płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Słowa owej pani wydają się mi wielce nieprawdopodobne - bo sprzeczne z tym co na stronach ministerstwa. Ale idąc tokiem rozumowania owej Pani: to co mają zrobić osoby, które rozpoczęły studia przed wejściem ustawy - by studiować od roku akademickiego 2012/2013 za darmo? Zrezygnować teraz z wcześniej rozpoczętych studiów?

Całą sytuację uważam za chorą - dawno powinien się pojawić czytelny komunikat ze wszystkimi możliwościami i przypadkami jakie mogą zaistnieć. Powinna znaleźć się tam odpowiedź na każde teoretyczne pytanie. A tak tysiące meili, telefonów a w zależności od rozmówcy - inne odpowiedzi. To jest jawna kpina ze studentów. Niech by tak z rolnikami postąpili - szybko by się opamiętali...

Wszystkie osoby, które liczyły na Trybunał Konstytucyjny informuję, iż 7 grudnia ten sprawę umorzył - ma to związek z kolejną kadencją sejmu. Z tego co czytałem PIS miał wnieść ponownie sprawę do TK - ale czy mu się zechce?

Mam takie pytanko co do płatności własnie za studia stacjonarne , Zacząłem w tym roku akademickim 2011/2012 studia niestacjonarne na kierunku prawo w przyszłym roku chciałbym się przenieść na dzienne prawo (czyli zmienić tryb studiów i dodatkowo zacząć psychologię dziennie , czy w takim wypadku będąc na 2 roku prawa musiałbym w świetle nowej ustawy uiszczać za nią opłatę ?

Pozdrawiam

Siemka!

Nie jestem pewny ale w świetle nowej ustawy, jak po 1 roku psychologii , nie znajdziesz się w grupie 10% najlepszych studentow bęziesz musiał płacić za studia;( jako że to twój drugi kierunek ;(

Witam, mam podobny problem, w październiku tego roku zaczęłam studia jednolite magisterskie na kierunku analityka medyczna, jednak od przyszłego roku 2012/2013 chciałabym zacząć medycynę. Zamierzam przerwać studia (analitykę) po pierwszym semestrze. Czy istnieje więc taka opcja, że za cała medycynę będę musiała zapłacić? Czy tylko za 15pkt ECTS które obejmuje mój obecny semestr?
P.S Czytalam pytania i odpowiedzi na Stronie ministerstwa, jednak w dziekanacie mojej uczelni pani powiedziala, ze bede obarczona oplata za cala medycyne, gdyz bedzie ona moim 2 kierunkiem, bez wzgledu na to, ze przerwe analitykę.
Proszę o pomoc!

hej,

Moniko ja mam taka samą sytuację, jak Ty! pisałem już w tej sprawie do Ministerstwa, otóż jeśli teraz rezygnujesz z tych studiów,dalej medycyna będzie Twoim pierwszym, kierunkiem,ale pod warunkiem ,że nie zaliczyłaś żadnych przedmiotów! wtedy masz dalej całą pulę ECTSÓW, ale nawet jeśli zaliczysz cały sem i zrezygnujesz to wtedy poprostu odejmą Ci te 15 pkt ectsów,,,a pisałas może do Ministerstwa?

O to mi ulżyło... Pisalam jakieś 3 tygodnie temu ale nie dostalam odpowiedzi :( Jutro planuję zadzwonic i zapytać. Niestety napisałam juz kolokwium zaliczeniowe z fizyki co daje mi 5 punktów ects (zaliczyłam je). Poprostu wpadlam w panike, ze bede obarczona oplata za cale studia medyczne, na co mnie najzwyczajniej w swiecie nie stac...

Nie wiem jaki jest system zaliczeń u Ciebie na uczelni, ale być może jest szansa, że zaliczenie nie zostało jeszcze wpisane do protokołów egzaminacyjnych itp (najczęściej uzupełnia się je dopiero po sesji, w okolicach koniec stycznia/początek lutego) i wtedy jeśli sprężysz się z zabraniem papierów, wykorzystane ECTSy nie powinny być odnotowane. Do tego dostaje się semestr ECTSów nadprogramowych, więc nawet jak odejmą Ci za pozaliczane przedmioty, płacić nie będziesz.

Witam. Wiem że narażam się na opiernicz od stałych bywalców, ponieważ prawdopodobnie zobaczą oni po raz n-ty to samo pytanie. Niemniej sam nie znalazłem swojego przypadku wśród przejrzanych postów, a niestety przekopanie 60 stron tematu to trochę sporo, więc liczę na wyrozumiałość. (Próbowałem nawet ogarnąć tekst samej ustawy przed napisaniem ale wolę się upewnić czy dobrze zrozumiałem).

Sytuacja jest taka - jestem na 2 roku lekarskiego (podjąłem w 2010/2011) przez co teoretycznie przysługuje mi limit 360 ECTSów. Odniosłem jednak wrażenie, że skoro studia podjąłem przed wejściem w życie ustawy, to nie otrzymuję jeszcze swojego limitu, wobec czego jeśli rozpocznę drugi kierunek w roku 2012/2013 to dopiero wtedy otrzymam swój pierwszy (bezpłatny) limit ECTSów, a placić będę musiał dopiero za drugi kierunek podjęty po wejściu w życie ustawy, tj. w moim przypadku trzeci?

Jeszcze raz przepraszam za spam i z góry dzięki za odpowiedź. :)

Wszyscy mają podobny problem. Uczyć się chcą. Płacić nie. Kto ma za ich to robić? Później uciekają z kraju i podatnik budzi się z ręką w nocniku.

stadoszatanow: jeśli nie podjąłeś żadnego kierunku w roku 2011/12 możesz zacząć kolejne studia bezpłatnie

Witam, pobieżnie przejrzałem karty wątku, jednak nigdzie nie doszukałem się przypadku zaczynania studiów w połowie roku:

Przedstawię historie, skończyłem licencjat, w październiku 2011 zacząłem studiować 2 kierunki stacjonarnie, oba drugiego stopnia. Jeden mi pasuje (nowy inna uczelnia) a drugi który jest moją teoretycznie kontynuacją jest beznadziejny na tym stopniu i chciałbym z niego zrezygnować (nie wykorzystałem jeszcze żadnego ECTS'a) i "wymienić" na inny na innej uczelni. Czy jeśli udałbym się na rekrutacje na semestr letni w styczniu 2012 i dostałbym się na magisterkę (od lutego) a jednocześnie zrezygnował już teraz z kierunku który jest moją kontynuacją (cokolwiek to znaczy, interpretuje że jest to ten sam kierunek co na licencjacie i nie podszedłbym do sesji aby nie wykorzystywać ects) to czy musiał bym płacić za ten nowy kierunek??

Wszystkie studia rozpoczęte w roku akademickim 2011/2012 są studiami bezpłatnymi. Kontynuacją są studia II st. prowadzące do uzyskania tytułu magistra, niezależnie, czy kierunek jest taki sam, jak studiów I st.

to jasne że rozpoczęte 2011/2012 są za free, ale rozpoczęte w lutym 2012?? czyli jeśli dobrze rozumuje rezygnując z jednego na którym teraz jestem (choć nie musiałbym bo zaczęte przed 1paź oba są bezpłatne) także dla rozjaśnienia sprawy, przyjmijmy że zaczynam 3 kierunek również magisterski w lutym 2012 od pierwszego semestru. To on będzie tak jakby moim pierwszym kierunkiem za który dostane ECTSy?? Ale nadal będzie kierunkiem bezpłatnym??

Dziś dostałem taką odpowiedź z ministerstwa:

student, który kontynuuje rozpoczęte przed 1 października 2011 r. studia stacjonarne w uczelni publicznej na więcej niż jednym kierunku studiów lub student, który został przyjęty na studia stacjonarne w uczelni publicznej na rok akademicki 2011/2012 na więcej niż jeden kierunek nie wnosi za te studia opłat do końca okresu studiów przewidzianego w programie kształcenia.
Luty 2012 - to początek semestru letniego roku akademickiego 2011/2012.
Z poważaniem...

Ale dalej nie rozjaśniło mi to czy za te studia od lutego już zapłacę czy nie

witam!
pewnie zostane tu nazwany leniem xD ale nie moge znalezc dokladnie takiej samej sytuacji jak moja,

Aktualnie jestem studentem budownictwa na 7 semestrze czyli koncze w lutym studia 1 stopnia i zaczynam 2, rownoczesnie w pazdzierniku 2011 roku rozpoczalem studia na architekturze, ale zamierzam z nich zrezygnowac (1 semestr). Moje pytanie wiec brzmi czy bede cos placil ? bo tak naprawde rozpoczalem juz jeden kierunek w pazdzierniku 2011/2012 roku akademickim, a w lutym 2012 zamierzam kontynuowac budownictwo (studia magisterskie)

stary post wyżej :D

"student, który kontynuuje rozpoczęte przed 1 października 2011 r. studia stacjonarne w uczelni publicznej na więcej niż jednym kierunku studiów lub student, który został przyjęty na studia stacjonarne w uczelni publicznej na rok akademicki 2011/2012 na więcej niż jeden kierunek nie wnosi za te studia opłat do końca okresu studiów przewidzianego w programie kształcenia.
Luty 2012 - to początek semestru letniego roku akademickiego 2011/2012."

Witam
A ja mam takie pytanie: Jeżeli skończe jeden kierunek i pózniej chciałabym podjąć drugi to czy będzie on również płatny?

ECTSy przydzielają już od tego roku akademickiego. W związku z okresem przejściowym można jeszcze w tym roku w ramach tych punktów rozpocząć kilka kierunków, co nie zmienia faktu, że ECTSy już są konsumowane.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót