Czy w związku z tym będę musiał płacić za rok? Jeżeli to coś zmienia to studia na które mam zamiar za rok znów startować są studiami na uczelni wojskowej w trybie mundurowym. Czy takich uczelni ustawa też dotyczy? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Witam. Mam podobny dylemat, jak Marcinus92. Z tym, że w moim przypadku sprawa dotyczy uczelni medycznej. W tym roku akademickim 2011/12 rozpoczynam studia dzienne na Państwowej Uczelni. Za rok będę ponownie starała się o dostanie na docelowy kierunek. W związku z tym, czy rzucając po jednym roku jeden kierunek i rozpoczynając drugi, będę musiała za niego płacić?
Druga kwestia jaka mnie interesuje, to czy po ukończeniu studiów licencjackich (rozpoczętych w roku 2011/12) jest możliwość studiowania następnego kierunku nieodpłatnie? Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

Wie ktoś kiedy trybunał rozpocznie dochodzenie w naszej sprawie?

Czy ktoś się orientuje czy ta ustawa weszła już w życie? Chciałbym podjąć dodatkowo drugi kierunek (studia równoległe), ale jak mam płacić za niego, to jednak podziękuję.

Kamyk-07 napisał:
Witam. Mam podobny dylemat, jak Marcinus92. Z tym, że w moim przypadku sprawa dotyczy uczelni medycznej. W tym roku akademickim 2011/12 rozpoczynam studia dzienne na Państwowej Uczelni. Za rok będę ponownie starała się o dostanie na docelowy kierunek. W związku z tym, czy rzucając po jednym roku jeden kierunek i rozpoczynając drugi, będę musiała za niego płacić?
Druga kwestia jaka mnie interesuje, to czy po ukończeniu studiów licencjackich (rozpoczętych w roku 2011/12) jest możliwość studiowania następnego kierunku nieodpłatnie? Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.
Będziesz musiała zapłacić za ostatni rok medycyny, gdyż pula jaką przydzielają na studiach 5 letnich wynosi 360 (30 pkt na semestr + 60 rezerwy). Zużyjesz z tego 60, zostanie ci 300 co daje 5 lat nauki.

BrownToBlack napisał:
Wie ktoś kiedy trybunał rozpocznie dochodzenie w naszej sprawie?
Termin nie jest jeszcze ustalony. Warto zerkać na stronę trybunału.

Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić :winko:

Witam! Nie mam już pomysłów gdzie szukać odpowiedzi na moje pytanie, może ktoś z Was będzie mi jej w stanie udzielić.

Studia 5-letnie jednolite rozpoczęłam w roku 2009/2010, obecnie mam iść na 3 rok studiów, jednakże w te wakacje zdecydowałam o zmianie kierunku (wcześniej planowałam studiowanie ich równolegle, ale w sytuacji wejcia ustawy o odpłatnościach za drugi kierunek- zrezygnowałam).

W związku z tym mam pytanie: czy przerwanie studiów jeszcze przed 1.10.2011, w zwiazku z czym w chwili wejscia ustawy w zycie NIE BEDE MIALA statusu studenta, pozwoli mi uniknąć odpłatności za nowy kierunek, który chcę podjąć w roku akademickim 2011/2012 mimo "przestudiowania" dwóch lat na kierunku poprzednim? Błagam o odpowiedź.

lipsi napisał:
Witam! Nie mam już pomysłów gdzie szukać odpowiedzi na moje pytanie, może ktoś z Was będzie mi jej w stanie udzielić.

Studia 5-letnie jednolite rozpoczęłam w roku 2009/2010, obecnie mam iść na 3 rok studiów, jednakże w te wakacje zdecydowałam o zmianie kierunku (wcześniej planowałam studiowanie ich równolegle, ale w sytuacji wejcia ustawy o odpłatnościach za drugi kierunek- zrezygnowałam).

W związku z tym mam pytanie: czy przerwanie studiów jeszcze przed 1.10.2011, w zwiazku z czym w chwili wejscia ustawy w zycie NIE BEDE MIALA statusu studenta, pozwoli mi uniknąć odpłatności za nowy kierunek, który chcę podjąć w roku akademickim 2011/2012 mimo "przestudiowania" dwóch lat na kierunku poprzednim? Błagam o odpowiedź.

Tak,...

Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie, czy gdybym wziela na ten rok urlop dziekanski (teoretycznie po wejsciu ustawy w zycie punkty ECTS nie beda mi sie wtedy naliczac), również uniknę opłat?

Witam chciałem zapytać czy jak teraz studiuję na uniwersytecie to czy jak w tym roku zapisze się na inny kierunek na innej uczelni to czy to jest nielegalne i czy mogę mieć jakieś konsekwencje bardzo proszę o odpowiedz

Jeżeli chodzi o to czy trybunał już zajmuje się naszą sprawa to z tego co wiem tak, kwestią jest tylko wydanie orzeczenia w tej sprawie które może nastąpić już w najbliższym czasie, ponieważ sprawa ta znajduję się w spisie spraw bieżących, jeżeli Trybunał podtrzyma swoją dotychczasową linię orzeczniczą to o całej sprawie z dniem wydania miejmy nadzieje pozytywnego orzeczenia będziemy mogli zapomnieć:D

milii napisał:
Jeżeli chodzi o to czy trybunał już zajmuje się naszą sprawa to z tego co wiem tak, kwestią jest tylko wydanie orzeczenia w tej sprawie które może nastąpić już w najbliższym czasie, ponieważ sprawa ta znajduję się w spisie spraw bieżących,

Jestem ciekawy skąd wiesz ze już rozpatrują to sprawę? Nawet jeśli już zajmują się tym problemem to nie jest to dla nich wiążące.
http://www.trybunal.gov.pl/Sprawy/Wokanda/wokanda.htm Informacja o terminie rozprawy, musi się pojawić z przynajmniej 14 dniowym wyprzedzeniem. Na razie nic się nie pojawiło.
milii napisał:
jeżeli Trybunał podtrzyma swoją dotychczasową linię orzeczniczą to o całej sprawie z dniem wydania miejmy nadzieje pozytywnego orzeczenia będziemy mogli zapomnieć:D
Czytałem to orzeczenie trybunału i wydaje mi się, za całkiem prawdopodobne iż drugi kierunek mogą uznać za „usługę dodatkową” a co za tym idzie nie odrzucić obecnie wprowadzonych przepisów. Również limit punktów ETCS mogą uznać za niejako spełnienie powinności państwa wobec obywatela.
Obym się mylił, co do powyższych.

Fakt, że przydałoby się ażeby rozpatrzyli to jeszcze przed wyborami w ten sposób poniekąd pomagając studentom w dokonaniu wyboru, ale to już tylko taka mała dygresja.

Oboje macie racje. Sprawa już dawno trafiła do TK i znajduje się w spisie (sygnatura K20/11). TRYBUNAL KONSTYTUCYJNY Jednak nie spodziewałbym się wyroku w trybie ekspresowym. Nie został podany nawet termin pierwszej rozprawy. Poza tym popatrzcie kiedy wpłynęły sprawy które teraz są na wokandzie.

@ZxVirtus, przeczytaj uzasadnienie wnioskodawcy to zrozumiesz dlaczego drugi kierunek studiów STACJONARNYCH nie jest "usługą dodatkową". Kudrycka bredzi bo szuka oszczędności, szkoda tylko, że nie tam gdzie trzeba. ;)
Poza tym nie wiem jak wydanie wyroku TK przed wyborami miałoby wpłynąc na decyzje na kogo głosowac. Wiadomo jaka ekipa wy**mała studentów, jeśli Trybunał pokrzyżuje im plany to na pewno wymyślą inny sposób aby nam utrudnic życie. Pocieszające jest, że coraz więcej osób się od nich odwraca. :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót