płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
1. Punkty ECTS zużywane są w momencie zapisania się na zajęcia, czy zaliczenia ich?

2. Art. 99.1 Ustawy o szkolnictwie wyższym mówi "Uczelnia publiczna może pobierać opłaty za świadczone usługi edukacyjne związane z:
(...)
1a) kształceniem studentów na studiach stacjonarnych, jeżeli są to ich studia na drugim lub kolejnym kierunku studiów w formie stacjonarnej".

Przypuśćmy, że rezygnuję z kierunku podjętego w rekrutacji 2011/2012 przed zaliczeniem przedmiotów (czyli przed wykorzystaniem punktów ECTS, jeśli te wykorzystywane są przy zaliczeniach). Czy kierunek podjęty przeze mnie w rekrutacji 2012/2013 będzie traktowany jako drugi, odpłatny kierunek?

3. Przypuśćmy, że zaliczam pierwszy rok studiów podjętych w rekrutacji 2011/2012, wykorzystując 62 punkty ECTS i rezygnuję z tego kierunku. Podejmuję nowy kierunek w rekrutacji 2012/2013. Czy będę musiał płacić za wydane 62 punkty ECTS, czy za cały kierunek?

Ostatnia edycja:
1. w momencie zaliczenia
2. jeśli nie wykorzystasz żadnych ECTS nie będziesz płacić za kierunek podjęty w 2012/13. Jeśli podpisałeś w grudniu umowę z uczelnią, w której zaznaczyłeś kierunek podjęty w tym roku jako Twój pierwszy, to zapewne w przypadku rezygnacji i podpisywaniu za rok kolejnej umowy kierunek rozpoczęty w 2011/2012 będzie tam już odnotowany z zaznaczeniem ilości ECTSów wykorzystanych na nim, w tym wypadku - zero (tak mi się wydaje)
3. Będziesz musiał zapłacić za tyle ECTSów ile będzie Ci brakowało. Jeden semestr ECTSów jest dodawany 'w gratisie'. Rok akademicki to 60 ECTSów, nie 62.

kassiag napisał:
Jeden semestr ECTSów jest dodawany 'w gratisie'.
O co chodzi w tym? Tzn, że mogę zaliczyć jeden semestr za 60 ECTS a potem poprosić uczelnię, żeby dała mi kolejne 60 ECTS czy co?

Witam.

Nie jestem w stanie przeczytac wszystkich 65 stron, byc moze znalazlabym na ktorejs z nich odpowiedz na moje pytanie, jesli tak, to prosze mnie odeslac do odpowiedniego postu.

Moja sytuacja jest taka;

przed wprowadzeniem reformy z dnia 1 pazdziernika 2011 ukonczylam studia stacjonarne 1 stopnia. Aktualnie je kontynuuje- studia 2 stopnia, rozpoczete 17 października.

1. Chcialabym kontynuowac studia 2 stopnia i podjac nowy kierunek w roku akademickim 2012/2013, czy w swietle nowej ustawy bedzie to moj drugi kierunek studiow- platny.

2. Czy jesli zrezygnuje z aktualnych studiow i nie zostana mi przypisane punkty ETC, a rozpoczne nowy kierunek w roku akademickim 2012/2013, to przysluguja mi bezplatne 5-cioletnie studia, czy tylko uzupelniajace 2 letnie

Ja mam pytanie innego typu. Otóż rozpoczęłam studia 2011/2012. Wiem, że liczy się to jako pierwszy kierunek. Chcę jednak zrobić z tych studiów jedynie licencjat, a potem zacząć drugi kierunek, ale z niego już zrobić licencjat+magisterkę. Jako, że właściwie mało zrozumiałam z tą pulą ECTSów, nie wiem, jak mam to rozumieć. Czy w tym momencie po prostu będę musiała zapłacić za licencjat+magisterkę z drugiego kierunku, czy ta pula jest jakaś ogólna?

Oraz, czy komuś wiadomo w jakich mniej więcej granicach będą się mieścić takie sumy, jak mniemam na semestr?

I, odwołując się do któregoś z powyższych postów: o jaką właściwie umowę chodzi? Nie przypominam sobie, żebym coś deklarowała, czy podpisywała. Mają to wszystkie uczelnie? Czy też może gdzieś tam to odnotowują, nie wszędzie dając świstek?

Ostatnia edycja:
Oraz, przepraszam za podwójny post, czy studia zaoczne wliczają się w tę ustawę? W sensie, gdybym poszła teraz na zaoczne, a później chciała zrobić licencjat i magisterkę na dziennych. Musiałabym wciąż płacić za drugi?

Uwaga! Mam serdeczną prośbę do osób obeznanych w poprawionej ustawie o szkolnictwie wyższym.. Otóż, czy jest możliwość (jakakolwiek), że kończąc licencjat i chcąc zacząc drugi kierunek nie bedę musiała za niego płacić (dla mnie kolosalnych kwot :( ) ? Czytalam, że jest taka mozliwosc tylko przy cholernie wysokich ocenach.. a czy jest możliwość jakichkolwiek podań, czegolowiek? Jestem os niepelnosprawna i do tego półsierota, ciezko mi będzie zarobić na studia... co za bezsens z tym płaceniem :(

Witam
mam pytanie odnośnie nowelizacji ustawy o szkolnictwie wyższym i 2 kierunku, aktualnie jestem studentką 3 roku pedagogiki Uniwersytu i studentka I roku mgr Akademii obie uczelnie sa panstwowe a ja studiuje dziennie,jesli bym chciala od roku 2012/2013 rozpocząc 2 studia mgr będę musiala płacić ?

O rany :) Studia zaoczne nie są studiami stacjonarnymi, ustawa dotyczy studiów stacjonarnych.

Umowę ze studentami 1 roku szkoły wyższe były zobowiązane podpisać do 2 grudnia.
ECTSy otrzymane 'w gratisie' to dodatkowe 30 ECTS (1 sem) na ewentualną zmianę kierunku bądź jakieś zajęcia nadprogramowe.

Kierunki rozpoczęte przed wejściem w życie ustawy nie konsumują ECTSów. Studia trwają 5 lat do uzyskania tytułu mgr (mgr inż dłużej), nie ważne czy są jednolite mgr czy 2stopniowe. W związku z tym kontynuacja studiów do uzyskania tytułu mgr na studiach II stopnia również ustawowych ECTSów nie konsumuje.

A czy może ktoś wie cokolwiek w mojej sprawie? :(

Polecam lekturę ze strony ministerstwa:
http://www.nauka.gov.pl/szkolnictwo-wyzsze/reforma-szkolnictwa-wyzszego/

a tę szczególnie:
"Zmiany dotyczące dostępu do bezpłatnego drugiego kierunku studiów wchodzą w życie dopiero za rok – 1. października 2012 roku. Obecnie studenci mogą nadal bezpłatnie studiować na drugim i kolejnym kierunku studiów. Drugie studia mogą rozpocząć także w roku 2011/2012 na dotychczasowych zasadach."

pozdr

Witam
Zastanawiam się nad podjęciem drugiego kierunku od następnego roku akademickiego. Szukając informacji o zasadach odpłatności natrafiłem na informację, że student może wybrać, który kierunek będzie "tym drugim" - i z wyników na tym kierunku będzie rozliczany. Ma to dla mnie duże znaczenie, bo na moim obecnym kierunku niemal na pewno będę w 10% najlepszych, na planowanym drugim - niekoniecznie.
Moje pytanie brzmi więc: czy kierunek, na który student zostaje zakwalifikowany później, jest automatycznie odpłatnym?

Oto moje pytanie (nie irytujcie się jeśli powtarzam)
W roku akademickim 2011/2012 zaczęłam studia na kierunku X. Immatrykulacja, wpis do grona studentów, pierwsze zajęcia odbyły się we wrześniu 2011. Formalnie więc studia rozpoczęłam przed dniem wejścia w życie ustawy (1.10.11). Dodatkowo cześć ustawy mówiąca o odpłatności za drugi kierunek w życie weszła 1.01.12, czyli także po rozpoczęciu przeze mnie nauki. W związku z tym mam pytanie: czy jeśli teraz, w roku akademickim 2012/2013, podejmę studia na drugim kierunku będą musiała wnosić za nie opłaty?

BrownToBlack napisał:
Polecam lekturę ze strony ministerstwa:
http://www.nauka.gov.pl/szkolnictwo-wyzsze/reforma-szkolnictwa-wyzszego/

a tę szczególnie:
"Zmiany dotyczące dostępu do bezpłatnego drugiego kierunku studiów wchodzą w życie dopiero za rok – 1. października 2012 roku. Obecnie studenci mogą nadal bezpłatnie studiować na drugim i kolejnym kierunku studiów. Drugie studia mogą rozpocząć także w roku 2011/2012 na dotychczasowych zasadach."

pozdr

Jeśli w 2011/2012 można rozpocząć studia na dotychczasowych zasadach to.. nie ma opcji liczenia tego kierunku jako pierwszy i naliczania ECTSów. Bo ma być na starych zasadach. Tak? Czy ja to interpretują naa swioją korzyść? ;)

Cytat ze strony ministerstwa:
Jaki limit punktów ECTS otrzyma student, który rozpocznie w roku akademickim 2012/2013 studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat, przy czym w roku akademickim 2011/2012 rozpoczął już studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat i przerwie je po zaliczeniu dwóch semestrów?
Student, który rozpoczął studia stacjonarne w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych i po zaliczeniu jednego lub kilku semestrów przerwał studia, a następnie ponownie podjął studia na innym albo tym samym kierunku studiów, otrzyma limit punktów ECTS uprawniający go do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat, ale pomniejszony o wykorzystane już wcześniej punkty ECTS.

Z moim "prawniczym móżdżkiem" to tez jest dziwne. Mam płacić nawet jeśli zostałam studentką parę dni przed wejściem w życie ustawy?

Witam,
Pisałam do Min. Rozpoczełam studia 2011/2012, chce poprawiać maturę, więc je przerwałam,żeby nie płacić. A oto odpowiedź z Ministerstwa, natomiast ile pkt, tracimy, jak i ile płacimy ,na jakich zasadach nikt nie zabiera głosu :(
Szanowna Pani,
Odpowiadając na e-mail uprzejmie informuję, że osoba , która została przyjęta na pierwszy rok studiów stacjonarnych w roku ak.2011/2012 i zrezygnuje z kształcenia na danym kierunku, a następnie rozpocznie studia na innym kierunku, a uzyskała zaliczenie określonych zajęć, będzie uznana za osobę, która częściowo wykorzystała określona liczbę punktów ECTS. W związku z tym może zostać zobowiązana do częściowego wnoszenia opłat.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W roku akademickim 2010/2011 zakończyłem studia stacjonarne jednolite magisterskie uzyskując tytuł magistra. W roku akademickim 2011/2012 rozpocząłem nowe studia stacjonarne pierwszego stopnia na publicznej uczelni. Rezygnuję jednak z tych studiów po pierwszym semestrze. Nie uzyskałem zaliczenia z żadnego przedmiotu, więc moim zdaniem nie naruszyłem limitu darmowych punktów ECTS. W dziekanacie stwierdzono, że muszę wypełnić "oświadczenie studenta" (pierwsza opcja) - nawet w przypadku kiedy rezygnuje i nie zaliczyłem żadnego przedmiotu. Tak też zrobiłem. Czy mogę rozpocząć kolejne darmowe studia (pierwszego lub drugiego stopnia) w roku akademickim 2012/2013?

Ostatnia edycja:
Witam.
Wiem już, że jeżeli zrezygnowalem przed zlaiczeniem egzaminów ze studiow w roku 2011/2012 to moge podjac bezplatne studia w roku 2012/2013. Jednak mam pytanie co do oswiadczenia studenta.
Czy musze je skladac? jezleio tak to kiedy? dopiero przy rekrutacji na studia 2012/2013 czy teraz? i jezlei teraz to gdzie?
Jakie sa ewentualne konsekwencje niezlozenia tkaiego podania?

Witam,

czy jeśli teraz studiuję wieczorowo, a w następnym roku zamierzam zacząć studia dzienne, to będą one dla mnie bezpłatne? Rozumiem, że państwo może zafundować mi tylko jeden kierunek studiów, więc jeśli teraz sama sobie opłacam studia, to kolejny kierunek (o ile się dostanę na dzienne) będę mieć za darmo?

Witam. Mam pytanie bo ze znajomym jestesmy w nieciekawej sytuacji. Podjelismy studia w roku akademickim 2011/2012, są to studia, że tak powiem - zastępcze. Planujemy od przyszłego roku zacząć studia na innych kierunkach. Ja, na innej uczelni, kolega na tej samej na ktorej jest obecnie. I jak wyglada kwestia platnosci ? Czy aby uniknac obowiazku oplacania studiow ktore zaczniemy w roku 2012/2013 wystarczy niezaliczenie pierwszej sesji ? Czy musimy wszystkiego nie zaliczyc, zaliczenie zalozmy 1 przedmiotu juz nas kwalifikuje do "studiujacych drugi kierunek" ? Czy moze wystarczy nie zaliczyc drugiego semestru ? Jak to wszystko wygląda ? Jak polecacie postąpić biorąc pod uwagę fakt, że sesję zaczynamy za kilka dni.

Ostatnia edycja:
mozecie zaliczyc jeden semestr zeby studiowac calkowicie bezplatnie na innym kierunku. jezlei zaliczycie caly rok to bedziecie musieli placic za ostatni semestr studiow na tym drugim kierunku.

co do wieczorowch to nie licza sie one jak studia dzienne i ich ta ustawa nie dotyczy, mozna normalnie bezplatnie studiowac na stacjonarnych nawet jednoczesnie z wieczorowymi

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót