płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Z góry przepraszam jeśli to pytanie już się powtórzyło a pewnie tak było...

W lipcu obroniłam się na studiach licencjackich. Obecnie dostałam się na 2 kierunki studiów magisterskich na dwóch różnych uczelniach. Czy jeśli chciałabym podjąć naukę na obu kierunkach za jeden z nich będę musiała płacić ?

Witam. Mam pytanie...od października zaczynam dwa kierunki studiów(1 rok SUM,czyli magisterskie). Czyli za jeden kierunek będę musiała zapłacić? Czy po roku sprawdzą moje wyniki i wtedy jeśli nie będą one superowe to będę musiała zapłacić albo zrezygnować z jednego kierunku?

Witam

Mam duży problem w związku z nowymi przepisami dotyczącymi studiowania i proszę was o pomoc.

W roku 2010 dostałem się na studia na Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, po 1 semestrze rzuciłem studia w celu napisania matur rozszerzonych i kandydowania do Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
Wczoraj dowiedziałem się, iż za studia w SGH będę musiał płacić, ponieważ każdy student ma 180 pkt ECTS na zrobienie licencjata i ja wykorzystałem już 26pkt, bo sesji całej nie zaliczyłem.

Stąd moje pytanie: Czy mimo, że studiowałem i rzuciłem tamte studia przed wejściem ustawy w życie, będę musiał za tamte punkty zapłacić?

Dodam, że będę kandydował na rekrutacje 2012/2013 do SGH i wcześniej myślałem o roku studiów francuskiego, ale w zaistniałej sytuacji nie chciałbym stracić 60 pkt. za ten rok.

Bardzo proszę o pomoc

@Patrick Kn, za studiowanie na SGH nie będziesz musiał płacic.

Witam, przeczytałem wpisy, ale dla upewnienia się, zadam pytania:

Aktualnie idę na II rok studiow II stopnia, dziennych, kierunek A. Obronię się w czerwcu, 2012. Od października 2012 chcialbym zacząc studia dzienne I stopnia I rok na kierunku X. Rozumiem, że za kierunek X będę musiał zapłacić?

pytanie numer dwa - kiedy będzie wiadomo coś o kosztach? Bo jeśli to będzie, np. sto zlotych miesięcznie za dodatkowy kierunek, to pół biedy...

mam pytane- jak pójdę teraz na studia, po czym nieszczęsliwie nie zdam powiedzmy pierwszego semestru/roku i za rok będę szła od nowa to też muszę płacić za cał rok, bo wykorzystalam ECTSy?

Bart89. Jestem w podobnej sytuacji do Patrick Kn, tyle że ja musiałam przerwać studia w 2010r i teraz zamierzam kandydować na inny kierunek na tej samej uczelni (w roku 2012/2013). Powiedziałeś że Patrick nie będzie musiał płacić za studia na SGH. Ale na jakiej podstawie tak twierdzisz? To dla mnie bardzo ważne.

Wypowiedź pewnej osoby z innego forum, dużo wyjaśnia więc wklejam:
-dzwoniłam do MNiSW. I tak:
-- jeśli ktoś zaczął studia przed wejściem ustawy i skończył (lub przerwał) je też przed wejściem ustawy to nic a nic mu się te studia nie liczą. Może śmigać za darmo na I kierunek.
- jeśli ktoś zaczął studia przed wejściem ustawy i skończy je po wejściu w życie ustawy, np. początek 2008, koniec 2013 to nie konsumują te studia żadnych ecstów, ale jeśli ktoś chciałby zacząć w 2012 drugi kierunek to obowiązują go zasady o odpłatności za ten drugi kierunek, bo jako pierwszy liczy się ten, który jest kończony już w czasie obowiązywania ustawy
- wszystko co zaczynamy w tym roku jest za darmo od początku do końca.
- jeśli zrezygnujemy np. po roku ze studiów rozpoczętych po wejściu w życie ustawy to nie ma tak, że mamy dalej do wykorzystania jakieś wirtualne ecsty. Z przerwaniem studiów potencjalne darmowe ectsy nam przepadają i kolejny zaczęty kierunek liczy się jako płatny. --> To ma sens, bo gdyby każdy miał takie "żetony" do rozdysponowania jak chce to mógłby po pół roku studiować na kilkunastu kierunkach.
- żeby mieć bezpłatny drugi kierunek trzeba spełniać warunki do otrzymania stypendium rektora nie tylko przez 1 rok, ale przez każdy kolejny.

Moim zdaniem ta ustawa nie przejdzie przez TK, więc na razie spokojnie. Jedyne co możemy zrobić to iść na wybory i mądrze głosować:)

Mam pewne wątpliwości:
jestem na studiach magisterskich, w roku 2013 kończę je. Jeżeli w przyszłym roku chciałabym rozpocząć studia na II stopniu, to po roku, kiedy już ukończę I kierunek, będę musiała ten ostatni rok płacić, jeżeli nie załapię się na stypendium rektora?
A jeśli w tym roku będę otrzymywać stypendium rektora, to może przysługuje mi rozpoczęcie 2 kierunku bezpłatnie?
I jeszcze jedna możliwość - jeśli rozpocznę 2 studia II stopnia (które są kontynuację, prawda, chociaż po 1 dyplomie licencjackim), ale po ukończeniu pierwszych studiów, to też będę musiała za nie płacić?
Dziękuję i pozdrawiam.

może mój wpis rozwieje czyjeś wątpliwości. wiem, że to było już pisane na forum wiele razy, ale te pytania ciągle się powtarzają...

ja zaczęłam studia w 2009 (jednolite magisterskie) w tym roku dostałam się na drugi kierunek (też jednolite), wzięłam dziekankę na pierwszym kierunku i idę na 2, czyli od tego roku studiuję je oba.
Nie polecam w takich sprawach kontaktować się z uczelnią bo oni niestety niewiele jak widać wiedzą na ten temat, w 2 dziekanatach nikt mi nie udzielił odpowiedzi na pytanie: czy jeśli pójdę teraz na 2 kierunek to zapłacę za niego... albo co jeśli za rok zdecyduję, że rzucam kierunek 1 i ciągne tylko 2...lub odwrotnie.
gdzieś się tu przewinęła na forum dziwna informacja, że żeby studiować 2 kierunek nieodpłatnie trzeba ciągnąc też ten 1... oczywiście bzdura.

no więc zadzwoniłam do Ministerstwa Nauki w Warszawie gdzie pani powiedziała, że w tym roku 2 kierunek jest bezpłatny, chociażby uczelnia mówiła inaczej. nie trzeba będzie otrzymać po roku stypendium rektora, żeby dalej studiować... nikogo też nie interesuje czy będę ciągnąć za rok oba, czy z któregoś zrezygnuję, czy co mi się tam zamarzy z nimi zrobić. Natomiast od roku akademickiego 2012/2013 czegoś takiego już zrobić nie można, chyba, że ktoś będzie na tyle ambitny żeby przez wszystkie lata walczyć o stypendium...

jeśli ktoś ma wątpliwości co do swojej sytuacji to polecam skontaktować się z samym źródłem... bo mnie informacje uzyskane na uczelni tylko ciśnienie niepotrzebnie podniosły.

CZY OSOBA, KTÓRA JUŻ UKOŃCZYŁA STUDIA MOŻE PODJĄĆ DRUGI KIERUNEK BEZPŁATNIE - TAK

Długo mnie tu nie było - ale w końcu już wiadomo co i jak. Otóż opiszę sytuację mnie interesującą - czy osoby, które już mają skończone jakieś studia przed 2011 rokiem mogą podjąć inny kierunek bezpłatnie.

Zgodnie z tym co właśnie wyczytałem ze wzoru oświadczenia o studiowaniu bez opłat - od roku 2011 wszystkie osoby dostają limit punktowy do wykorzystania od tego roku - skończone studia nie wyczerpują tego limitu!

Wszystko to można wyczytać w objaśnieniu do formularza w punkcie 1.

Link: http://www.bip.nauka.gov.pl/_gAllery/15/45/15452/20110929_rozporzadzenie_wzor_oswiadczenia_bez_oplat.pdf

Ostatnia edycja:
Jestem na 5 roku studiów ale chciałabym jeszcze zrobić technika farmacji w szkole policealnej. Czy taka szkoła będzie liczyła się jako 2 kierunek studiów i będę musiała zapłacić czy będzie to bezpłatna edukacja??

Witam ponownie,

Art. 99. 1. Uczelnia publiczna może pobierać opłaty za świadczone usługi edukacyjne
związane z:
1) kształceniem studentów na studiach niestacjonarnych oraz uczestników niestacjonarnych
studiów doktoranckich;
1a) kształceniem studentów na studiach stacjonarnych, jeżeli są to ich studia na drugim lub
kolejnym kierunku studiów w formie stacjonarnej;
1b) kształceniem studentów na studiach stacjonarnych, w przypadku korzystania z zajęć poza
dodatkowym limitem punktów ECTS określonym w art. 170a ust. 2;

2) powtarzaniem określonych zajęć na studiach stacjonarnych oraz stacjonarnych studiach
doktoranckich z powodu niezadowalających wyników w nauce;
3) prowadzeniem studiów w języku obcym;
4) prowadzeniem zajęć nieobjętych planem studiów;
5) prowadzeniem studiów podyplomowych oraz kursów dokształcających.

1a. Do studentów studiów stacjonarnych, o których mowa w ust. 1 pkt 1a, nie zalicza się:
1) studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do
uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego;

2) studentów, o których mowa w art. 170a ust. 3 i 4, studiujących drugi kierunek studiów na
studiach stacjonarnych bez wnoszenia opłat;
3) studentów studiujących na kierunkach, o których mowa w art. 170b ust. 1.

1b. W przypadku podjęcia studiów równocześnie na kilku kierunkach studiów
stacjonarnych uczelni publicznej pobiera się opłaty za drugi wskazany przez studenta
kierunek studiów, jeżeli nie posiada uprawnień do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat, o
których mowa w art. 170a ust. 3 i 4 oraz za każdy kolejny kierunek studiów.

Czy dobrze rozumiem: jeśli mam licencjat to mogę sobie robić nieograniczoną liczbę magisterek bez wnoszenia opłat? (nie będzie to traktowane jako 2gi kierunek?):evil:
Czy może kontynuacja możliwa jest tylko raz?:confused:

Przeczytałam tekst rozporządzenia zalinkowanego przez lupaw i mam dylemat. Podane tam jest, że punkt 3/4 wypełnia student/absolwent odbywający studia stacjonarne rozpoczęte w r.ak. 2011/12 lub później i którego przyjęto na drugi kierunek w r.ak.2012/13 lub później, szerzej na ten temat napisano w uzasadnieniu.
Jeżeli więc ktoś zaczął studia przed wejściem w życie ustawy, czyli rozpoczął je wcześniej niż 1.10.2011, to za kierunek, który zacznie po 30 września 2012 nie powinien płacić w ogóle, gdyż będzie to jego pierwszy kierunek rozpoczęty licząc od r.akad. 2011/12? Mam nadzieję, że dobrze rozumuję:)

Niebieska_Kredka napisał:
Jeżeli więc ktoś zaczął studia przed wejściem w życie ustawy, czyli rozpoczął je wcześniej niż 1.10.2011, to za kierunek, który zacznie po 30 września 2012 nie powinien płacić w ogóle, gdyż będzie to jego pierwszy kierunek rozpoczęty licząc od r.akad. 2011/12? Mam nadzieję, że dobrze rozumuję:)

Dobrze rozumujesz. Tak właśnie jest. Ta kwestia była już wałkowana wiele razy a wyjaśniono ją ponad 30 stron temu...

Dzięki za odpowiedź:) Podobny temat istnieje na innym forum i tam twierdzą, że należałoby przerwać dotychczasowe studia teraz, jeśli za rok chciałoby się rozpocząć inne bezpłatnie.
Sądzę, że kluczowym słowem w tym rozporządzeniu jest "rozpoczęte" i mam nadzieję, że za rok będzie mi dane studiować całkowicie za darmo wymarzoną medycynę, jako że pierwsze studia rozpoczęłam przed działaniem tej ustawy i nadal na nich jestem.

Czyli rozumiem, że zależy to od daty immatrykulacji? Bo np. jeśli ktoś miał immatrykulacje 30 września to nowe przepisy go jeszcze nie tyczą, a ktoś będzie miał 5 października to studiuje według nowych przepisów? Czy może, zależy to tylko od daty wydania legitymacji?
W wątku o podobnym temacie napisano, że z dniem uzyskania statusu studenta http://forumprawne.org/prawo-administracyjne/55306-kiedy-zostaje-sie-studentem.html czyli mam rozumieć, że z dniem odebrania legitymacji studenckiej?

Ostatnia edycja:
gacekplacek napisał:
...chciałabym jeszcze zrobić technika farmacji w szkole policealnej. Czy taka szkoła będzie liczyła się jako 2 kierunek studiów
Proszę logicznie pomyśleć. Szkoła policealna nie jest szkołą wyższą. Uczeń to nie student. Technik - nie inżynier.

Bart89: Mam jeszcze pytanie upewniające: skoro jestem już na wyższym roku studiów, czyli nie rozpoczęłam ich w r. ak. 2011/12, to mogę bezpłatnie podjąć kolejny kierunek w 2012 lub później i nie ma znaczenia, czy poprzednie studia przerwę teraz, czy będę je kontynuować w tym roku?

Wtedy studia rozpoczęte w r. ak. 2012/13 byłyby moim pierwszym kierunkiem liczonym od wejścia ustawy w życie, studia, na których jestem obecnie nie powinny tak jakby istnieć, więc punkt 3 rozporządzenia nie dotyczyłby mnie. Bardzo to dla mnie ważne, dużo bardziej zależy mi na tym innym kierunku, niż na obecnym...

Jeszcze taka sprawa mnie nurtuje. Jeśli przerwę teraz studia, które dopiero zresztą zacząłem, żeby za rok móc iść gdzie indziej to już nie będę miał tych studiów za darmo? W ustawie jest napisane, że tyczy się ona roku akademickiego 2011/2012 i następnych. Wiem, że prawo nie działa wstecz, ale już się w tym wszystkim pogubiłem. Studiuje niby od 26 września, ale immatrykulacje mam dopiero w październiku.. Jeśli się na nią nie stawię i skreślę się z listy studentów to uda mi się uniknąć opłaty, czy już nic nie da się zrobić? Zamierzam się przejść do dziekanatu ale podejrzewam, że panie będą zielone w tej kwestii. Chciałbym się po prostu uratować od płatnych studiów :/ a na dodatek nie zanosi się żeby trybunał tą ustawę szybko rozpatrzył biorąc pod uwagę jakie daty mają sprawy obecnie widniejące na wokandzie :/ Czyli zasadniczo mam pytanie podobne do tego które zadała koleżanka powyżej, z tym, że ja zacząłem w tym roku akademickim.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót