płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzień dobry,

mam pytanie w sprawie płatnego drugiego kierunku studiów. Zaczynam w tym roku akademickim dwa kierunki i wiem, że mogę studiować je bezpłatnie. Moja uczelnia daje mi jednak prawo zmiany kierunku na pokrewny po upływie jednego semestru (wtedy, po nadrobieniu zaległości, studiuję inny kierunek zaczynając od II semestru). Gdybym z tej możliwości skorzystała, zmieniając jeden z kierunków, niejako zaczęłabym studiowanie nowego drugiego kierunku już w 2012 roku, a więc w czasie, kiedy zaczyna funkcjonować ustawa. Czy w związku z tym musiałabym za niego płacić?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Teraz tak doczytałem, że „Tym samym liczba punktów, którą student może uzyskać za uczestnictwo w danych zajęciach, odliczana jest z limitu przyznanego studentowi po uzyskaniu przez niego zaliczenia z tego przedmiotu.” Dobrze rozumiem, że jeśli nie przystąpię do egzaminów, to limit nie zostanie przyznany a tym samym będę miał czyste konto i za rok będę mógł iść gdzie chce?

Mam pytanie jestem na studiach magisterskich (II stopnia) skończę je w roku 2012 planowo w czerwcu, chciałabym rozpocząć drugi kierunek w pazdzierniku roku 2012 juz jako absolwent pierwszego kierunku, wedlug ustawy kazdy absolwent ma prawo rozpoczac bezplatnie drugi kierunek studiow, przeczytalam rozporzadzenie i tutaj moj klopot nie wiem za bardzo ktory numer musiałabym wypelniac? jako absolwent teoretycznie 4 punkt ale tam jest mowa o studiach ktore zostaly rozpoczete w roku 2011/2012 lub nastepnych a ja zaczelam studia mgr w roku 2010/2011, mam troche mętlik w głowie z tego powodu proszę o pomoc

Witam, mam pytanie, z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Podczas tegorocznej rekrutacji 2011/2012 dostałem się na filologię angielską - I rok studiów II stopnia , który jest przedłużeniem mojego licencjatu oraz na ekonomię - I rok studiów I stopnia.
Pytanie dotyczy urlopu dziekańskiego.
Mam taki plan:
Będę się starał o otrzymanie zaraz na początku tego roku - urlopu dziekańskiego na studiach I stopnia ekonomii i w tym roku chciałbym studiować tylko filologię angielską.
Za rok chciałbym wrócić na ekonomię i studiować dwa kierunki równocześnie.
Pojawia się tutaj dylemat. Na studia zostałem przyjęty w tegorocznej rekrutacji, czyli przed dniem wejścia ustawy - wobec tego nie płacę za kierunki. Ale co wtedy, gdy zaraz na początku roku wezmę urlop dziekański (pytałem się w dziekanacie i jest to możliwe) a - na ekonomię powrócę i "zacznę" od 2012/2013, lecz formalnie będę już studentem przyjętym na ten kierunek w rekrutacji 2011/2012. Czy jeżeli wrócę po roku urlopu, będę musiał płacić za którykolwiek z kierunków?
Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi. Nie będę uczestniczył w rekrutacji 2012/2013, ponieważ "technicznie" będę studentem tego kierunku, tylko, że na urlopie.
Czy takie coś może przejść?
W ustawie napisane jest, że osoby przyjęte przed dniem ustawy, nie będą płaciły - i ja faktycznie jestem przyjęty na te studia przed dniem ustawy, ale od razu wezmę urlop dziekański zachowując przy tym prawa studenta.
Podaję tutaj punkty ustawy, które mogą być kluczowe oraz link do samej ustawy.

BARDZO proszę o pomoc.

Art. 29
1. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w roku
akademickim 2011/2012 studiują według programów opracowanych na podstawie
dotychczasowych przepisów do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie
studiów.

2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w roku
akademickim 2011/2012:
1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niż jednym kierunku studiów nie wnoszą opłat,
o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym
niniejszą ustawą, do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów;
2) wnoszący opłaty za kształcenie wnoszą opłaty na dotychczasowych zasadach do końca okresu
studiów przewidzianego w programie i planie.
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20110840455

Ostatnia edycja:
Czy jeżeli podjęłam w tym roku studia stacjonarne na uczelni X, kierunek finanse i rachunkowość i niestacjonarne na uczelni Y, kierunek prawo i chciałabym przenieść się w 2012/2013 roku na studia stacjonarne na kierunku prawo, to będę musiała wnosić opłaty?
Wydaje mi się, że na podstawie tego artykułu, studiuję według starych zasad i nie będę musiała wnosić opłat.
Proszę o pomoc w interpretacji tego artykułu.

1. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w roku
akademickim 2011/2012 studiują według programów opracowanych na podstawie
dotychczasowych przepisów do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie
studiów.

2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w roku
akademickim 2011/2012:
1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niż jednym kierunku studiów nie wnoszą opłat,
o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym
niniejszą ustawą, do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów;
2) wnoszący opłaty za kształcenie wnoszą opłaty na dotychczasowych zasadach do końca okresu
studiów przewidzianego w programie i planie.

W tym roku ( 2011/2012 ) dostałem się po raz pierwszy na studia stacjonarne na kierunek elektrotechnika . Tak więc studiuję od 2 tygodni .

W roku 2012 mam zamiar zdawać ponownie maturę i w roku 2012/2013 rozpocząć kierunek na innej uczelni (med.) .

Niestety nie wiem co mam zrobić aby nie płacić za te drugie studia które to są chyba jedne z droższych , przeczytałem wiele postów ale na część moich pytań nie mam odpowiedzi. Tyle co się dowiedziałem :

1) Gdybym kontynuował 1 kierunek i zaczął 2 w 2012/2013 to jest on płatny w całym wymiarze jeżeli nie jestem stypendystą

Pyt: Jakiego kierunku muszę być stypendystą ? Czy jeżeli będe miał stypendium na elektrotechnice a na medycynie nie to za medycyne płacę ?

2) Jeżeli rzucę elektrotech. po zaliczeniu 1-go roku i od 2012/2013 rozpocznę medycynę to

- płacę za rok
- płacę za całość ( takie wersje też słyszałem ) , pomimo że studiowałem tylko rok
- nie płacę jeśli będe stypendystą elektrotechniki po 1 roku mimo że po 1 roku ją rzucam
- nie płace bez żadnych warunków

3) Analogicznie jeśli TERAZ rzucam elektrot. to podobno nie wykorzystałem jeszcze żadnych punktów i :

- mogę od 2012/2013 zacząc med. za "darmo "
- już nigdy żadnego kierunku nie zacznę za darmo bo zawsze będzie to mój drugi kierunek ( pierwszym była elektrot. ) mimo że elektrot. już nie studiuję

Tak więc nie wiem co mam robić , czy lepiej zostać na studiach , zdobyć stypendium rektorskie i rzucić studia ( jeżeli takie połączenie jest w ogóle możliwe ) i rozpocząć darmową medycynę .
Czy rzucić studia już teraz , ale musiałbym być w 100% pewny że w takim wypadku jeszcze żadnych punktów nie wykorzystałem oraz że dostanę sie na med ( co nie będzie łatwe )

A może są jescze jakieś wyjścia których nie uwzględniłem ?

:mad: A co w przypadku gdy ktoś się przenosi z jednej uczelni na drugą? Datę przyjęcia na drugiej uczelni będzie miał po wejściu w życie ustawy więc już będzie go obowiązywać znowelizowana ustawa, czy liczy się data z tej pierwszej uczelni?
Antosz, punkt 4 albo żaden..

Ostatnia edycja:
Udało mi się dodzwonić do ministerstwa. Otóż po trzech przekierowaniach trafiłem do DNS gdzie przedstawiono mi, że sytuacja wygląda następująco. Osobą, które rozpoczęły studia w roku akademickim 2011/2012 nawet przed 1 października została już przyznana pula ETCS. Kierunek studiów można zmienić, natomiast za nadmiarowe, wynikające z tej zmiany, punkty trzeba będzie zapłacić z własnej kieszeni. Na stronie dwunastej padło „Należy wyraźne zaznaczyć, że obowiązuje zasada nie działania prawa wstecz. Tym samym, jeżeli proponowane przepisy zostaną uchwalone, to limit punktów ECTS będzie naliczany dopiero od rozpoczęcia kierunku studiów, który zostanie rozpoczęty po wejściu w życie przepisów projektu nowelizacji ustawy. Tym samym dotąd odbyte studia nie będą konsumować limitu punktów ECTS.” Wiele osób interpretowało to, że skoro zaczęli przed 1 października w roku akademickim 2011/2012 to nie będzie ich dotyczył przydział puli ETCS, jak mi jednak uświadomiono będzie i teraz jestem trochę zmieszany.
Odnośnie zmiany kierunku studiów z 5 letnich na 6 letnie, powiedziano mi, że „chyba” limit zostanie wtedy powiększony, ale i tak trzeba będzie zapłacić za już skonsumowane ETCS.
:what:

Ostatnia edycja:
czyli to nieprawda, że każdy będzie mógł ropocząć drugie studia bezpłatnie bo ja nie rozpoczełam mgr w 2011/2012 tylko wtedy skończe, więc ten rok jest poszkodowany bo ci co skonczyli w 2010/2011 będą mogli wypełniać pkt 1 a ci co zaczna w 2011/2012 będą mogli wypełniać pkt 4 a ci co skonczą teraz nie będa mogli nic zrobić?

@ZxVirtus: pisząc w ostatnim swoim poście "rozpoczęły" masz na myśli osoby, które są teraz na I roku, tak? W takim razie co z tymi, którzy zaczęli studia np. w 2008 i są teraz na 4. roku? Będą mieć przyznaną pulę darmowych ECTSów dopiero, gdy zaczną jakiś kierunek od początku od I roku, zaś obecne studia tak jakby "nie istnieją" w świetle przepisów?

Niebieska_Kredka napisał:
@ZxVirtus: pisząc w ostatnim swoim poście "rozpoczęły" masz na myśli osoby, które są teraz na I roku, tak? W takim razie co z tymi, którzy zaczęli studia np. w 2008 i są teraz na 4. roku? Będą mieć przyznaną pulę darmowych ECTSów dopiero, gdy zaczną jakiś kierunek od początku od I roku, zaś obecne studia tak jakby "nie istnieją" w świetle przepisów?

Tak, mam na myśli osoby które rozpoczęły studia w 2011/2012 i tylko w tym kontekście rozmawiałem. Odnośnie osób które rozpoczęły studia wcześniej jest już napisane wiele i z tego co tam podają wynika, że żadnych limitów ETCS'ów wam nie zabiorą. (proszę poczytać posty użytkowników takich jak np. bart89)
hubert1992 napisał:
W tym roku ( 2011/2012 ) dostałem się po raz pierwszy na studia stacjonarne na kierunek elektrotechnika . Tak więc studiuję od 2 tygodni .

W roku 2012 mam zamiar zdawać ponownie maturę i w roku 2012/2013 rozpocząć kierunek na innej uczelni (med.) .

Niestety nie wiem co mam zrobić aby nie płacić za te drugie studia które to są chyba jedne z droższych , przeczytałem wiele postów ale na część moich pytań nie mam odpowiedzi. Tyle co się dowiedziałem :

1) Gdybym kontynuował 1 kierunek i zaczął 2 w 2012/2013 to jest on płatny w całym wymiarze jeżeli nie jestem stypendystą

Pyt: Jakiego kierunku muszę być stypendystą ? Czy jeżeli będe miał stypendium na elektrotechnice a na medycynie nie to za medycyne płacę ?

2) Jeżeli rzucę elektrotech. po zaliczeniu 1-go roku i od 2012/2013 rozpocznę medycynę to

- płacę za rok
- płacę za całość ( takie wersje też słyszałem ) , pomimo że studiowałem tylko rok
- nie płacę jeśli będe stypendystą elektrotechniki po 1 roku mimo że po 1 roku ją rzucam
- nie płace bez żadnych warunków

3) Analogicznie jeśli TERAZ rzucam elektrot. to podobno nie wykorzystałem jeszcze żadnych punktów i :

- mogę od 2012/2013 zacząc med. za "darmo "
- już nigdy żadnego kierunku nie zacznę za darmo bo zawsze będzie to mój drugi kierunek ( pierwszym była elektrot. ) mimo że elektrot. już nie studiuję

Tak więc nie wiem co mam robić , czy lepiej zostać na studiach , zdobyć stypendium rektorskie i rzucić studia ( jeżeli takie połączenie jest w ogóle możliwe ) i rozpocząć darmową medycynę .
Czy rzucić studia już teraz , ale musiałbym być w 100% pewny że w takim wypadku jeszcze żadnych punktów nie wykorzystałem oraz że dostanę sie na med ( co nie będzie łatwe )

A może są jescze jakieś wyjścia których nie uwzględniłem ?
Ad1) Tak, w całym wymiarze. Głównego. Nie, wystarczy mieć odpowiednie oceny na głównym.
Ad2) Płacisz za przekroczone punkty.. Musisz sobie to wyliczyć. Jest przyznawana jakaś rezerwa, wiec może nie będzie tak źle. W ustawie są podane te punkty. Zdaje się, że jeden semestr na studiach 1 stopnia jest w rezerwie. Na studiach drugiego stopnia również jest semestr rezerwy. Wiec, można to tak wyliczyć, że stracisz tą rezerwę i tylę. Pani podczas rozmowy powiedziała, że „chyba” przydzielana będzie szersza pula po rekrutacji na 6 letnie i z tej ci odejmą już zużyte pkt, czyli akurat starczy na darmowe studia  jednak na razie nie ma żadnych zarządzeń co do tego, więc … trzeba czekać..
Ad3) Szczerze mówiąc to nie wiem kiedy te punkty ulegają zużyciu i tu ci nie pomogę. Dowiedziałem się tylko, że pule ETCS już zostały przyznane.

Ostatnia edycja:
Witam

Napiszę jak ja rozumiem te wszystkie przepisy.

Otóż ustawa weszła w tym roku, 1 października. Wszyscy studenci rozpoczynający w tym roku, czyli 2011/2012 dostają limit punktów. Punkty te są już wykorzystywane od tego semestru. Jednakże ustawodawca pozwolił w tym roku na podjęcie studiów na większej liczbie kierunków na starych zasadach - a więc jest przyznany limit punktów - lecz de facto - jeżeli podjąłeś w tym roku dwa, trzy... lub ileś tam kierunków studiów to owe punkty odliczane są za jeden kierunek. Dopiero jak ktoś będzie chciał podjąć drugi kierunek (czy też następny) w przyszłym roku to za niego płaci. Według mnie ta sama zasada kieruje się do osób, które w chwili wejścia ustawy już studiują na innym kierunku - dostają one limit punktów - który jest konsumowany dopiero po podjęciu drugiego kierunku - kierunek na którym już studiowały tego limitu nie umniejsza. Ta sama sytuacja ma miejsce u osób, które już skończyły studia przed wejściem ustawy - mają one czyste konto i przyznany limit punktów.

Co się tyczy osób, które podjęły studia w tym roku, przed 1 października i w przyszłym roku chcą zacząć drugi kierunek bezpłatnie to nie mam pojęcia. Ale wydaje mi się, iż ustawowo rok akademicki rozpoczyna się 1 października w tym też czasie weszła ustawa. Ale tak jak piszę nie mam tu pewności. Tu trzeba by było rozważyć kiedy dana osoba stała się studentem w świetle prawa. W końcu w większości regulaminów studiów jest napisane, że studentem zostaje się w chwili immatrykulacji - jeżeli odbyła się ona przed 1 października to można według mnie domagać się swoich praw - jak ustawodawca wypuszcza buble to niech ponosi tego konsekwencje. Z drugiej strony to raczej ustawa czy rozporządzenie jest wyższe rangą niż regulamin studiów na uczelni. Nie wiem czy ta sprawa jest rozsądzona gdzieś w ustawie czy rozporządzeniach.

Tak więc radzę zapoznać się z regulaminem studiów - kiedy zostaje się studentem, oraz czy miało to miejsce przed wejściem ustawy.

Swoją drogą to jest śmieszne - by zainteresowane osoby wydzwaniały po ministerstwie i dopytywały się co i jak. Powinna być już dawno jasna i czytelna informacja dla wszystkich zainteresowanych - na jakich zasadach, warunkach podejmuje się drugi kierunek. O odpłatności za drugi kierunek itp. Przecież wiele osób rozpoczyna w tym roku studia i nie wie na czym stoi. Później powstaje wątek tasiemiec z próbami wyjaśnienia tematu przez osoby postronne. to powinno być zrobione przez ministerstwo i to przed wejściem ustawy w życie! Ale o czym ja mówię - w końcu żyjemy w Polsce, gdzie urzędnik nie jest dla obywatela, a obywatel jest dla urzędnika. Wstyd!!!

ZxVirtus napisał:
Tak, mam na myśli osoby które rozpoczęły studia w 2011/2012 i tylko w tym kontekście rozmawiałem. Odnośnie osób które rozpoczęły studia wcześniej jest już napisane wiele i z tego co tam podają wynika, że żadnych limitów ETCS'ów wam nie zabiorą. (proszę poczytać posty użytkowników takich jak np. bart89)

Ad1) Tak, w całym wymiarze. Głównego. Nie, wystarczy mieć odpowiednie oceny na głównym.
Ad2) Płacisz za przekroczone punkty.. Musisz sobie to wyliczyć. Jest przyznawana jakaś rezerwa, wiec może nie będzie tak źle. W ustawie są podane te punkty. Zdaje się, że jeden semestr na studiach 1 stopnia jest w rezerwie. Na studiach drugiego stopnia również jest semestr rezerwy. Wiec, można to tak wyliczyć, że stracisz tą rezerwę i tylę. Pani podczas rozmowy powiedziała, że „chyba” przydzielana będzie szersza pula po rekrutacji na 6 letnie i z tej ci odejmą już zużyte pkt, czyli akurat starczy na darmowe studia  jednak na razie nie ma żadnych zarządzeń co do tego, więc … trzeba czekać..
Ad3) Szczerze mówiąc to nie wiem kiedy te punkty ulegają zużyciu i tu ci nie pomogę. Dowiedziałem się tylko, że pule ETCS już zostały przyznane.

Informacje podane przez ciebie raczej mnie ucieszyły , ale :
1) Co do wytłuszczonego gdzie znalazłeś te informacje ?Możesz je jakoś udowodnić ? Czy może podała ci je ta kobieta z ministerstwa ?

2) Może ktoś wie , lub znalazł odpowiednie informacje , kiedy następuje konsumpcja ECTS-ów.

A) z chwilą rozpoczęcia studiów ( 30 za semestr )
B ) z chwilą rozpoczęcia studiów ( 60 za rok )
C) po zdaniu egzaminów
D) po zaliczeniu roku

lub jakieś inne wyjścia . To dla mnie ważne a nigdzie nie mogę tego znaleźć.

Przeczytałem cały ten temat, ale mam jedno pytanie dla uściślenia wszystkich informacji tu zawartych.

Moje studia rozpoczęły się 26 września 2011 r., czyli przed wejściem w życie ustawy. Jak w związku z tym wygląda moja sytuacja? Czy w przyszłości będę mógł studiować drugi kierunek za darmo, czy jednak liczy się to że studia rozpoczęły się w roku 2011/2012?

Moim zdaniem rozpoczęcie studiów przed wejściem w życie ustawy (czyli przez 1 października 2011 r.) kwalifikuje mnie do studiowania wg starych przepisów, więc wnioskuję że drugi kierunek będę mógł zacząć za darmo kiedykolwiek.

Z tego wynika że jeżeli teraz podejmiemy drugi kierunek na studiach bezpłatnie to i tak za rok trzeba będzie płacić.

Siemka!

Jestem nowy na tym forum. I bardzo ciesze sie,że mogę sie wypowiedzieć. Zacznę od tego iż oburza mnie ta cała informacja i brak jakichkolwiek informacji.
Ja obecnie skończyłem studia pierwszego stopnia w roku 2011. Potem każdy i wszyscy, oraz panie z dziekanatu, które odwiedziłem przytoczę dla przykładu Lubelski Uniwersytet Medyczny, iż na pewno za rok ida na studia lekarskie, czyli w roku akademickim 2012/2013 zapace za drugi kierunek!! Po czym uwierzywszy w to wszystko nie potrzebnie zaczołem studia drugiego stopnia, które jakby to nazwać nudne!! I teraz rezygnując z nich, powołując się wzór oswiadczenia, które będziemy składać iż ja w takiej sytuacji wypełniam rubrykę numer 2, czyli studia lekarskie, które zacznę w roku 2012/2013 są moimi pierwszymi studiami, zas rezygnując z obecnych studiów, nie konsumuje punktów ECTS, gdyż ich konsumcja tych punktów, co jest zawarte w tym wzorze oświadczenia rozpoczyna sie w przypadku zaiiczenia danego bloku programowego ,czyli egzaminu,zaliczenia !!! ponadto osoby,które są w podobniej sytuacji co moja nie moga wypełniac punktu 4tego gdyz rezygnując ze studiowania, fizycznie nie moga być dalej studentami danej uczelni.
Oczywiście pamietam słowa Pani Minister,iz jest mozliwa rezygnaja jednorazowa z danego kierunku studiów i zmiana na inny jak sie nie myle wspominał o tym premier;)A dalej ida pisałem emiala do Ministerstwa, przytaczając moja podobna sytuację, oczywiście dostałem tylko cytowanie ustawy,iż studenci przyjęci w roku 2011/201 itp.... czyli nic wiążącego może poza tym zaakcentowanie wykrzyknikim iż jest tylko możliwa jednorazowa kontynuacja swojego kierunku na studiach magisterskich;) czyli defakto ja zaczynając w tym roku inny kierunkej studiów ale na studiach drugiego stopnia w mysl tej ustawy nie zaczołem drugiego kierunku;)
I gdzie tu sie dowiadywać czego kolwiek skoro od samego Ministerstwa nie moge otrzymać wiążącej informacji....!!

Czy tu ktoś na forum jest chętny połączyc siły, chodzi mi teraz o wawę i razem pójść do Ministerstw, samemu nic to nie da gdy zbędą telefonem z średnio przyjemna panią;0
Jak ktos ma podobny problem jak ja podaje gg razem rażniej w końcu trzeba to rozwiązać chodzi tu o nasza przyszłość
Moje gg:33184466

Sorki, zabłędy ale mam nowa klawiature i nie wszystkie literki chcą sie wklikiwać..

Wysłałam wiadomość e-mail do ministerstwa.
Osoby, które studiują 2 kierunki (jeden dziennie i jeden zaocznie) przy przeniesieniu na studia dzienne z zaocznych nie będą płacić za 2 kierunek (O ile zaczęły te kierunki do roku akademickiego 2011/2012 i w roku akademickim 2011/2012.)
Warto napisać taką wiadomość. Odpowiedź jaką dostałam satysfakcjonuje mnie, a zawsze lepiej zaczerpnąć informacji "u źródła". :)

ktoś wreszcie może odpowiedzieć jasno czy zaczynając w tym roku 2011/2012 drugi kierunek na studiach dziennych - za rok będę musiał płacić za ten drugi kierunek czy tez nie

Dostaje wiadomośc i nie ma odpowiedzi - interesują mnie tylko studia dzienne a oto pytanie które zadałem ... ktoś wreszcie może odpowiedzieć jasno czy zaczynając w tym roku 2011/2012 drugi kierunek na studiach dziennych - za rok będę musiał płacić za ten drugi kierunek czy tez nie ...

Czy są jasne przepisy że jeżeli zacznę teraz 2 kierunek będąc już na drugim roku innego kierunku to za rok będę musiał płacic za drugi kierunek czy nie - oczywiście chodzi o studia dziennne stacjonarne.

Ostatnia edycja:
No dobrze, ale jeśli ustawa zakłada, że osoby zaczynające studia przed i w roku ak. 2011/2012 kontynuują je na starych zasadach, to niby jakim prawem mają oni nam za nie naliczać już punkty ECTS, skoro w starych zasadach nic o żadnych ECTSach nie było mowy??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót