płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Z tego co niżej jest zapisane wynika że kto podejmie w tym roku studia 2 kierunek nie bedzie płacił - ale jak jest naprawdę ? .....

5 kwietnia br. prezydent RP podpisał nowelizację ustawy o szkolnictwie wyższym, która wprowadza m.in. opłaty za drugi kierunek studiów. - Czy wszyscy będziemy musieli płacić? - zastanawiają się studenci.

Prof. Józef Włodarski, prorektor ds. studenckich Uniwersytetu Gdańskiego: - Nie wszyscy, z płacenia zwalnia stypendium rektora.

- W tym roku studenci mają szansę na studiowanie drugiego kierunku za darmo, ale to już naprawdę "ostatni dzwonek" - tłumaczy Józef Włodarski.

Zmiany w ustawie wchodzą w życie dopiero od roku akademickiego 2012/2013.

Link do pełnego artykułu

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmia...tatni_dzwonek_na_drugi_kierunek_za_darmo.html

Ostatnia edycja:
Witam, ogólnie całe zamieszanie z tym drugim kierunkiem jest przerażające...Sama się już totalnie gubie, na jakiej zasadzie będzie przeprowadzana rekrutacja na studia 2012/2013... Wydaje mi się, że JUŻ TERAZ na stronach uczelni w zakładkach na temat rektutacji powinny być już jakieś informacje co do odpłatności za kolejny fakultet... Ja osobiście jestem studentką 2-go roku na uczelni X i chciałabym rozpocząć drugi kierunek na innej uczelni w 2012r. W jednych wiadomościach czytam, że jest to możliwe, w innych, że jest już płatny... Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi to definitywnie wyjaśnił :)

klaudiia92 napisał:
Wysłałam wiadomość e-mail do ministerstwa.
Osoby, które studiują 2 kierunki (jeden dziennie i jeden zaocznie) przy przeniesieniu na studia dzienne z zaocznych nie będą płacić za 2 kierunek (O ile zaczęły te kierunki do roku akademickiego 2011/2012 i w roku akademickim 2011/2012.)
Warto napisać taką wiadomość. Odpowiedź jaką dostałam satysfakcjonuje mnie, a zawsze lepiej zaczerpnąć informacji "u źródła". :)

ile czasu czekałaś na odpowiedź?

A co sie dzieje w sytuacji, jezeli np. pod koniec 2011 roku skoncze jeden kierunek, a na poczatku 2012 zaczne drugi?
Czy wtedy tez bede musial placic? (z tego, co do tej pory udalo mi sie ustalic, to tak, bede musial placic)
Dziwi mnie to troche, bo z tego wynikaloby, ze gdybym np. od 2010 roku studiowal juz jeden kierunek i byl w 10% najlepszych studentow, to mialbym teoretycznie szanse studiowania drugiego kierunku az do roku 2015 (zakladajac studia magisterskie).
A jezeli zrobie najpierw jeden kierunek, a potem drugi, to zaplace. ?

Ten dokument powinien wszystko wyjaśniać http://www.bip.nauka.gov.pl/_gAller...ozporzadzenie_wzor_oswiadczenia_bez_oplat.pdf
Oczywiście powinien ale nadal mam wątpliwości. I choć teoretycznie odnosi się tylko do absolwentów kierunków rozpoczętych w 2011/2012 to w trzecim akapicie od końca możemy przeczytać - "studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy (czyli przed 2011)". Wg tego mają oni prawo do drugiego bezpłatnego kierunku studiów po 30.09.2012 do końca okresu studiów, ALE nie ma określone czy musi taki absolwent spełnić kryteria o których mowa w artykule 181 ust. 1 czyli najlepsza średnia, czy może sobie zacząć drugie studia i być pewnym, że nie będzie musiał płacić !! Jeśli by przyjąć, że nie będzie musiał płacić to kwestia absolwentów kierunków rozpoczętych w 2011/12 wydaje się być sprzeczna - 5 akapit od końca (studenci 2011/2012 muszą spełniać kryteria z artykułu 181) i 3 akapit (studenci 2011/2012 nie ma nic o kryteriach!!)

I tak pozostają niejasności. Używane jest stwierdzenie "studenci którzy rozpoczęli studia w roku akademickim 2011/2012", a później "z dniem 1 października 2011 r. wchodzi w życie ustawa..."

Ponawiam więc pytanie - co z tymi którzy rozpoczęli studia 26 września 2011 r.?

Postanowiłem napisać e-maila do ministerstwa w sprawie studiów na drugim kierunku dla osób, które już ukończyły jedne studia - czyli są absolwentami. Pomimo, iż wcześniej przytaczałem wzór oświadczenia, według którego można było domniemywać, iż podjęte studia przez absolwentów będą bezpłatne wolałem jeszcze zapytać się u źródła. Mój e-mail wyglądał tak:

Mam pytanie odnośnie wprowadzonej reformy szkolnictwa wyższego. Otóż jestem absolwentem studiów dziennych, które ukończyłem przed dniem wejścia ustawy. Moje pytanie jest następujące:

Czy osoby, które przed wejściem ustawy skończyły studia mogą również podejmować drugi kierunek bezpłatnie?

A oto odpowiedź:

Szanowny Panie, opłaty, o które Pan pyta dotyczą osób, które zostaną przyjęte na drugi kierunek studiów stacjonarnych w uczelni publicznej poczynając od roku akademickiego 2012/2013.
Jednocześnie uprzejmie informuję, iż studia stacjonarne rozpoczęte w roku akademickim 2012/2013 przez absolwenta, który ukończył studia przed 30.09. 2011 r., będą traktowane jako studia odbywane na pierwszym kierunku studiów, czyli będą to studia nieodpłatne.
Z poważaniem
B. W.
Departament Nadzoru i Organizacji Szkolnictwa Wyższego
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
ul. Hoża 20
00-529 Warszawa
tel. +48 22 52 92 562
fax +48 22 52 92 357

Jak więc widać absolwenci studiów ukończonych przed wejściem ustawy na 100% mogą podjąć bezpłatnie kolejny kierunek studiów.

a w takim razie co z tymi,co rozpoczeli 1. kierunek studiow ,jeszcze przed ową ustawa?? sama obecnie jestem na 2. roku kierunku X ,ale marzy mi sie inny kierunek,o ktory chcialabym powalczyc po uzyskaniu licencjata w 2013. Tyle ze czy bedzie mi przyslugiwac darmowe studiowanie?

juz tyle slow padlo tutaj na forum,ze mam chaos w glowie.
poprosze o email do Ministerstwa, jesli ktos posiada;)

A ja bym prosił o to, aby osoby, które nie znalazły odpowiedzi na swoje pytania w tym wątku weszły na stronę:
Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW

I zadały to pytanie wprost do ministerstwa.

I wielka prośba, by po otrzymaniu odpowiedzi osoby te napisały tutaj w wątku zarówno zadane pytanie jak i odpowiedź. Wtedy można pomóc innym. Nie oczekujmy, iż ktoś z forum odpowie za nas na wszystkie pytania - zwłaszcza, że można zadać pytanie bezpośrednio w ministerstwie. Ja na odpowiedź czekałem 4 dni - jest ona gdzieś powyżej w wątku.

Pozdrawiam

Szanowna Pani,
Zgodnie z treścią art. 29 ust.2 pkt 1 ustawy z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym....., zwolnieni z opłat za studiowanie drugiego kierunku na studiach stacjonarnych w uczelni publicznej są studenci, o ile zostali przyjęci na studia przed 1 października 2011 r. oraz w roku akademickim 2011/2012, a drugi (kolejny) kierunek studiów podjęli najpóźniej do końca roku akademickiego 2011/2012. Zwolnienie z opłat zachowuje ważność do końca okresu studiów przewidzianego ich planem i programem (nie obejmie zatem tych studentów, którzy przekroczą tę granicę).
Z poważaniem

taką dostałam odpowiedź, po jednym dniu także...

1. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej
ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012 studiują według programów
opracowanych na podstawie dotychczasowych przepisów do końca okresu
studiów przewidzianego w programie i planie studiów.
2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej
ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012:
1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niż jednym kierunku
studiów nie wnoszą opłat, o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a
ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, do
końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów;
2) wnoszący opłaty za kształcenie wnoszą opłaty na dotychczasowych
zasadach do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie
studiów.

Barbara Wierzbicka
Departament Nadzoru i Organizacji Szkolnictwa Wyższego
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
ul. Hoża 20
00-529 Warszawa
tel. +48 22 52 92 562
fax +48 22 52 92 357

A TO MOJA ODPOWIEDZ...........

Prosze o pomoc bo juz się w tym wszystkim pogubiłam. W pazdzierniku zaczelam studia maisterskie na kierunku politologia stacjonarne i licencjackie edukacja artystyczna stacjonarne na tym samym uniwersytecie. Politologia uwazana jest za moj pierwszy kierunek bo na jego jako pierwszy sie logowałam. problem pojawil sie na edukacji. najpierw panie w dziekanacie kazaly mi dostarczyc zgode dziekana na 2 kierunek, nie wiem czy byla potrzebna bo na politologii powiedzieli mi ze ja rejestrujac sie na edukacje przez internet nie dostalam sie na studia przez zgode dziekana tylko biorac udzial w normalnej rekrutacji i skoro zostatalam przyjeta i mam decyzje to nie powinni takiej zgody wymagac, no nic dostarczylam zgode napisalam podanie do dziekana edukacji o zgode na 2 kierunek. Wyrazil zgode tylko że ta zgoda została wyrażona dopiero pod koniec pazdziernika i panie powiedzialy ze napewno bede palcic za ten kierunek jak nie bede miec wysokiej sredniej. Moje pytanie czy ja rzeczywiscie musze placic za te studia i czy potrzebowałam zgody dziekana?

Studia magisterskie są kontynuacją podjętych wcześniej (II stopień), więc się nie liczą. Nowy licencjat to są pierwsze i nieodpłatne studia po wejściu w życie Ustawy.

Z kolei podziwiam taki rozrzut zainteresowań przy całkowitym braku umiejętności czytania ze zrozumieniem (vide odpowiedzi z Ministarstwa), a także brakach w umiejętności poprawnego pisania w języku ojczystym.

Co do zgody dziekana, to żadna ustawa jej nie wymaga, ale biurokracja w szkołach jest niedościgniona w swej pomysłowości...

papajka: Ani za studia magisterskie, które robisz teraz, ani za licencjackie, które teraz zaczęłaś płacić nie będziesz. I nie wynika to wcale, z faktu, że magisterskie są kontynuacją kierunku rozpoczętego przed wejściem w życie ustawy, bo gdybyś poszła na mgr na coś zupełnie innego, także byś nie płaciła. Mogłabyś w tym roku zacząć i 15 kierunków i wszystkie byłyby dla Ciebie darmowe, bo tak wynika z ustawy (punkt o studiach zaczętych w roku 2011/2012). Nikogo nie obchodzi, jakie i ile kierunków studiowałaś przed tym rokiem, ale z tego, co zaczęłaś studiować teraz, mimo że płacić nie będziesz musiała zostaniesz rozliczona - te studia będą konsumować ECTSy, które zostały Ci z dniem wejścia ustawy przydzielone. W związku z tym najprawdopodobniej mgr z tej edukacji już za darmo nie zrobisz.

Z kolei konieczność zgody dziekana na studiowanie kolejnych kierunków wynika wyłącznie z inicjatywy uczelni i nie ma związku z ustawą o szkolnictwie wyższym, a data otrzymania takiej zgody też nic tutaj w Twojej sytuacji nie zmienia.

Witam!
O powyższej ustawie dowiedziałam się niedawno i obawiam się, ze może ona mi pokrzyżować plany. Wiem, ze pewnie podobne sytuacje były już tutaj analizowane, ale najlepiej zapytać chyba o swój konkretny przypadek. Otóż w roku akademickim 2011/2012 kończe jeden kierunek studiów na AM we Wrocławiu - studia jednolite magisterskie w trybie stacjonarnym. Chciałabym jednak od roku akadem 2012/2013 rozpocząć kolejny kierunek na tejże uczelni - kierunek lekarski, również w trybie stacjonarnym. W związku z tym mam pytanie, czy będę mogła studiować medycynę bezpłatnie?
Bardzo proszę o odpowiedź osoby, które orientują się w temacie. Ewentualnie, czytałam, że ktoś pisał do ministerstwa zapytanie, więc jeżeli można to prosiłabym o jakiś adres mailowy. Z góry serdecznie dziękuję.

Ja mam natomiast pytanie jak interpretować art. 164a ust. 1 ustawy, która jest przedmiotem tej dyskusji:
Prawo o szkolnictwie wyższym napisał:
1. Wynikającym z planu studiów i programu kształcenia zajęciom zaliczonym przez studenta przypisuje się punkty ECTS.
Czy to oznacza, że jeśli zdobędzie się na I sem. np. 10 ECTS(tym samym nie otrzymując wpisu na II sem.), to tylko tyle zostanie zabrane z puli? I jeszcze przy okazji tej puli - jaka ona jest? 360 czy więcej?

Dalej:

Art. 170a
(...)
6. Student, o którym mowa w ust. 3 i 4, ma prawo bez wnoszenia opłat do korzystania z zajęć, za które może uzyskać po raz drugi limit punktów ECTS, o których mowa w art. 164a.
Co to dokładnie oznacza? Jeśli np. ktoś nie zdaje I sem. na kierunku X i rekrutuje się od nowa na kierunek X w przyszłym roku akademicki, to ECTS-y z zajęć, na które już uczęszczał (czyli na wszystkie na tym hipotetycznym kierunku) są jakby odhaczone od całości puli i może uczęszczać na nie ponownie bez żadnego dalszego umniejszania owej puli?

I jeszcze fascynuje mnie art. 164a ust. 2:
2. W celu uzyskania dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia studentjest obowiązany uzyskać co najmniej 180 punktów ECTS, studiów drugiego stopnia – co najmniej 90 punktów ECTS, jednolitych studiów magisterskich – co najmniej 300 punktów ECTS w systemie studiów pięcioletnich oraz 360 punktów ECTS w systemie studiów sześcioletnich.
Czyli żeby uzyskać dyplom ukończenia medycyny czy prawa będzie trzeba zaliczyć WSZYSTKO. :ok:

btw. Nie ma to jak jasna i klarowna ustawa, z której wszystko można wywnioskować...

Hej, może Wam uda się rozwiać moje wątpliwości, bo ministerstwo odpisało mi na pytanie w bardzo zdawkowy sposób... Zdaję sobie sprawę, że na część pytań jak na razie odpowiedzieć się nie da, np. na jakim poziomie uniwersytety ustalą opłatę za 2gie studia państwowe, ale pisząc do źródła chciałam już spytać o wszystko, co mnie nurtuje.. Tak więc to są moje pytania:

"Witam, jestem teraz na 3cim roku stacjonarnych studiów I stopnia jednego kierunku i od tego roku (2011/2012) rozpoczęłam także stacjonarne studia 5-cio letnie - jednolite magisterskie. Rozumiem, że za studia 5cio letnie rozpoczęte w 2011/2012 płacić nie muszę, ale jak sprawa wygląda, gdy będę za rok zaczynać studia magisterskie - kontynuację studiów, z których w tym roku będę broniła pracy licencjackiej? Czy te studia będą już dla mnie odpłatne?

Jeśli tak, to w jaki sposób ustala na jest kwota odpłatności za studia? Jest ona narzucona odgórnie - np. jest to opłata równa opłacie za studia zaoczne, czy może każda uczelnia ustala swoje płatności?

Jak to wygląda ze zwolnieniem z płatności w przypadku wysokiej średniej - stypendium rektora? Czy musiałabym mieć wysoką średnią na bezpłatnym kierunku, aby podjąć kolejne studia bezpłatnie? Czy też liczy się średnia na tym płatnym kierunku? A być może obie? Czy stypendium rektora trzeba uzyskiwać co roku, aby studiować za darmo? Jak będą wyglądały zasady nadawania takiego stypendium? Czy wystarczy wysoka średnia, czy będą potrzebne jakieś dodatkowe wyróżniające danego kandydata do stypendium działania? Czy kryteria nadawania stypendium zależą może od konkretnej uczelni? Wreszcie, czy mając na jednym kierunku stypendium rektora można rozpocząć nie jeden ale np. dwa czy więcej dodatkowych kierunków bezpłatnie?

Jeżeli okazałoby się, że rozpoczęte przeze mnie w tym roku studia jednolite magisterskie będą konsumowały przydzielone mi na edukację 360 pkt ECTS, to być może zdecydowałabym się na ich przerwanie. Jak wtedy wyglądałaby sprawa z utraconymi punktami? Kiedy zostają one odliczone? Po zakończeniu semestru, czy od razu po jego rozpoczęciu? Może podczas sesji egzaminacyjnej? Czy gdybym zrezygnowała z tych studiów teraz, to zostałyby mi odliczone już te 30 pkt ECTS za pierwszy semestr? Jeśli tak, to w jakim momencie najpóźniej musiałabym zrezygnować, aby nie policzyli mi całych 60ciu za pierwszy rok?

Czy ECTSy są odliczane za całe studia z góry, czy właśnie semestralnie? "

Odpowiedź, jaką uzyskałam:
"Szanowna Pani, pragnę przekazać, iż podjęcie studiów na studiach drugiego stopnia traktowane jest jako kontynuacja studiów, zatem student nie będzie ponosił opłat (kontynuacja studiów do uzyskania tytułu magistra to "jednokrotne" studiowanie na studiach drugiego stopnia!)."

Nie bardzo rozumiem czego jeszcze nie rozumiesz. Tak jak napisano w kilkudziesięciu postach tego forum studia rozpoczęte przed wejściem ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012 idą starym trybem. Tak więc zaczynając studia jednolite w tym roku masz uszczuplany limit punktów ECTS. Jednocześnie studia rozpoczęte przed wejściem ustawy idą swoim dawnym trybem. Jednoznacznie też dostałaś odpowiedź, że kontynuacja studiów na poziomie magisterki - będąca kontynuacją studiów pierwszego stopnia jest bezpłatna. Jako, że zaczęłaś studia licencjacki przed wejściem ustawy - to cały tryb nauczania dla niego jest tez sprzed ustawy. Jedyne punkty jakie tracisz to te, które są naliczane od tego roku.

Ludzie uczcie się czytać ze zrozumieniem - swoją drogą ogarnia mnie śmiech, gdy ktoś aspiruje do drugiego kierunku studiów a nie potrafi zinterpretować wcześniejszych postów - lub jak w tym przypadku - odpowiedzi z ministerstwa.

To świadczy o poziomie kształcenia - i może ministerstwo o to powinno zadbać najpierw. Bo jak mamy tak marnie wyedukowaną "inteligencję", u której krucho ze zrozumieniem - to może zlikwidujmy studia - więcej pieniędzy w budżecie będzie...

Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie a mianowicie jestem studentem pierwszego roku farmacji lecz ten kierunek mi nie odpowiada więc chciałbym poprawić maturę i dostać się na stomatologie i tu jest pytanie czy jakbym dostał się na stomatologie a z farmacji zrezygnował to czy bym musiał płacić za studiowanie własnie tej stomatologii?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót